Ελλάδα

«Δεν πρέπει το επίδομα θέρμανσης να δίδεται οριζόντια - Ο χειμώνας δεν κρατά το ίδιο σε όλη την Ελλάδα»

EUROKINISSI EUROKINISSI
Θα πρέπει να υπάρχουν και άλλα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης.

Το επίδομα θέρμανσης, θα έπρεπε να μην δίνεται «οριζόντια», αφού οι περίοδοι θέρμανσης στην Ελλάδα, δεν είναι οι ίδιοι σε κάθε κλιματική ζώνη, αναφέρει με δηλώσεις του στο Dnews, ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης.

«Επειδή υπάρχουν 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά, που δεν χρησιμοποιούν συμβατικά καύσιμα για τη θέρμανση, αλλά ηλεκτρική ενέργεια, θα πάρουν με τα ίδια κριτήρια και αυτά επίδομα θέρμανσης. Υπάρχει ένα σημείο, το οποίο θα έλεγα ότι είναι λίγο «γκρίζο»», επισημαίνει ο κ. Χριστοδουλίδης και συνεχίζει:

«Το επίδομα θέρμανσης, δίνεται μόνο για τρεις μήνες, τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο. Στην Ελλάδα όμως, οι μήνες της περιόδου θέρμανσης, ποικίλουν ανάλογα την κλιματική ζώνη. Άλλη είναι η περίοδος θέρμανσης στη Νότια Ελλάδα, που είναι η πρώτη κλιματική ζώνη, άλλη για την Κεντρική Ελλάδα που είναι η δεύτερη, άλλη για τη Βόρεια που είναι η ζώνη τρία και άλλη για τη Βόρεια Ορεινή που είναι η τέταρτη ζώνη. Αυτή η τελευταία ζώνη, έχει περίοδο θέρμανσης επτά μήνες. Αυτοί οι άνθρωποι τι θα κάνουν; Θα πάρουν ένα επίδομα τρεις μήνες μόνο. Θα έπρεπε να επιμερίζει αυτά τα 120 εκατομμύρια, βάσει των κλιματικών περιοχών της χώρας», λέει.

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι «κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει στην επιδότηση και το θέμα των τετραγωνικών μέτρων κάθε σπιτιού. Δεν είναι όλα το ίδιο. Εκτός από το γεγονός ότι το επίδομα θέρμανσης, δεν έπρεπε να δίνεται «οριζόντια», σε όλες τις κλιματικές ζώνες, θα ήθελα να αναφέρω επίσης ότι ίσως θα ήταν δικαιότερο να «μετρούσαν», για το επίδομα και άλλοι παράγοντες. Όπως το αν το σπίτι είναι παλιό ή νεόκτιστο και αν είναι θωρακισμένο, ενεργειακά. Έχει δηλαδή θερμομονώσεις, έχει αλλάξει κουφώματα κλπ», καταλήγει.