Ελλάδα

Θρίλερ με τον 16χρονο πυγμάχο: Η ΕΛΑΣ ερευνά για παράνομο αγώνα του Βασίλη Τόπαλου με ενήλικα

Θρίλερ με τον 16χρονο πυγμάχο: Η ΕΛΑΣ ερευνά για παράνομο αγώνα του Βασίλη Τόπαλου με ενήλικα
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του θανάτου του 16χρονου πυγμάχου, καθώς η ΕΛ.ΑΣ. εξετάζει τη συμμετοχή του Βασίλη Τόπαλου σε παράνομους αγώνες προπόνησης. Από την πλευρά του, προπονητής της Ομοσπονδίας Πυγμαχίας αναφέρει τις πρ﨨υποθέσεις κάτω από τις οποίες διεξάγεται ένας αγώνας sparing μεταξύ δύο αθλητών πυγμαχίας.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, από την ΕΛΑΣ εξετάζεται η συμμετοχή του 16χρονου πυγμάχου Βασίλη Τόπαλου σε παράνομους αγώνες. Ο 16χρονος υπενθυμίζεται ότι έφερε βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που οδήγησαν στο θάνατό του.

Πλέον, διερευνάται από πού προήλθαν οι κακώσεις και θα γίνουν συμπληρωματικές εξετάσεις. Ο 16χρονος έφυγε από τη ζωή μετά από δύο και πλέον εβδομάδες παραμονής του στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθούν οι επιπλέον επιστημονικές διαδικασίες για να εντοπιστούν οι αιτίες και οι συνθήκες που οδήγησαν στο μοιραίο γεγονός.

Η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αρμόδια για θέματα αθλητικής βίας, έχει ζητήσει από τον αθλητικό εισαγγελέα προκαταρκτική εξέταση για τα αίτια θανάτου του 16χρονου.

Τι είναι ο αγώνας sparing

Εξάλλου, ο προπονητής πυγμαχίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας, Πάνος Ντουμάζιος, μίλησε στον 989 ALPHARADIO και ανέφερε τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες διεξάγεται ένας αγώνας sparing μεταξύ δύο αθλητών, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η Ομοσπονδία Πυγμαχίας της χώρας μας δεν είχε δώσει καμία έγκριση για τέτοιο αγώνα.

Σχετικά με τον ίδιο τον 16χρονο Βασίλη Τόπαλο, ο κ. Ντουμάζιος ανέφερε ότι ο αθλητής ήταν ένα ξεχωριστό παιδί, με ήθος, είχε πάρα πολύ μέλλον μπροστά του και θα μπορούσε ακόμα και να διεκδικήσει Ολυμπιακό μετάλλιο.

Αναφορικά με το περιστάτικο που οδήγησε στο θάνατο του 16χρονου, ο κ. Ντουμάζιος αναφέρθηκε στη διαδικασία με την οποία γίνονται οι αγώνες προσομοίωσης (χωρίς αποτέλεσμα).

Για να γίνει ένας τέτοιος αγώνας (sparing), το γυμναστήριο που ενδιαφέρεται να φιλοξενήσει έναν τέτοιο αγώνα πρέπει να στείλει έγγραφο στην ομοσπονδία και αυτή να το δεχθεί ώστε να γίνει ο αγώνας.

Εφόσον υπάρχει έγκριση, θα πρέπει να υπάρχει γιατρός στην εγκατάσταση, καθώς κι ένας εγκεκριμένος διαιτητής.

Ο κ. Ντουμάζιος ανέφερε ότι δε γνωρίζει ο ίδιος αν υπήρχε γιατρός στο σημείο.

Για το οργανωτικό κομμάτι του sparing, υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις:

- Ηλικιακή κατηγορία
- Βάρος
- Επίπεδο αθλητών.

Ο προπονητής πυγμαχίας ανέφερε ότι ένας έφηβος 15 ετών δε θα αντιμετωπίσει αθλητή άνδρα, δηλαδή άνω των 18 ετών.

Μετά, σημείωσε ότι ενα παιδί 50 κιλά δε θα παίξει αντίπαλος με κάποιο παιδί που είναι 60 κιλά, αλλά η μέγιστη απόκλιση είναι 2 κιλά.

Τέλος, ένας αρχάριος αθλητής σε καμία περίπτωση δε θα παίξει με κάποιον αθλητή που έχει 15 αγώνες ήδη στο δελτίο του.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Ντουμάζιος, δεν υπήρχε έγκριση από την Ομοσπονδία για να γίνει αγώνας sparing στην εγκατάσταση, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι έγινε τέτοιος αγώνας, κάτι που είναι υπό διερεύνηση.

Στη συνέχεια, συμπλήρωσε ότι ο προπονητής της ομάδας που ήταν σε Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην Ιταλία, είχε δώσει ημέρες ξεκούρασης στους αθλητές, μεταξύ των οποίων και ο 16χρονος αθλητής.

Ο κ. Ντουμάζιος, υπογράμμισε ότι αν έγινε sparing, δεν υπήρχε πιστοποίηση από την Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας.

Γιατί δεν έπρεπε να έχει γίνει ποτέ αγώνας μεταξύ του 16χρονου και του Γεωργιανού αθλητή

Πάντως, στο τέλος σημείωσε ότι ο Γεωργιανός αθλητής είναι στην κατηγορία των ανδρών και άρα δε θα έπρεπε να γίνει αγώνας μεταξύ τους, ενώ έχει και διακρίσεις στους αγώνες που έχει συμμετάσχει.

Η έρευνα σε κάθε περίπτωση συνεχίζεται.

Ακούστε το ηχητικό εδώ.