Ελλάδα

«Δεν έμεινε ποτήρι για να πιούμε νερό»: Σε σκηνές οι κάτοικοι Αρκαλοχωρίου μετά τον ισχυρό σεισμό, περιπολίες για να αποφευχθεί το πλιάτσικο

«Δεν έμεινε ποτήρι για να πιούμε νερό»: Σε σκηνές οι κάτοικοι Αρκαλοχωρίου μετά τον ισχυρό σεισμό, περιπολίες για να αποφευχθεί το πλιάτσικο
Δύσκολη ήταν η χθεσινή νύχτα για τους κατοίκους Αρκαλοχωρίου και Ρουσσοχωρίων, οι οποίοι αναγκάστηκαν να διανυκτερεύσουν έξω από τα σπίτια τους μετά τον σεισμό των 5,8 ρίχτερ

Σε αυτοκίνητα, πλατείες, σκηνές και ξενοδοχεία πέρασαν το βράδυ τους οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου και των γειτονικών περιοχών, όπου χθες το πρωί σημειώθηκε ο ισχυρός σεισμός των 5,8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ. Ένας νεκρός και 35 τραυματίες, αλλά και σοβαρές ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις είναι ο απολογισμός της ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Περισσότεροι από 40 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στην περιοχή - εντάσεως άνω των 3 ρίχτερ - με τον μεγαλύτερο να είναι 4,8 ρίχτερ το μεσημέρι της Δευτέρας. Δύο ήταν, μάλιστα, οι μεγάλοι μετασεισμοί τη νύχτα - 4,4 ρίχτερ στις 23:10 και ένας ακόμη λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

 Στο Αρκαλοχώρι, όπου προκλήθηκαν και οι περισσότερες καταστροφές, ο στρατός έχει ήδη στήσει σκηνές για τους σεισμόπληκτους, ενώ πολύ μεγάλες υλικές ζημιές καταγράφονται και στα Ρουσσοχώρια, όπου πολλοί από τους κατοίκους κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους. Πολλά σπίτια, και ιδιαίτερα τα παλιά, έχουν καταστραφεί, ενώ στα χωριά της περιοχής γίνονται πλέον περιπολίες, ώστε να μην γίνουν κλοπές στα σπίτια που άδειασαν.

«Πάρα πολύ δύσκολη νύχτα. Η κατάσταση είναι τραγική. Φοβόμασταν να κοιμηθούμε σπίτι. Πήραμε κάτι κουβέρτες. Εσωτερικά δεν έμεινε τίποτα όρθιο σπίτι. Ένα ποτήρι για να πιούμε νερό δεν έχουμε. Τηλεόραση, καθρέφτη», δήλωσε στο MEGA κάτοικος των Ρουσσοχωρίων.

«Τα σπίτια είναι ακατοίκητα. Δεν μπορούμε να μπούμε μέσα. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Ποιος θα φτιάξει τα σπίτια; Έρχεται χειμώνας» υπογράμμισε άλλος κάτοικος του ίδιου χωριού, προσθέτοντας πως ακόμη δεν τους έχει προσφερθεί φαγητό.

Πρόχειρα καταλύματα με τη συνδρομή του στρατού

Ένοπλες δυνάμεις, εθελοντές και μέλη του Ερυθρού Σταυρού προχώρησαν χθες στην εγκατάσταση των πρώτων σκηνών στο εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου, με τις εργασίες να επιθεωρεί κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή από νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας.

Σημειώνεται πως χθες στήθηκαν 50 σκηνές στο Εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου για τους σεισμόπληκτους, ενώ αναμένονται άλλες 50 χωρητικότητας 10 ατόμων η καθεμία.

Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και σε οικισμούς του δήμου Μίνωα Πεδιάδας, όπου σε ανοιχτούς χώρους στήθηκαν σκηνές για να φιλοξενήσουν τους κατοίκους, ενώ σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, σήμερα, Τρίτη, αναμένονται περισσότεροι από 40 μηχανικοί να μεταβούν στην περιοχή για να πραγματοποιήσουν αυτοψία στα κτήρια που έχουν υποστεί ζημιές.

 

NETWORK