Ελλάδα

Τέμπη: Ραγδαίες εξελίξεις - Στους 34 οι κατηγορούμενοι, Προθεσμία έλαβαν στελέχη ΕΡΓΟΣΕ

Τέμπη: Ραγδαίες εξελίξεις - Στους 34 οι κατηγορούμενοι, Προθεσμία έλαβαν στελέχη ΕΡΓΟΣΕ Φωτογραφία: Eurokinissi
Μεγαλώνει η λίστα των κατηγορουμένων για το δυστύχημα στα Τέμπη, μετά και το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων των οικογενειών των θυμάτων

Επεκτείνεται η έρευνα για τα αίτια της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, μετά και το πόρισμα που κατέθεσαν χθες εκπρόσωποι των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο να αναλαμβάνει ρόλο εμπειρογνώμονα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, που έχει πρόσβαση στη δικογραφία, πλέον οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη ανέρχονται στου 34, ενώ, συγχωνεύθηκε με την ευρύτερη δικογραφία η δίωξη κατά του πρώην περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού, ο οποίος διώκεται για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, για το «μπάζωμα» του σημείου του πολύνεκρου δυστυχήματος αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ερευνών για τον εντοπισμό θυμάτων και την απομάκρυνση των βαγονιών των μοιραίων αμαξοστοιχιών.

Οι 2 από τους 14 κατηγορούμενους της ΕΡΓΟΣΕ πήραν προθεσμία, ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει με τους υπόλοιπους 14. Οι κατηγορούμενοι θα εμφανιστούν ενώπιον του Εισαγγελέα Λάρισας στο τέλος Μαρτίου, ενώ τις επόμενες ημέρες επίκεινται νέες διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, κατά εκπροσώπων φορέων που έχουν στην εποπτεία τους την ασφάλεια κυκλοφορίας των σιδηροδρόμων.

Δεδομένης της επέκτασης της έρευνας και προς αξιοποίηση των ήδη συλλεχθέντων στοιχείων, θα σταλεί για ανάκτηση στην Αγγλία το υλικό από τις κάμερες των σταθμών από Θεσσαλονίκη μέχρι Νέους Πόρους.Επίσης, υπάρχει ορατή η πιθανότητα να σταλεί σε εργαστήρια του Καναδά γενετικό υλικό, για να ταυτοποιθεί η 23χρονη Εριέττα, από την οποία δεν βρέθηκε γενετικό υλικό.

Σκοπός είναι να προσδιοριστεί η πορεία της εμπορικής αμαξοστοιχίας.

Επίσης, σύμφωνα π΄άντα με πηγές της ΕΡΤ, θα ζητηθεί η συνδρομή του Εθνικού Μετσοβειου Πολυτεχνείου για να προσδιοριστεί αν η ποσότητα ξυλολίου και βενζολίου που βρέθηκαν στο χώρο, αντιστοιχεί ή όχι σε μεγαλύτερη ποσότητα

Στη διάθεση των βουλευτών η δικογραφία του εφέτη ανακριτή Λάρισας

«Με δεδομένο ότι ο όγκος του υλικού που απέστειλε η εισαγγελία εφετών Λάρισας είναι απολύτως διαχειρίσιμος, η διαδικασία σύνταξης πορισμάτων από την εξεταστική επιτροπή συνεχίζεται εντός του πλαισίου που έχει οριστεί» αναφέρουν πηγές προσκείμενες στο προεδρείο της επιτροπής.

Σημειώνουν μάλιστα ότι «με γνώμονα τη διασφάλιση της μυστικότητας της ποινικής διαδικασίας στη Λάρισα που βρίσκεται στο στάδιο της κυρίας ανάκρισης, τα μέλη της επιτροπής, από σήμερα κιόλας, θα έχουν τη δυνατότητα καθημερινά (Δευτέρα - Παρασκευή) από τις 9:00 το πρωί έως τις 21:00, καθώς και το Σάββατο από τις 9:00 το πρωί ως τις 15:00, να επισκέπτονται το Γραφείο του ειδικού γραμματέα της Βουλής ώστε να αντλήσουν στοιχεία για τη σύνταξη των πορισμάτων».

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσαν ότι «διαβιβάστηκε σήμερα από τον πρόεδρο της επιτροπής στον εισαγγελέα Εφετών Λάρισας η μαρτυρική κατάθεση του CEO της Hellenic Train Mauricio Cappotorto για την περαιτέρω αξιολόγηση της».

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, η δικογραφία που απεστάλη από τον εφέτη ανακριτή Λάρισας περιλαμβάνει περί τις 1.090 σελίδες με μηνυτήριες αναφορές, καταθέσεις και πορίσματα εμπειρογνωμόνων. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η δικογραφία θα είναι στη διάθεση των βουλευτών για μία εβδομάδα, χρονικό διάστημα που κρίνεται επαρκές για να αξιολογήσουν το υλικό και να το εντάξουν στα πορίσματά τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκπρόσωποι των κομμάτων στην εξεταστική επιτροπή έχουν κληθεί να καταθέσουν τα πορίσματά τους στις 8 Μαρτίου, προκειμένου αυτά να συζητηθούν στις 11 Μαρτίου.