Ελλάδα

Ο ΓΓ του ΟΗΕ καταγγέλλει παραβιάσεις διεθνούς δικαίου στη Γάζα: «Ντροπή σου Γκουτέρες», η οργισμένη απάντηση του Τελ Αβίβ

Ο ΓΓ του ΟΗΕ καταγγέλλει παραβιάσεις διεθνούς δικαίου στη Γάζα: «Ντροπή σου Γκουτέρες», η οργισμένη απάντηση του Τελ Αβίβ
Περισσότεροι από 10.000 νεκροί Παλαιστίνιοι εκ των οποίων πάνω από 4.000 παιδιά είναι ο τραγικός απολογισμών των ισραηλινών επιδρομών στη Γάζα: Νέα έκκληση Γκουτέρες και οργισμένη απάντηση από το Τελ Αβίβ

Η προστασία των αμάχων θα πρέπει να είναι «πρωταρχικής σημασίας» στη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, τόνισε εκ νέου τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποιώντας ότι η Λωρίδα της Γάζας μετατρέπεται σε «νεκροταφείο παιδιών».

«Οι χερσαίες επιχειρήσεις των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων και οι συνεχιζόμενοι βομβαρδισμοί πλήττουν αμάχους, νοσοκομεία, προσφυγικούς καταυλισμούς, τεμένη, εκκλησίες και εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων και καταφυγίων. Κανείς δεν είναι ασφαλής», είπε ο Γκουτέρες μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Ταυτόχρονα, η Χαμάς και άλλοι μαχητές χρησιμοποιούν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες και συνεχίζουν να εκτοξεύουν ρουκέτες αδιακρίτως εναντίον του Ισραήλ», συνέχισε.

Ο Γκουτέρες είπε ότι διαπράττονται σαφείς παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και έκανε ξανά έκκληση για μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

Ντροπή σου Αντόνιο Γκουτέρες, έγραψε λίγο αργότερα ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Έλι Κοέν.

Περισσότεροι από 30 ανήλικοι - ανάμεσά τους ένα μωρό 9 μηνών καθώς και νήπια και παιδιά που είδαν τους γονείς τους να δολοφονούνται εν ψυχρώ - κρατούνται παρά τη θέλησή τους στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Χαμάς είναι το πρόβλημα στη Γάζα, όχι οι ενέργειες του Ισραήλ για την εξάλειψη αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης.


Όχι στη γενικευμένη εκεχείρια από τις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία συζήτησαν τη δυνατότητα «τακτικών παύσεων» στους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συζητούν με το Ισραήλ αυτές τις προσωρινές ανθρωπιστικές παύσεις στη Γάζα αλλά πρόσθεσε:

«Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε στην αρχή αυτών των συζητήσεων, όχι στο τέλος». Η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να πιστεύει ότι δεν είναι πρόσφορη μια γενική κατάπαυση του πυρός αυτήν τη στιγμή.

Σύμφωνα με τον Κίρμπι, σήμερα αναμένεται να βγουν από τη Γάζα περισσότεροι Αμερικανοί πολίτες και να περάσει στον θύλακα ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία ωστόσο δεν αρκεί. Σημείωσε ότι το τελευταίο 24ωρο έχουν περάσει στη Γάζα λιγότερα από 30 φορτηγά με είδη πρώτης ανάγκης.

Ο Νετανιάχου και ο Μπάιντεν συζήτησαν επίσης την κατάσταση στη Δυτική Όχθη και συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή τις επόμενες ημέρες.


«Θα συμμαχούσαμε και με τον διάβολο για να τους έχουμε πίσω»

Στην Ελλάδα βρέθηκε τη Δευτέρα ο ισραηλινός πρώην διπλωμάτης Ραμ Αβιράμ που συντονίζει την ΜΚΟ «Hostages and Missing Persons Family Forum», ο οποίος μαζί με τις οικογένειες δύο απαχθέντων νεαρών Ισραηλινών, έδωσαν συνέντευξη τύπου το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Πρόκειται για δύο από τις 242 οικογένειες που αγωνιούν για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων, οι οποίες αποφάσισαν να παρουσιάσουν την τραγική υπόθεση των παιδιών τους σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό. 

Στην αποστολή τους στην Ελλάδα, μια από τις πολλές χώρες που προγραμματίζουν να επισκεφθούν, συνάντησαν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαροπούλου, τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου.

«Βρήκαμε μεγάλη συμπαράσταση εδώ και ελπίζουμε να έχετε τη δύναμη να βοηθήσετε», είπε ο 26χρονος Ιλάι Νταβίντ, αδελφός του Εβιατάρ του οποίου η τύχη αγνοείται εδώ και 30 ημέρες. Απ’ τη στιγμή που χάθηκαν τα ίχνη του αδελφού του εκείνο το βράδυ που είχε πάει στο φεστιβάλ, η οικογένεια ζει έναν «εφιάλτη». Προσπαθούμε να ενημερώσουμε, να δημιουργήσουμε εγρήγορση, να έρθει γρήγορα ο Εβιατάρ στο σπίτι και να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο, πρόσθεσε.

«Θα συμμαχούσαμε και με τον διάβολο για να το καταφέρουμε» τόνισε, μη κρύβοντας τη συγκίνησή του.

Οι δύο μητέρες προσπαθούσαν να αρθρώσουν λόγο ανάμεσα σε λυγμούς, προφέροντας συνεχώς τη λέξη «εφιάλτης». «Χάσαμε την αίσθηση του χρόνου, ξεχάσαμε την κανονική ζωή, 30 ημέρες δεν ξέρουμε τι γίνεται», είπε ηΓκάλια Νταβίντ, μητέρα του Εβιατάρ.

Αποφασίσαμε να πάμε παντού. Δείχνουμε τις φωτογραφίες -που πήραν μέσα από το βίντεο που τους έστειλαν οι απαγωγείς- και λέμε την ιστορία μας, λέει η Ορίτ Μέιρ, μητέρα του Αλμόγκ.

Αποσπάσματα από τα βίντεο αυτά προβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ενώ οι οικογένειες κρατούσαν τις φωτογραφίες των αγαπημένων τους, προκαλώντας συγκίνηση σε όλους τους παρευρεθέντες.

Στην ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, πώς θα θέλατε να είναι η επόμενη ημέρα για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους, ο αδελφός του Εβιατάρ απάντησε: «Θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά με τους Παλαιστίνιους. Το πρόβλημά μας είναι με τη Χαμάς και ότι έκαναν είναι απαράδεκτο. Δεν είναι μόνον πολιτικά αλλά και ανθρωπιστικά απαράδεκτο. Με τους Παλαιστίνιους θέλουμε να βρούμε έναν δρόμο για ειρηνική ζωή».


Ακόμη 100 άμαχοι πέρασαν τη Δευτέρα τη Ράφα

Ογδόντα κάτοχοι ξένων διαβατηρίων και 17 υγειονομικοί κατόρθωσαν να ξεφύγουν μέσα από το πέρασμα της Ράφα στην Αίγυπτο τη Δευτέρα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας.

Οι εκκενώσεις συνεχίστηκαν σήμερα μετά από διήμερη αναστολή που προκάλεσε το χτύπημα ασθενοφόρου στη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής στη Γάζα την Παρασκευή. Η Ερυθρά Ημισέληνος της Παλαιστίνης (PRCS) ανέφερε ότι 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 60 τραυματίστηκαν αφού οι ισραηλινές δυνάμεις στόχευσαν αυτοκινητοπομπή ασθενοφόρων που μετέφεραν τραυματίες. Ο ισραηλινός στρατός απάντησε, χωρίς να παρουσιάσει στοιχεία, ότι το όχημα μετέφερε μαχητές της Χαμάς.

Η συνοριακή αρχή της Γάζας είχε δηλώσει νωρίτερα ότι μόνο οι Αιγύπτιοι και οι ξένοι πολίτες που ήταν ήδη σε προεγκεκριμένους καταλόγους που εκδόθηκαν από την περασμένη Τετάρτη θα μπορούσαν να περάσουν από το πέρασμα.

Η Αίγυπτος ζητούσε εγγυήσεις για την ασφάλεια των ασθενοφόρων που χρησιμοποιούνται για τις εκκενώσεις, συμπεριλαμβανομένης της συνοδείας από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), σύμφωνα πάντα με αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας.


Περισσότεροι από 10.000 νεκροί Παλαιστίνιοι

Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές Αρχές, τουλάχιστον 10.022 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα, ενώ ακόμη 152 σκοτώθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. 

Νωρίτερα, ισραηλινή αεροπορική επιδρομή φέρεται να κατέστρεψε την οροφή με ηλιακά πάνελ του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Γάζας, την ώρα που οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι προειδοποιούνμ πως οι ιατρικές δομές σε όλη τη Λωρίδα βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Την είδηση επιβεβαίωσε ο Mohamed Zaqout - διοικητής παλαιστινιακών νοσοκομείων - κάνοντας λόγο για ανθρώπινες απώλειες και σοβαρές υλικές ζημιές.

Μιλώντας στο Al-Jazeera, ο Zaqout σημείωσε ότι το χτύπημα σκότωσε εκτοπισμένους ανθρώπους που είχαν καταφύγει στον τελευταίο όροφο.

Σημειώνεται πως χθες οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα νέες πληροφορίες που καταδεικνύουν πως η Χαμάς χρησιμοποιεί νοσοκομεία ως προπύργια για τις επιχειρήσεις της. Σήμερα ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς αρνήθηκε τις κατηγορίες μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βηρυτό.


Καταδρομική επίθεση Ισραηλινών στη Δυτική Οχθή

Επικαλούμενο τοπικές πηγές, το Al Jazeera ανέφερε το απόγευμα της Δευτέρας πως οι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις χρησιμοποιώντας αυτοκίνητο χωρίς διακριτικά εισήλθαν στο ανατολικό τμήμα της Τουλκαρέμ. Στη συνέχεια στόχευσαν ένα αυτοκίνητο που μετέφερε τέσσερις Παλαιστίνιους άνδρες και το γέμισαν με σφαίρες.

Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχής, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε σοβαρά στο σημείο - ενώ ανάμεσά τους ήταν μέλη παλαιστινιακών ομάδων μάχης.

Το αξιοσημείωτο σε αυτό το περιστατικό, σύμφωνα με πηγές, είναι ότι επρόκειτο για μια επιδρομή που είχε ως στόχο ειδικά τη δολοφονία αυτών των μαχητών - μια πολύ λιγότερο συνηθισμένη επιχείρηση όπου οι Ισραηλινοί στρατιώτες πηγαίνουν ουσιαστικά μυστικοί, στοχεύουν μια συγκεκριμένη ομάδα, τους σκοτώνουν και στη συνέχεια αποσύρονται.


«Πράσινο φως» για θαλάσσιο διάδρομο ανθρωπιστικής βοήθειας από Κύπρο προς Γάζα

Στον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο μέσω της Κύπρου, που θα μπορούσε να συμβάλει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα, αναφέρθηκε την Δευτέρα η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της στους Πρέσβεις της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Η βοήθεια εισέρχεται τώρα από το συνοριακό πέρασμα της Ράφας. Αλλά οι όγκοι παραμένουν πολύ μικροί για να ανταποκριθούν στις τεράστιες ανθρωπιστικές ανάγκες στη Γάζα. Προτεραιότητά μας είναι να συνεργαστούμε με εταίρους για την ενίσχυση των υλικοτεχνικών ικανοτήτων της Ράφας», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «εργαζόμαστε πάνω σε συμπληρωματικά δρομολόγια. Ένας θαλάσσιος διάδρομος από την Κύπρο, που θα εγγυάται μια διαρκή, ρυθμισμένη και ισχυρή ροή βοήθειας. Χαιρετίζω θερμά την εξαιρετική συνεργασία με τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και την κυβέρνησή του».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «είναι ο μεγαλύτερος δωρητής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε ώστε η βοήθειά μας να φτάσει σε αμάχους που έχουν ανάγκη».

«Αυτό μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου για χιλιάδες Παλαιστίνιους. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να βοηθήσουμε στην απομάκρυνση των πολιτών της ΕΕ και των τραυματισμένων Παλαιστινίων», κατέληξε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Σειρήνες στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο

Οι σειρήνες του συναγερμού ήχησαν σήμερα το απόγευμα σε πολλές πόλεις του βόρειου Ισραήλ - με τον ισραηλινό στρατό να αναφέρει ότι περίπου 30 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν εναντίον των εδαφών του από τον Λίβανο την τελευταία μόνο ώρα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ανέφεραν ότι απαντούν με πυρά του πυροβολικού εναντίον των θέσεων από τις οποίες προήλθαν οι πύραυλοι αυτοί.

Την ίδια ώρα, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς στον Λίβανο, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ, ανακοίνωσαν μέσω της πλατφόρμας Telegram ότι εκτόξευσαν 16 πυραύλους προς τη Ναχιρίγια και τη νότια Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ.


 

«Ηρθαμε εδώ, γιατί η Ελλάδα είναι μια σημαντική χώρα για μας, για τις σχέσεις της με τη Μέση Ανατολή και πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει με κάθε δυνατό τρόπο», προκειμένου να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι Ισραηλινοί που κρατάει ομήρους η Χαμάς από το βράδυ της 7ης Οκτωβρίου, δήλωσε ο ισραηλινός πρώην διπλωμάτης Ραμ Αβιράμ που συντονίζει την ΜΚΟ Hostages and Missing Persons Family Forum, ο οποίος μαζί με τις οικογένειες δύο απαχθέντων νεαρών Ισραηλινών, έδωσαν συνέντευξη τύπου το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Πρόκειται για δύο από τις 242 οικογένειες που αγωνιούν για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων, οι οποίες αποφάσισαν να παρουσιάσουν την τραγική υπόθεση των παιδιών τους σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό. Εξάλλου όπως ανέφεραν, μόνον το 20-25% αυτών των οικογενειών μπορούν να λειτουργήσουν κοινωνικά, ενώ οι υπόλοιπες δεν το αντέχουν.

Στην αποστολή τους στην Ελλάδα, μια από τις πολλές χώρες που προγραμματίζουν να επισκεφθούν στην Ευρώπη και αλλού, είδαν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαροπούλου, η οποία «εξέφρασε την αμέριστη κατανόησή της προς τις μητέρες», τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος υποσχέθηκε ότι μαζί με άλλους πνευματικούς ηγέτες «θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του», τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου ο οποίος με τη σειρά του είπε ότι θα χρησιμοποιήσει όση δύναμη έχει το ελληνικό κοινοβούλιο για την απελευθέρωση των νεαρών Ισραηλινών.

«Βρήκαμε μεγάλη συμπαράσταση εδώ και ελπίζουμε να έχετε τη δύναμη να βοηθήσετε», είπε ο 26χρονος Ιλάι Νταβίντ, αδελφός του Εβιατάρ του οποίου η τύχη αγνοείται εδώ και 30 ημέρες. Απ’ τη στιγμή που χάθηκαν τα ίχνη του αδελφού του εκείνο το βράδυ που είχε πάει στο φεστιβάλ, η οικογένεια ζει έναν «εφιάλτη». Προσπαθούμε να ενημερώσουμε, να δημιουργήσουμε εγρήγορση, να έρθει γρήγορα ο Εβιατάρ στο σπίτι και να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο, πρόσθεσε.

«Θα συμμαχούσαμε και με τον διάβολο για να το καταφέρουμε» τόνισε, μη κρύβοντας τη συγκίνησή του.

Οι δύο μητέρες προσπαθούσαν να αρθρώσουν λόγο ανάμεσα σε λυγμούς, προφέροντας συνεχώς τη λέξη «εφιάλτης».

«Χάσαμε την αίσθηση του χρόνου, ξεχάσαμε την κανονική ζωή, 30 ημέρες δεν ξέρουμε τι γίνεται», είπε ηΓκάλια Νταβίντ, μητέρα του Εβιατάρ.

Αποφασίσαμε να πάμε παντού. Δείχνουμε τις φωτογραφίες -που πήραν μέσα από το βίντεο που τους έστειλαν οι απαγωγείς- και λέμε την ιστορία μας, λέει η Ορίτ Μέιρ, μητέρα του Αλμόγκ.

Αποσπάσματα από τα βίντεο αυτά προβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ενώ οι οικογένειες κρατούσαν τις φωτογραφίες των αγαπημένων τους, προκαλώντας συγκίνηση σε όλους τους παρευρεθέντες.

Στην ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, πώς θα θέλατε να είναι η επόμενη ημέρα για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους, ο αδελφός του Εβιατάρ απάντησε: «Θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά με τους Παλαιστίνιους. Το πρόβλημά μας είναι με τη Χαμάς και ότι έκαναν είναι απαράδεκτο. Δεν είναι μόνον πολιτικά αλλά και ανθρωπιστικά απαράδεκτο. Με τους Παλαιστίνιους θέλουμε να βρούμε έναν δρόμο για ειρηνική ζωή».