Ελλάδα

Αστυνομία: Αυτό είναι το οπλοστάσιο των τρομοκρατών της Σύμπραξης Εκδίκησης

Αστυνομία: Αυτό είναι το οπλοστάσιο των τρομοκρατών της Σύμπραξης Εκδίκησης
Αυτά είναι τα όπλα των κατηγορούμενων για τρομοκρατία. Οι έρευνες για τη συμμετοχή τους και σε άλλες αντίστοιχες ενέργειες συνεχίζονται.

Στη δημοσιότητα δόθηκαν φωτογραφίεςαπό τα όπλα που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κατά την διάρκεια της αστυνομικής επίχειρησης της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) που πραγματοποιήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2024, σε Αθήνα και σε καταστήματα κράτησης στην επαρχία για τη σύλληψη ατόμων που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές επιθέσεις και είχαν συστήσει την ομάδα  Σύμπραξης Εκδίκησης.

Για την υπόθεση κατηγορούνται -10- ημεδαποί, από τους οποίους -6- συνελήφθησαν, ενώ οι -4- είναι ήδη έγκλειστοι σε καταστήματα κράτησης. Ειδικότερα, κατηγορούνται για –κατά περίπτωση- συμμετοχή και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, αξιόποινη υποστήριξη και παροχή ουσιωδών πληροφοριών, απόπειρα ανθρωποκτονίας, βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, έκρηξη, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί πέντε περιπτώσεις και συγκεκριμένα:

1) αποστολή παγιδευμένου με εκρηκτική ύλη φακέλου στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ο οποίος βρέθηκε την 12-02-2024,

2) έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα την 25-01-2024,

3) έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 13-11-2023 σε κτιριακό συγκρότημα στην Κηφισιά, όπου στεγάζεται εταιρεία,

4) ρίψη χειροβομβίδας την 08-07-2023 σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας σωφρονιστικού υπαλλήλου, το οποίο ήταν σταθμευμένο σε χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας στο Χαϊδάρι και

5) ρίψη χειροβομβίδας και έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 24-06-2023 σε αυλή οικίας στη Λάρισα.

Τι βρήκαν στις έρευνες

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορους χώρους μεταξύ των οποίων 3 κελιά καταστημάτων κράτησης και 9 οικίες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

πολεμικό τυφέκιο,
-3- πιστόλια,
περίστροφο,
καραμπίνα,
εξαρτήματα όπλων,
ποσότητες εκρηκτικής ύλης,
φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
κινητά, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και φορητά μέσα αποθήκευσης (usb),
μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών,
-2- αυτοκίνητα και μοτοσικλέτα και
χειρόγραφες σημειώσεις

4168895

4168897

4168896

4168895

Οι έρευνες για τη συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες έκνομες ενέργειες συνεχίζονται

Υπενθυμίζεται πως έξι βαριές κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και πέντε πλημμεληματικού βαθμού, που αφορούν δράση τρομοκρατικής οργάνωσης, αποδίδει η Εισαγγελία σε βάρος των 10 συλληφθέντων για την οργάνωση «Σύμπραξη Εκδίκησης». Η ερευνα της αστυνομίας στο μεταξύ τρέχει συμπληρώνοντας τα κομμάτια του παζλ της δράσης της στην οποία ξεχωριστό ρόλο είχε ένας εγκλειστος 36χρονος και 2 στρατιωτικοί.

Δύο εν ενεργεία στρατιωτικοί ανάμεσα στους συλληφθέντες

Για πρώτη φορά ανάμεσα σε συλληφθέντες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση είναι και δυο εν ενεργεία στρατιωτικοί. Πρόκειται για τον Πυροτεχνουργό Του Στρατού Ξηράς Μ.Χ. κάτοικο Νέας Σμύρνης που βρίσκεται σε καθεστώς παρατεταμένης αναρρωτικής αδείας και για τον επίσης Πυροτεχνουργό της Πολεμικής Αεροπορίας, αυτή τη φορά, Κ.Ι. κάτοικο Παλλήνης ο οποίος είχε καταθέσει αίτηση για παραίτηση από το Σώμα.

DNA στρατιωτικού στη βόμβα του Εφετείου

Από τα εγκληματολογικά εργαστήρια διαπιστώθηκε πως DNA του Πυροτεχνουργού του Στρατού Ξηράς εντοπίστηκε στον παγιδευμένο φάκελο που είχε σταλεί στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης με παραλήπτρια την Προέδρο των Εφετών Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί ποιο ήταν το άτομο που πήγε τον φάκελο στο δικαστικό μέγαρο, με την ερευνά σε αυτό το πεδίο να βρίσκεται σε εξέλιξη. Τον ρόλο του καθοδηγητή στην οργάνωση σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ είχε ένας γνωστός ποινικός που δηλώνει αντιεξουσιαστής. Ο ΤΦ, 36 ετών, που φέρεται ότι κινούσε τα νήματα μέσα από τις τις φυλακές Δομοκού. Πρώτη φορά είχε συλληφθεί το 2015 για ληστείες στη Θεσσαλονίκη ενώ το 2021 είχε διαπράξει ληστείες σε τράπεζες της Αθήνας έχοντας παραβιάσει την άδεια που είχε πάρει. Λίγες ημέρες μετά συνελήφθη στην Κατεχάκη από άνδρες της αντιτρομοκρατικής ενώ στην κατοχή του είχαν βρεθεί ένα καλάσνικοφ και τρία αυτόματα όπλα.

Ο ρόλος των μελών της οργάνωσης

Ανάμεσα στους έξι συλληφθέντες είναι και μια γυναίκα η οποία σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική συμμετείχε στην τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών. Σύμφωνα με τις έρευνες της Αντιτρομοκρατική, οι δύο εν ενεργεία στρατιωτικοί ήταν υπεύθυνοι ώστε να κατασκευάζουν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Στη συνέχεια, οι υπόλοιποι τέσσερις μετέφεραν και τοποθετούσαν τις βόμβες. Μάλιστα, υπάρχουν κλήσεις των πυροτεχνουργών με γνωστούς ποινικούς, που βρίσκονται μέσα στις φυλακές.Όσον αφορά τις προκηρύξεις, η αντιτρομοκρατική βλέπει πίσω από αυτές τον 36χρονο που βρίσκεται στις φυλακές Δομοκού. Τις έγραφε και στη συνέχεια, με άγνωστο τρόπο, τις προωθούσε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, όπου και δημοσιεύονταν.Σημειώνεται πως η έρευνα της Αντιτρομοκρατικής για τη δράση της ομάδας δεν έχει ολοκληρωθεί.