Ελλάδα

Ξεκινήσαν κι «επίσημα» τα pushbacks στην Αίγυπτο

Ξεκινήσαν κι «επίσημα» τα pushbacks στην Αίγυπτο
«Συνεχίζουμε να υπολογίζουμε στον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης από την Αίγυπτο» διεμήνυε πριν δέκα ημέρες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσιάζοντας την Κοινή Δήλωση που υπέγραψε η ΕΕ με την Αίγυπτο του Σίσι. Οι δηλώσεις συνοδεύτηκαν από πακέτο 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ και φέρνουν ήδη αποτελέσματα στη Μεσόγειο.

Τουλάχιστον 200 εκατομμύρια ευρώ από το νέο πακέτο που σχεδίασε η ΕΕ για την Αίγυπτο έρχονται να ενισχύσουν τη συνεργασία των «27» με το Κάιρο στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών - και αυτό παρότι η χώρα δεν θεωρείται ασφαλής ούτε για τους αιτούντες άσυλο Αιγυπτίους αλλά ούτε και για τους υπηκόους τρίτων χωρών που διέρχονται από την Αίγυπτο, κυρίως εκείνους πακιστατικής υπηκόοτητας.

«Θα συνεχίσουμε το έργο μας για τη διευκόλυνση της νόμιμης μετανάστευσης», τόνιζε η Πρόεδρος της Κομισιόν, αναφέροντας ως παράδειγμα τις «εταιρικές συμφωνίες δεξιοτήτων» κλείνοντας παράλληλα το μάτι για τον «έλεγχο της παράτυπης μετανάστευσης από την Αίγυπτο»: Από τη διαχείριση των συνόρων, στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της επιστροφής.

Η συμφωνία, όπως αποκαλύπτει καταγγελία της ΜΚΟ Alarm Phone, έχει τεθεί κι επίσημα σε ισχύ. Πιο συγκεκριμένα, τα τελευταία 24ωρα βρέθηκε σε κίνδυνο πλοιάριο με τουλάχιστον 145 ανθρώπους εν πλω. Οι επιβαίνοντας επικοινώνησαν «ουρλιάζοντας για βοήθεια» με τις πρώτες συντεταγμένες να τους δείχνουν στη ζώνη διάσωσης κι έρευνας της Αιγύπτου.

Για πολλές ώρες και ενώ είχε σταλεί σήμα κινδύνου, κανείς δεν παρενέβη με το πλοιάριο να «σπρώχνεται» από τους θυελλώδεις ανέμους βορειανατολικά προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Το ελληνικό Λιμενικό, ωστόσο, αρνήθηκε να παρέχει βοήθεια και πολύ παραπάνω να προχωρήσει σε διάσωση. Εντέλει οι άνθρωποι διασώθηκαν από εμπορικά πλοία και μεταφέρθηκαν στην Αίγυπτο - παρά το αίτημα να παραδοθούν στις ελληνικές Αρχές.

«Διασώθηκαν, αλλά δεν είναι ασφαλείς», σημειώνει στην καταγγελία της η ΜΚΟ.

{https://twitter.com/alarm_phone/status/1772545452451275195}