Ελλάδα

«Παίζει καθυστερήσεις» η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τον προσωπικό αριθμό του πολίτη

«Παίζει καθυστερήσεις» η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τον προσωπικό αριθμό του πολίτη
Ο πολυαναμενόμενος Προσωπικός Αριθμός του Πολίτη έχει καθυστερήσει να ενεργοποιηθεί καθώς περιμένει την απαραίτητη έγκριση από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Όπως έχει προαναγγείλει ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου ο Προσωπικός Αριθμός του Πολίτη θα υποκαταστήσει τον αριθμό ταυτότητας, τον ΑΜΚΑ, το ΑΦΜ και αριθμό πολίτη στα μητρώα του υπουργείου Εσωτερικών. 

Υπενθυμίζεται πως ο προσωπικός αριθμός έχει νομοθετηθεί από το 2020 με στόχο να βάλει τέλος στη διαδικασία προσκόμισης σωρείας εγγράφων που απαιτούνται ακόμα και για απλές διεργασίες.

Ο προσωπικός αριθμός που θα μας ακολουθεί στο υπόλοιπο της ζωής μας, θα είναι το ΑΦΜ μας συν τρία ακόμα ψηφία (ένα γράμμα και δύο αριθμοί). Θα είναι καταγεγραμμένος στις νέες ταυτότητες, ενώ τα πρώτα ψηφία του θα τα επιλέγει ο ίδιος ο πολίτης, όταν ανοίξει η ειδική πλατφόρμα στο gov.gr

Θα είναι το διαβατήριό μας για την οποιαδήποτε συνδιαλλαγή με το Δημόσιο 

Ο αριθμός αυτός σταδιακά θα αποτελέσει τον μοναδικό αριθμό που θα χρησιμοποιεί ο κάθε πολίτης σχεδόν για το σύνολο των συναλλαγών του με το Δημόσιο αντικαθιστώντας κάθε άλλον αριθμό: «Κατ’ αυτόν τον τρόπο, εξαλείφεται το φαινόμενο ένα φυσικό πρόσωπο να εμφανίζεται «με πολλά πρόσωπα» έναντι του Δημοσίου», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου.