Πολιτική

Γαλλικό «τσουνάμι» στον προοδευτικό χώρο από τη νίκη της ενωμένης Αριστεράς - Ποιοι αντέδρασαν αμήχανα

Γιάννης Αλμπάνης Γιάννης Αλμπάνης
Γαλλικό «τσουνάμι» στον προοδευτικό χώρο από τη νίκη της ενωμένης Αριστεράς - Ποιοι αντέδρασαν αμήχανα
Δεν αποτελεί έκπληξη το ότι η μεγάλη νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου προκαλεί ενθουσιασμό στους αριστερούς και τους προοδευτικούς πολίτες σε όλη την Ευρώπη.

Από την άλλη, το ότι στις ηγεσίες του προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα οι γαλλικές εκλογές εκτός από ενθουσιασμό έχουν προκαλέσει και αμηχανία, θα μπορούσε να προκαλέσει έκπληξη μόνο σε όσους δεν είναι πολύ εξοικειωμένοι με τα πολιτικά πράγματα της χώρας μας. Γιατί όσο παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις ξέρουν πολύ καλά ότι:

• Όσα συμβαίνουν στη Γαλλία στον πολιτισμό και την πολιτική, παραδοσιακά θεωρούνται στην Ελλάδα σημεία αναφοράς αν όχι υποδείγματα.

• Η πλατιά ενότητα του Λαϊκού Μετώπου που περιλαμβάνει όλο το φάσμα από τη ριζοσπαστική Αριστερά του Μελανσόν ως τους Σοσιαλιστές και τους Οικολόγους, φέρνει σε δύσκολη θέση όλες τις ηγεσίες που ποντάρουν στις αυτοτελείς κομματικές στρατηγικές και βλέπουν με δυσπιστία τις ενωτικές διεργασίες.

• Η νίκη της Ενωμένης Αριστεράς θέτει εμμέσως ερωτήματα για τις στρατηγικές των ελληνικών προοδευτικών και αριστερών κομμάτων. Στη Γαλλία αποδείχτηκε ότι ούτε το ακροδεξιό κύμα είναι ακαταμάχητο ούτε η Αριστερά είναι καταδικασμένη να χάνει ό,τι και αν γίνεται.

Οι δηλώσεις

Εκτός από τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών του προοδευτικού χώρου, από χτες το βράδυ έχουμε ένα κύμα τοποθετήσεων από στελέχη των προοδευτικών κομμάτων. Οι τοποθετήσεις αυτές φέρουν εμφανές το αποτύπωμα των διαφορετικών στρατηγικών για τα ελληνικά πράγματα. Στην ουσία μιλώντας για τη Γαλλία, όλοι εννοούν την Ελλάδα.

Σε ανάρτηση της η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου επισήμανε: «Μια μεγάλη νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου. Μια μεγάλη νίκη της ενότητας. Η ελπίδα ξαναγεννιέται στη Γαλλία».

Στην ανάρτησή της η Θεοδώρα Τζάκρη απέφυγε την ονομαστική αναφορά στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο: «Οι Γάλλοι πολίτες αντιστάθηκαν στην Ακροδεξιά, τη νίκησαν και άνοιξαν τον δρόμο της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων για ολόκληρη την Ευρώπη. Εύγε citoyens!».

Ο Παύλος Πολάκης έγραψε στο Facebook: «ΑΔΩΝΗ ΒΟΡΙΔΗ ΠΛΕΥΡΗ!!! Έχετε γράμμα απ’ το Παρίσι!! Η κουμπάρα κλαίει, ο λαός πανηγυρίζει !!» . Επιπλέον, ο Πολάκης σε σχόλιο του στην ανάρτηση του Χάρη Δούκα για τις γαλλικές εκλογές, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του δημάρχου Αθηναίων: «Εσύ κάνε τη θητεία σου στο Δήμο της Αθήνας που σε τίμησαν οι Αθηναίοι για να διώξουν τον «περιδρομιάρη» Μπακογιάννη, φτιάξε την πόλη, δείξε έργο με αποτελέσματα και μετά σώζεις τη χώρα! Άντε και φύγε από τον απογευματινό σου ίσκιο».

Η δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη έρχεται σε συνέχεια του αιτήματός της να πρωταγωνιστήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου: «Η νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία μάς γεμίζει ανακούφιση, αλλά στέλνει κι ένα μήνυμα ελπίδας και προοπτικής σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα. Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι αυτή που μπορεί να αντιμετωπίσει την άνοδο της Ακροδεξιάς, να νικήσει τις συντηρητικές πολιτικές της Δεξιάς, να αγωνιστεί για την αξιοπρέπεια της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας».

Σε ανάλογο τόνο ο Διονύσης Τεμπονέρας ο οποίος σε ανάρτηση του του έγραψε ότι «Η νίκη στη Γαλλία είναι ένα βήμα.. Να κάνουμε το επόμενο!»

Ο Γιάννης Ραγκούσης σημείωσε ότι «μετά τη χθεσινή μεγάλη νίκη στη Γαλλία, αλλά και τη νίκη των Βρετανών Εργατικών, οι ευθύνες όλων αυξάνονται κατακόρυφα. Βεβαίως, διαφορετικές πολιτικές συνθήκες, διαφορετικά εκλογικά συστήματα, πιο σύνθετα τα δεδομένα στην Ελλάδα. […] Οι διεργασίες για έναν μεγάλο και νικηφόρο προοδευτικό φορέα -χωρίς διάλυση των υφιστάμενων κομμάτων- δεν μπορεί να θεωρηθούν πεδίο άσκησης τακτικισμών και υποκρισίας, της γνωστής παλαιοκομματικής συνταγής «άλλα θέλω, άλλα λέω και στο τέλος άλλα κάνω».

Αξίζει να σημειωθεί η τοποθέτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι αποτελεί μια «ενδιάμεση» γραμμή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ: «Η συνεργασία των προοδευτικών κομμάτων στη Γαλλία έκλεισε σήμερα το δρόμο στην ακροδεξιά της Λεπέν. Ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών ανέτρεψε τους συσχετισμούς του α' γύρου αλλά και των ευρωεκλογών. Το αριστερό Λαϊκό Μέτωπο είναι στην πρώτη θέση. […] Τα σημερινά αποτελέσματα επιβεβαίωσαν τη βαθιά πεποίθηση ότι υπάρχει ελπίδα. Και στη Γαλλία και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Οφείλουμε όμως να κάνουμε την ελπίδα πράξη. Διαμορφώνοντας τις συνθήκες της προοδευτικής κυβερνητικής διεξόδου».

Στο ΠΑΣΟΚ

Στο ΠΑΣΟΚ ο Παύλος Γερουλάνος έγραψε στο X: «Βαθιά ανάσα. Η Γαλλία κρατήθηκε μακριά από την Ακροδεξιά. Όμως: η πολιτική ευθύνη των προοδευτικών δυνάμεων είναι πλέον ιστορική. Η κυριαρχία τους δεν πρέπει να είναι προϊόν αντίδρασης σε απειλές, αλλά δύναμη έμπνευσης για μια κοινωνία που μπορεί πάλι να ελπίζει ότι μπορεί να χτίσει ένα καλύτερο αύριο».

Ο Μιχάλης Κατρίνης λίγο μετά τα exit poll δήλωσε: «Τα πρώτα exit poll για τις γαλλικές εκλογές επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν δημοκρατικές αντιστάσεις, ότι ο λαός και οι προοδευτικές δύναμεις ξέρουν πως και πότε να απαντήσουν. Είναι όμως ένα ηχηρό καμπανάκι για όλους. Δεν μπορεί να λειτουργεί για πάντα η στρατηγική του φόβου. Ο κόσμος αναζητά ελπίδα και όταν δεν την βρίσκει, οι εξελίξεις μπορεί να είναι απρόβλεπτες. Η νίκη του Ενιαίου Μετώπου είναι σημαντική, όμως ας μη λησμονήσουμε ποιες πολιτικές και προς όφελος ποιων οδήγησαν στην πρώτη νίκη της Ακροδεξιάς».

H Μιλένα Αποστολάκη έγραψε ότι «απόψε πανηγυρίζουμε την εκκωφαντική ανατροπή στις γαλλικές εκλογές. Η ακροδεξιά της Λε Πεν θα παραμένει στην αντιπολίτευση, εγκλωβισμένη στα φαντάσματα της μισαλλοδοξίας και του φόβου που δημιουργεί. Vive la France!».

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος δήλωσε: «Η χθεσινή νίκη των προοδευτικών δυνάμενων στη Γαλλία αποτελεί μια ιστορικών διαστάσεων εξέλιξη, με ισχυρούς συμβολισμούς αλλά και πολιτική ουσία. Μια σημαντική νίκη της δημοκρατίας απέναντι στις δυνάμεις του μίσους, των ελευθεριών απέναντι στις διακρίσεις. Το επιστέγασμα μιας ευρείας συμμαχίας που έχει από σήμερα να αποδείξει πως δεν είναι απλώς προϊόν της ανάγκης ή συγκυριακή συνάθροιση αλλά ουσιώδης συνεργασία στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων με κυβερνητική -πλέον- προοπτική».

Από την πλευρά του ο Θόδωρος Μαργαρίτης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται και στο επιτελείο του Χάρη Δούκα, σχολίασε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ άλλων πως «όσοι επικαλούνται στην Ελλάδα τις δυσκολίες συνεννόησης στην Δημοκρατική όχθη, βασικά το κάνουν γιατί υποτιμούν την ανάγκη συνεργασιών και θέλουν κομματικές περιχαρακώσεις και ανήμπορες ηγεσίες», βάζοντας ευθέως θέμα ηγεσιών ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Γενικά τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποφεύγουν τις ονομαστικές αναφορές στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο.

ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, ΜέΡΑ25

Στη δήλωσή του ο Δημήτρης Κουτσούμπας ήταν αρνητικός για το Λαϊκό Μέτωπο: «Μια επανάληψη του ίδιου έργου, με τους πρωταγωνιστές των αντιλαϊκών κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, που έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση του γαλλικού λαού με όποιο κυβερνητικό σχήμα κι αν υπηρετήσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, το μόνο βέβαιο είναι ότι ξανά - στο όνομα της «δημοκρατίας» και του «μικρότερου κακού» - θα τροφοδοτήσει έναν νέο φαύλο κύκλο απογοητεύσεων και συντηρητικοποίησης.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι όλα τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης στην Ευρώπη, ιδιαίτερα σε Γαλλία και Ελλάδα, με προκλητική σκοπιμότητα βαφτίζουν “Αριστερά” το βασικό κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας (“Νέο Λαϊκό Μέτωπο”), ενώ ταυτόχρονα υπάρχει εκκωφαντική σιωπή στον διαχρονικό ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας για τη σταθερότητα και υπεράσπιση του βάρβαρου και σάπιου συστήματος».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης χαιρέτισε το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία, αλλά χωρίς αναφορά στο Λαϊκό Μέτωπο: «Ζήτω η Γαλλία, για τη συλλογική ικανότητά της να ενώνεται κόντρα στους φασίστες. Απόψε γιορτάζουμε. Αλλά μην ξεχνάμε ότι οι φασίστες είναι, ακόμα, προ των πυλών. Και, ως η μόνη συμπαγής αντιπολίτευση, θα επωφεληθούν από τη βαθιά κρίση ΕΕ-Γαλλίας πριν από τις προεδρικές εκλογές».

Τέλος, ο εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Νάσος Ηλιόπουλος δεν έμεινε στον πανηγυρισμό για το αποτέλεσμα, αλλά επιχείρησε να σκιαγραφήσει τι θα έκανε ένα Λαϊκό Μέτωπο στην Ελλάδα: «Η νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου στις γαλλικές εκλογές ήταν μια είδηση που έδωσε χαρά και κουράγιο στον κόσμο της Αριστεράς. […] Ας γίνουμε συγκεκριμένοι: αν θεωρούμε ορθό τον δρόμο του Νέου Λαϊκού Μετώπου οφείλουμε να ξεκινήσουμε σήμερα από δράσεις πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα. Πρώτο και κύριο αυτό της εργασίας. Γίνεται να μην υπάρξει συντονισμός και κινητοποιήσεις των συνδικάτων ενάντια στο 6μερο; Γίνεται να μην υπάρχει συντονισμός που να διεκδικεί πραγματική αύξηση των μισθών με ετήσια αναπροσαρμογή στο ύψος του πληθωρισμού, μείωση των ωρών εργασίας και καθολική εφαρμογή συλλογικών συμβάσεων; Γίνεται να συζητάμε σε πολιτικό επίπεδο για πρόσωπα, αλλα όχι για πολιτικές»;

Είναι βέβαιο ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί.