Ελλάδα

Γενικό πολεοδομικό σχέδιο για Παπάγου και Κάλαμο

Γενικό πολεοδομικό σχέδιο για Παπάγου και Κάλαμο Φωτογραφία: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Γενικό πολεοδομικό σχέδιο αποκτούν για πρώτη φορά οι δημοτικές ενότητες Παπάγου και Καλάμου.

Παράλληλα, δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης και η αναθεώρηση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου του δήμου Βύρωνα.

Αυτές οι τρεις περιοχές «θα μπορούν να αναπτυχθούν έτι περαιτέρω με προγραμματισμό, κανόνες, περιορισμούς και ασφάλεια Δικαίου, έχοντας πλέον την προοπτική οι δημοτικές αρχές τους να εκμεταλλευτούν όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά -εθνικά και κοινοτικά- χρηματοδοτικά εργαλεία για φιλικές προς το περιβάλλον και τους πολίτες “πράσινες” υποδομές και υπηρεσίες», δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς.

Για «ημερομηνία σταθμό» έκανε λόγο ο δήμαρχος Χολαργού- Παπάγου, Ηλίας Αποστολόπουλος, αναφερόμενος στην κατάρτιση και έγκριση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου.

«Διασφαλίσαμε την κυρίαρχη χρήση του Παπάγου, ως περιοχή αμιγούς κατοικίας και οριοθετήσαμε, οριστικά, τις εμπορικές χρήσεις. Μειώσαμε τον συντελεστή δόμησης, στο 0.9 (από 1 που ίσχυε). Η έγκριση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου διατηρεί οριστικά και αμετάκλητα την διατήρηση του υπάρχοντος φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος και το χαρακτήρα της πόλης μας. Ανοίγει ο δρόμος, επίσης, για περαιτέρω προώθηση της αστικής βιώσιμης κινητικότητας, την αύξηση της οδικής ασφάλειας, τη δημιουργία ποδηλατόδρομων», συμπλήρωσε.

«Οριοθετείται το Κοιμητήριο Παπάγου. Εντάσσει στο σχέδιο πόλεως επτά περιοχές, μεταξύ των οποίων οι πολυκατοικίες του 20ου προγράμματος του Α.Ο.Ο.Α με τους χώρους στάθμευσης αυτών και τους λοιπούς χώρους που τις εξυπηρετούν, κ.ά. Πολύ σημαντικό είναι επίσης, πως το νέο γενικό πολεοδομικό σχέδιο, είναι σε απόλυτη συμπόρευση με το υπό έκδοση Προεδρικό Διάταγμα για τον καθορισμό των ζωνών χρήσης του Υμηττού και τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή», πρόσθεσε.

«Μετά από πολύχρονη καθυστέρηση το γενικό πολεοδομικό σχέδιο του Καλάμου έρχεται, σήμερα, να επιλύσει μία σειρά ζητημάτων που ταλαιπωρούσαν την περιοχή», επεσήμανε ο δήμαρχος Ωρωπού, Γιώργος Γιασιμάκης. Συμπλήρωσε ότι «σε λίγο χρονικό διάστημα» πρόκειται να υπογραφεί και το γενικό πολεοδομικό σχέδιο της Κοιλάδας του Ωρωπού.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Βύρωνα, Αλέξης Σωτηρόπουλος, τόνισε ότι η τροποποίηση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου αποτελεί «ένα σημαντικό βήμα» για την ισόρροπη ρύθμιση του αστικού και του περιαστικού χώρου.

«Είναι συγχρόνως ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που θα μας βοηθήσει σε περίοδο κλιματικής κρίσης να κάνουμε βήματα προσαρμογής στις νέες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία 30 χρόνια στην πόλη μας και να πετύχουμε -με τις απαραίτητες προσαρμογές και αλλαγές- τον μεγάλο στόχο μίας κλιματικά ουδέτερης πόλης», συμπλήρωσε.