Ελλάδα

Η «ολική επαναφορά» της τρομοκρατίας: Τι «βλέπει» η ΕΛΑΣ μετά τη βόμβα έξω από το υπουργείο Εργασίας

eurokinissi eurokinissi
Σε συναγερμό η ΕΛ.ΑΣ. μετά το «χτύπημα» τα ξημερώματα του Σαββάτου, με τη βόμβα έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Πιο αναλυτικά, πρόκειται για δύο καινούριες τρομοκρατικές οργανώσεις οι οποίες έχουν εμφανιστεί μέσα σε 45 περίπου ημέρες, και μάλιστα μετά από 6 χρόνια... σιωπής της τρομοκρατίας στη χώρα μας.

Ένα στοιχείο που προκαλεί προβληματισμό στην ΕΛ.ΑΣ., όπως αναφέρει το Open, αυτά τα 6 χρόνια «σιωπής» της τρομοκρατίας, ίσως να τα χρησιμοποίησαν οι τρομοκράτες για να στρατολογήσουν νέα μέλη.

Κάπως έτσι, στην Αντιτρομοκρατική φτάνουν να μιλούν για αναβίωση - ή ακόμα και ολική επαναφορά - της τρομοκρατίας στην Ελλάδα, όπως δείχνουν οι δύο νέες τρομοκρατικές οργανώσεις.

Όσον αφορά την οργάνωση που έκανε γνωστή την ύπαρξή της, με την τελευταία επίθεση, έξω από το υπουργείο Εργασίας, αναφέρεται ότι έκανε και μια επίδειξη πυγμής καθώς «χτύπησε» στο κέντρο της Αθήνας και σε μια καλά φυλασσόμενη περιοχή, με εκρηκτικό μηχανισμό από το παρελθόν.

Το προηγούμενο χτύπημα, είχε γίνει στην έδρα των ΜΑΤ πριν από ενάμιση μήνα και μάλιστα εκεί, είχαν βρεθεί «ορφανά» αποτυπώματα.

Οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο άτομα από την παλιά τρομοκρατία, να βρίσκονται πίσω από τις δύο καινούριες τρομοκρατικές οργανώσεις και να χρησιμοποιούνται καινούρια και «άφθαρτα» πρόσωπα ως εκτελεστικά όργανα.

Όπως αναφέρει το Open, η Αστυνομία φοβάται μήπως το επόμενο χτύπημα, ίσως είναι αιματηρό.

Τρία έως πέντε κιλά εκρηκτικής ύλης

Μέχρι τώρα, αυτό που γνωρίζουν από την ΕΛΑΣ είναι ότι πρόκειται για τρία έως πέντε κιλά εκρηκτικής ύλης και πιθανολογούν ότι πρόκειται για συνδυασμό ζελατοδυναμίτιδας με την προσθήκη κάποιου ακόμα εκρηκτικού.

Οι Αρχές ερευνούν τον τρόπο που λειτούργησε ο εκρηκτικός μηχανισμός, τις ζημιές που προκάλεσε και τη μέθοδο που επέλεξαν οι δράστες ώστε να σκιαγραφίσουν το προφίλ τους.

Μάλιστα, γνωρίζουν ότι και στα δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα που έγιναν, η φωνή ήταν η ίδια, ενώ το σακίδικιο μέσα στο οποίο είχε τοποθετηθεί η βόμβα ήταν δεμένο καλά στα κάγκελα (απέναντι από το Υπουργείο Εργασίας) με tie wrap.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αξιωματικοί, είναι ένα πολύ καλά μελετημένο χτύπημα, γεγονός που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ για «επαναφορά της τρομοκρατίας» στη χώρα μέσω παλαιού διευθυντηρίου με νέα γενιά εκτελεστών.

Τα σημεία που στέκονται οι ερευνητές είναι η «τέλεια έκρηξη», που δείχνει γνώστες των υλικών, αλλά και η σωστή εκτίμηση για το πού στράφηκε το ωστικό κύμα, κάτι που αποτυπώνει εμπειρία από ανάλογα χτυπήματα.

Έσπασαν τζάμια από το ωστικό κύμα την ώρα της έκρηξης

Βίντεο ντοκουμέντο από το τρομοκρατικό χτύπημα με την έκρηξη βόμβας στην οδό Σταδίου, απέναντι από το υπουργείο Εργασίας. Τρόμαξαν οι κάτοικοι και όσοι περνούσαν κοντά στο σημείο.

Πριν την τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της Αθήνας είχαν προηγηθεί δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα και συγκεκριμένα το πρώτο στις 00:48, όταν άγνωστος κάλεσε στα γραφεία της ΕΦΣΥΝ και προειδοποίησε για τη βόμβα στο υπουργείο Εργασίας.

Στη συνέχεια, στο δεύτερο τηλεφώνημα, οι βομβιστές ειδοποίησαν ότι είχαν τοποθετήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό, απέναντι από το υπουργείο και έξω από κεντρική τράπεζα.

Οι αρχές λίγα λεπτά είχαν αποκλείσει εντελώς το σημείο ενώ στις 01:03 οι βομβιστές κάλεσαν στο OPEN για να ενημερώσουν για το χτύπημα και 01:29 ο εκρηκτικός μηχανισμός που βρισκόταν σε σακίδιο κρεμασμένο σε κάγκελο έξω από την τράπεζα εξερράγη.

Στο σημείο επικράτησε πανικός με αυτόπτες μάρτυρες να σημειώνουν ότι άκουσαν την δυνατή έκρηξη καθαρά, ενώ ο κόσμος στην περιοχή ήταν πολύς, ενώ από το ωστικό κύμα έσπασαν παράθυρα του υπουργείου Εργασίας.

Ανησυχία προκαλεί στην ΕΛ.ΑΣ, καθώς πάντα σύμφωνα με το OPEN, «αυτό που λένε όλοι από χθες είναι ότι, στην ουσία, βρισκόμαστε μπροστά σε ολική επαναφορά της τρομοκρατίας στη χώρα μας».

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό επίθεσης τρομοκρατών σε μικρό χρονικό διάστημα, καθώς, προ εβδομάδων σημειώθηκε επίθεση με την τοποθέτηση της βόμβας έξω από την έδρα των ΜΑΤ στο Γουδί.

Ο εφιάλτης της τρομοκρατίας επέστρεψε;

Η τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά της Αθήνας σε ένα σημείο που κινείται πολύς κόσμος καθώς είναι ξημερώματα Σαββάτου ξυπνά μοιραία μνημες τρομοκρατικών χτυπημάτων που είχαμε μέχρι πρότινος αφήσει πίσω μας.

Σημειωτέον ότι τα τελευταία χρόνια δεν είχε σημειωθεί κάποια ιδιαίτερη τρομοκρατική επίθεση που να δημιουργεί κλίμα ανησυχίας γεγονός που επιβεβαίωνε σε κάθε τόνο και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Μοναδική εξαίρεση, η τοποθέτηση βόμβας στην έδρα των ΜΑΤ παραμονές των φετινών Χριστουγέννων, από την πρωτοεμφανιζόμενη «Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη», η οποία μάλιστα προειδοποιούσε με νέα χτυπήματα.

4128351

Ποια είναι η «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα»

Η Αντιτρομοκρατική έχει θέσει στο «μικροσκόπιό» της την οργάνωση  «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα» που ανέλαβε την ευθύνη για το χτύπημα. Πρόκειται για μια πρωτοεμφανίζομενη ομάδα αλλά οι ειδικοί δεν αποκλείουν στο δυναμικό της να εντάσσονται παλιοί γνώριμοι στο χώρο της τρομοκρατίας αλλά και νέα πρόσωπα που έχουν εκπαιδευτεί σε νέες μεθόδους. Παράλληλα ψάχνουν και συσχετισμούς με γνωστές οργανώσεις με δυο εξ αυτών να συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες σύνδεσης με την Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα.

Ειδικότερα, η έρευνα εστιάζεται στην οργάνωση "Επαναστατική Αυτοάμυνα" που είχε ενεργή συμμετοχή με σημαντικά επεισόδια το 2016 και το 2017, κατά τα οποία χρησιμοποίησε τρία όπλα καλάσνικοφ και έναν πυροβολικό με χειροβομβίδα. Στο πλαίσιο αυτό, είχαν γίνει και συλλήψεις το 2019.

Επιπλέον, οι αξιωματούχοι της Αντιτρομοκρατικής δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο συσχέτισης μεταξύ της οργάνωσης "Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη," που ανέλαβε την ευθύνη για την αποτυχημένη επίθεση εναντίον των ΜΑΤ πριν από λίγες εβδομάδες, και της οργάνωσης "Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα," που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση κατά της Alpha Bank.

Μαρινάκης: “Η βόμβα έξω από το υπουργείο Εργασίας «ανήκει στο βαρύ έγκλημα»”

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, εξέφρασε ανησυχία για την επίθεση και εξέφρασε πλήρη εμπιστοσύνη στην αστυνομία, αναφορικά με την έκρηξη της βόμβας. Μιλώντας στην τηλεόραση του Open, σημείωσε για τη βόμβα έξω από το υπουργείο Εργασίας πως: «Το περιστατικό είναι πολύ σοβαρό και ανήκει στο βαρύ έγκλημα».

NETWORK