Ελλάδα

Τι ισχύει αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλία σε όλα τα «μέτωπα»

Τι ισχύει αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλία σε όλα τα «μέτωπα»
Τα νεότερα δεδομένα σχετικά με την εξέλιξη των επιχειρήσεων στις πληγείσες περιοχές εξετάστηκαν σε νέα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, στη Λάρισα, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος συνδέθηκε και σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε αναλυτικά για τις προτεραιότητες και έδωσε τις απαραίτητες κατευθύνσεις για τις περαιτέρω ενέργειες, ενώ όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα ζητήματα Δημόσιας Υγείας, στην απάντληση των υδάτων από τις πληγείσες περιοχές καθώς και στη συλλογή των νεκρών ζώων, η οποία προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και στην οποία προστέθηκε η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων πάντα σύμφωνα με όλες τις υγειονομικές διατάξεις.

Εξετάστηκαν επίσης τα νεότερα στοιχεία της Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και ο ρυθμός με τον οποίο προχωρούν οι αυτοψίες και καταγραφές σπιτιών και κτιρίων από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, ενώ συνεχίζεται παράλληλα η υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr.

Η κατάσταση στην Θεσσαλία, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, έχει ως εξής:

Όσον αφορά τα ζητήματα δημόσιας υγείας, περίπου 1.400 συμπολίτες μας προσήλθαν στις 26 δομές υγείας του ΕΣΥ στην Θεσσαλία με διάφορες ενοχλήσεις. Συνολικά έχουν εντοπιστεί 48 άτομα που έχουν διαγνωστεί με γαστρεντερίτιδα και 65 με λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Οι πολίτες των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία αν δεν έχουν λάβει σχετική διαβεβαίωση από τις αρμόδιες κατά τόπον αρχές να μην χρησιμοποιούν το νερό, μέχρι να καταστεί απόλυτα ασφαλές . Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρ. Αγαπηδάκη αναφέρθηκε στην χθεσινή ενημέρωση αναλυτικά στους δήμους στους οποίους το νερό είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση.

Συνεχίζεται η εντομολογική επιτήρηση στις περιοχές και την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχουν περισσότερα αποτελέσματα.

Το ζήτημα που δημιουργήθηκε με την διάθεση φαρμάκων υψηλού κόστους στην περιοχή του Βόλου, επιλύθηκε και ο ΕΟΠΥΥ ολοκλήρωσε εντός 24ωρών την διαδικασία ώστε από χθες οι ασφαλισμένοι να μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακα από τον διατεθειμένο χώρο του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλίας στην Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου.

Όσον αφορά τη συλλογή, την υγειονομική ταφή ή καύση νεκρών ζώων, μέχρι σήμερα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ έχουν δηλωθεί 49.050 αιγοπρόβατα, 19,295 χοίροι, 4,186 βοοειδή και 40.330 πτηνά.

Η προσέγγιση σε κάποιες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις παραμένει δύσκολη, ωστόσο μέχρι και χθες όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης είχαν συλλεγεί και οδηγηθεί για υγειονομική ταφή ή καύση 24.856 αιγοπρόβατα, 7.500 χοίροι, 35 βοοειδή και 23.900 πτηνά.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, με εντολή του πρωθυπουργού, ζήτησε από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο να αναλάβουν οι Ένοπλες Δυνάμεις ενεργό ρόλο, σε συνεννόηση με τις αρμόδιες Αρχές, στην περισυλλογή νεκρών ζώων, με την τήρηση παράλληλα όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας για το προσωπικό.

Η διαχείριση των νεκρών ζώων γίνεται σε πιστοποιημένους χώρους σε Βέροια, Κοζάνη, Τρίπολη και Καβάλα ενώ κατόπιν συντονισμένων ενεργειών της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ κατέστη δυνατή η προσέγγιση οδικώς τόσο των φορτηγών όσο και του προσωπικού της μεγάλης μονάδας διαχείρισης νεκρών ζώων στη ΒΙΠΕ ΛΑΡΙΣΑΣ που παρέμενε κλειστή λόγω αδυναμίας πρόσβασης.

Μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 300 δηλώσεις αποζημιώσεων για φυτικό και 1.300 δηλώσεις για ζωικό κεφάλαιο. Χρονικό περιθώριο στις δηλώσεις δεν έχει τεθεί, ενώ οι παραγωγοί μπορούν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους στους τοπικούς ανταποκριτές του ΕΛΓΑ.

Όσον αφορά την πλατφόρμα arogi.gov.gr, μέχρι και αύριο θα έχει ενταχθεί το σύνολο των περιοχών που επλήγησαν.

Μέχρι σήμερα το πρωί είχαν γίνει 5000 οριστικές αιτήσεις και 3000 προσωρινές.

Για τα 45 χωριά που επλήγησαν ολικώς από τα πρωτοφανή πλημμυρικά φαινόμενα προχωρά αυτοματοποιημένη διαδικασία και δεν απαιτείται οι δικαιούχοι να πάρουν κάποιο έγγραφο από την Πυροσβεστική Υπηρεσία καθώς η σχετική διαδικασία έχει εσωτερικοποιηθεί.

Για όλες τις υπόλοιπες περιοχές συνεχίζονται καταγραφές και αυτοψίες. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 5000 αυτοψίες σε σπίτια και λοιπά κτίρια.

Επιπλέον προχωρά η διαδικασία καταγραφής ζημιών σε επιχειρήσεις, με 707 αυτοψίες να έχουν ήδη γίνει και 3330 αιτήσεις να έχουν καταχωρηθεί για την κρατική αρωγή.

Κατόπιν οδηγίας του υπουργείου Ανάπτυξης, κλιμάκια ελεγκτών της ΔΙΜΕ βρίσκονται ήδη στη Θεσσαλία για να ελέγξουν την τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με την ανώτατη τιμή πώλησης στο εμφιαλωμένο νερό και το πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους, ενώ έλεγχοι διενεργούνται και στις τιμές πώλησης των προϊόντων στις λαϊκές αγορές.

Η ΔΙΜΕΑ απέστειλε επιστολή στις Διευθύνσεις Ανάπτυξης των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Θεσσαλίας ώστε να διενεργούν σε καθημερινή βάση ελέγχους στις λαϊκές αγορές καθώς και σε όλα τα σημεία πώλησης εμφιαλωμένου νερού.

Το υπουργείο Ανάπτυξης απεύθυνε αίτημα στα σούπερ μάρκετ και τις αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών και επίπλων να προχωρήσουν σε εκπτώσεις προς τους καταναλωτές στη Θεσσαλία. Οι εκπτώσεις ανέρχονται σε τουλάχιστον 20% τόσο σε τρόφιμα και απαραίτητα για κάθε νοικοκυριό αγαθά, όσο και έπιπλα και ηλεκτρικά είδη.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, "η κυβέρνηση θα παραμείνει αμετακίνητη στο ζήτημα της διασφάλισης των τιμών προκειμένου κανείς, επαναλαμβάνω κανείς, να μην σκεφτεί καν ότι μπορεί να κερδοσκοπήσει σε βάρος των πολιτών που δοκιμάστηκαν από τις πρωτοφανείς αυτές καταστροφικές πλημμύρες"