Ελλάδα

Χωριό «φάντασμα» o Βλοχός μετά τον «Ντάνιελ», παντού κουνούπια και... πλιάτσικο - «Την βγάζουμε με κονσέρβες»

EUROKINISSI EUROKINISSI
Άγνωστοι μπαίνουν στο χωριό και κατακλέβουν τα σπίτια.

Χωριό «φάντασμα», είναι ο Βλοχός Καρδίτσας, μετά τις πλημμύρες της κακοκαιρίας «Daniel». Οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει το χωριό, ενώ κάποιοι κτηνοτρόφοι, εξακολουθούν να μένουν στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας. Φοβούνται δε, νέες πλημμύρες αν βρέξει, αφού δεν έχουν τελειώσει οι εργασίες στα αναχώματα των γύρω περιοχών.

Η κ. Αγγελική Τσιάκα, είναι κάτοικος του χωριού, αλλά αναγκάστηκε να νοικιάσει αλλού σπίτι, για να μείνει με τα δύο της παιδιά.

«Το χωριό είναι πλέον εγκαταλελειμμένο, είναι χωριό φάντασμα. Η κυβέρνηση μας έδωσε κάποια χρήματα, αλλά μετά μας ξέχασε. Μας είπαν να νοικιάσουμε σπίτια, αλλά δεν έχουμε χρήματα να πληρώσουμε τους μηχανικούς να μας κάνουν τις σχετικές εκθέσεις για να παίρνουμε τα ενοίκια. Εγώ είμαι μόνη μου, με δύο παιδιά και παλεύω μόνη μου. Νοίκιασα ένα σπίτι στον Παλαμά, μετά από δύο μήνες ταλαιπωρίας, δεν γινόταν αλλιώς, που να μείνω εδώ. Ευτυχώς δεν έχασα τη δουλειά μου. Δουλεύω τα απογεύματα σε έναν φούρνο για να βγάλω κάποια χρήματα να ζήσω την οικογένειά μου».

Με τα 6.600 ευρώ, που πήρε από το κράτος, αγόρασε κρεβάτια και έδωσε κάποια ενοίκια, για το σπίτι που νοίκιασε στον Παλαμά.

«Η κυβέρνηση μας έδωσε 6.600 ευρώ και ήταν καλό αυτό. Αλλά τι να πρωτοφτιάξουμε με αυτά; Αγόρασα κρεβάτια και τα υπόλοιπα τα έδωσα για τα ενοίκια. Μου είπαν ότι για τα ενοίκια, πρέπει εκτός των δικαιολογητικών, να βρω μηχανικό, για να μου φτιάξει φάκελο. Οι μηχανικοί ζητούν έως και 2.000 ευρώ. Δεν υπάρχουν αυτά τα λεφτά. Ποιος θα μας τα δώσει; Στο χωριό μένουν μόνο εννιά οικογένειες σε μία περιοχή που ήταν ψηλά και δεν έπαθαν ζημιές. Όλο το υπόλοιπο χωριό είναι έρημο. Κάποιοι κτηνοτρόφοι, μένουν ακόμα στο προαύλιο της εκκλησίας ακόμα, αφού καταστράφηκαν τα σπίτια τους. Κάποιοι κτηνοτρόφοι μένουν στην Καρδίτσα και πηγαινοέρχονται κάθε ημέρα», αναφέρει.

Στο χωριό, όπως μας λέει, ακόμα μαζεύουν σκουπίδια και «μόνο ένας τρελός» θα μπορούσε να ζήσει εκεί.

«Ακόμα μαζεύουν σκουπίδια. Μυρίζει ο τόπος βρώμα. Γεμίσαμε μύγες και κουνούπια. Δεν μπορεί κανείς να ζήσει σε τέτοιο περιβάλλον. Έχουν ερημώσει τα πάντα. Βλέπουμε άγνωστους ανθρώπους να μπαίνουν στο χωριό και να κατακλέβουν τα σπίτια. Δεν έχουν αφήσει ούτε τα παράθυρα. Μπαίνουν στα σπίτια και τα ρημάζουν. Κλέβουν και αγροτικά μηχανήματα, τα πάντα. Και η αστυνομία που να πρωτοπάει. Πληρώνουμε έναν άνθρωπο να φυλάει το χωριό κάθε μέρα, γιατί οι εταιρείες security ζητούν τρελά ποσά», καταλήγει.

Ο Θωμάς Καραγγέλης, , είναι κτηνοτρόφος. Το σπίτι του καταστράφηκε και μένει ακόμα στην εκκλησία. «Μας έχουν φάει οι μύγες και το κρύο», μας λέει. «Τη βγάζουμε με κονσέρβες». Ο Θωμάς δεν έχει πάρει ακόμα την κρατική επιδότηση, αν και όπως λέει, έχει συμπληρώσει τα δικαιολογητικά. Είχε 200 πρόβατα και έχασε τα μισά στην κακοκαιρία «Daniel». Δεν μπορεί να φύγει από το χωριό, αλλά δεν έχει και που να μείνει. Με τον αδερφό του, μένουν στην εκκλησία, ενώ η υπόλοιπη οικογένεια είναι στην Καρδίτσα. Στο προαύλιο της εκκλησίας του χωριού, μένουν δέκα άτομα.

Οι οικογένειες που δεν βρήκαν σπίτια να μείνουν, έχουν εγκατασταθεί μέσα στο γυμναστήριο του Παλαμά.