Ελλάδα

Πώς βγάζετε κωδικούς taxisnet για τον λογιστή σας

Πώς βγάζετε κωδικούς taxisnet για τον λογιστή σας
Την ώρα που πλέον μπορούμε να κάνουμε -σχεδόν- τα πάντα από το κινητό μας ή τον υπολογιστή μας μέσω gov.gr, είναι αρκετά σημαντικό να γνωρίζουμε πώς θα χρησιμοποιούμε τους κωδικούς taxisnet.

Αρχικά με τους κωδικούς taxisnet μπορούμε πλέον να κάνουμε σχεδόν τα πάντα χωρίς να «τρέχουμε» σε ΚΕΠ ή αστυνομικά τμήματα.

Από μια υπεύθυνη δήλωση, σε μια εξουσιοδότηση, σε μεταβίβαση οχήματος ή ακόμα ραντεβού και σε προσωπικό γιατρό. Είναι πολλά τα πράγματα που μπορούμε πλέον να κάνουμε μέσα από το gov.gr και τους κωδικούς taxisnet.

Μέσα από την ΑΑΔΕ μπορούμε να κάνουμε φορολογική δήλωση, πόθεν έσχες, αλλαγή στοιχείων επικοινωνίας και πολλά άλλα. Αυτούς τους κωδικούς όμως του taxisnet τους έχουν οι λογιστές μας, κάτι που «απαγορεύεται».

Απαγορεύεται γιατί με τους προσωπικούς μας κωδικούς κάποιος μπορεί να κάνει «ότι θέλει», ασχέτως αν στις περισσότερες φορές χρειάζεται κωδικός ΟΤΡ για επιβεβαίωση.

Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι υπάρχει επιλογή για εξουσιοδότηση του λογιστή μας μέσα από το taxisnet. Δηλαδή έχουν εξουσιοδότηση να κάνουν αυτό που χρειάζεται με τους κωδικούς μας.

Η διαδικασία για εξουσιοδότηση είναι απλή, στην εφαρμογή επιλέγετε την κατηγορία «Εξουσιοδοτήσεις» πατάτε το «Νέα», συμπληρώνεται το ΑΦΜ του λογιστή σας, αφήνεται ένα σχόλιο για το τι χρειάζεται να κάνει, π.χ. «Φορολογική δήλωση, υπεύθυνη δήλωση κ.α» και... έτοιμο.

Έτσι εσείς παραμένετε «ήρεμοι» ότι τους προσωπικού σας κωδικούς τους έχετε μόνο εσείς και ταυτόχρονα λογιστής, συμβολαιογράφος, δικηγόρος και οποιοσδήποτε άλλος θέλει να κάνει κάτι για εσάς, έχει τον δικό του κωδικό.

Ήδη από το 2020 η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων μετά την ενεργοποίηση του GOV.GR, της νέας ψηφιακής πύλη για την εξυπηρέτηση των πολιτ΄ών και με την διαδικασία ταυτοπροσωπίας μέσω των κωδικών TAXISnet για τις διαδικτυακές υπηρεσίες που παρέχει (υπεύθυνες δηλώσεις, εξουσοδοτήσεις, άυλη συνταγογράφηση, κτλ) , είχε εκδόσει ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν ότι οι κωδικοί πρέπει να είναι αυστηρά προσωπικοί και να μην παραχωρούνται σε κανέναν, όπου και παρείχε σχετικές οδηγίες για την αλλαγή των κωδικών αλλά και του τρόπου εξουσιοδότησης από τους φορολογούμενους.

Να τονίσουμε ότι οι κωδικοί TAXISnet δεν παρέχονται από την εφορία αλλά μόνον ο κλειδάριθμος του φορολογούμενου. Οι κωδικοί δημιουργούνται στο TAXISnet από τους φορολογούμενους με την χρήση του κλειδάριθμου.