Ελλάδα

Κολωνός: Ο κύβος ερρίφθη - Σήμερα η απόφαση για τον Ηλία Μίχο, τη μητέρα της 12χρονης και τους υπόλοιπους 24 κατηγορούμενους

Κολωνός: Ο κύβος ερρίφθη - Σήμερα η απόφαση για τον Ηλία Μίχο, τη μητέρα της 12χρονης και τους υπόλοιπους 24 κατηγορούμενους Φωτογραφία: intime
Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών εκδίδει την ετυμηγορία του για τους 26 κατηγορούμενους παιδοβιαστές και μαστροπούς της ανήλικης από τον Κολωνό. Όλα τα βλέμματα στραμμένα στη δικαστική απόφαση για τον Ηλία Μίχο, κατηγορούμενο ενορχηστρωτή της φρικιαστικής υπόθεσης κακοποίησης και εκπόρνευσης ενός 12χρονου παιδιού.

Η αυλαία στη δίχως προηγούμενο υπόθεση του Κολωνού, όπου ένα 12χρονο παιδί βρέθηκε έρμαιο στα δίχτυα των πιο αρρωστημένων ορέξεων των κακοποιητών και των μαστροπών του, ετοιμάζεται να πέσει σε λίγη ώρα. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, στις 10 το πρωί, με ανοιχτές τις θύρες για πρώτη φορά από την έναρξη εκδίκασης της υπόθεσης, θα ανακοινώσει την απόφασή του για τους 26 κατηγορούμενους στην υπόθεση.

Ανάμεσά τους, είναι ο φερόμενος ως εγκέφαλος της, Ηλίας Μίχος, κατηγορούμενος για το βιασμό κατά΄εξακολούθηση, επί 4 μήνες ενός 12χρονου κοριτσιού και τη μαστροπεία αυτού, ο αποκαλούμενος “Μιχάλης”, επίσης κατηγορούμενος μαστροπός του παιδιού, αλλά και η 38χρονη μητέρα της.

Η εμβληματική δίκη ξεκίνησε πριν από τρεις μήνες και διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, έπειτα από αίτημα των δικηγόρων της 12χρονης, για την προστασία της ψυχής και την αποφυγή του επανατραυματισμού του παιδιού.

Η αποδεικτική διαδικασία ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ για τα δεδομένα μιας τέτοιας υπόθεσης, με συνεδριάσεις τρεις έως και πέντε ημέρες την εβδομάδα, υπό τον φόβο της συμπλήρωσης του 18μηνου προσωρινής κράτησης του Μίχου στις 7 Απριλίου.

Σε περίπτωση που η δίκη δεν είχε ολοκληρωθεί έως τότε, ο κατηγορούμενος θα έπρεπε να αποφυλακιστεί, πιθανότατα σε κατ’ οίκον περιορισμό, έως την ετυμηγορία των δικαστών. Η βούληση ωστόσο των τακτικών δικαστών, των ενόρκων, της εισαγγελέα, αλλά και των υπολοίπων διαδίκων, ήταν να εκδοθεί η δικαστική απόφαση πριν την εν λόγω προθεσμία.

Το “τσουνάμι” των αντιδράσεων για την εισαγγελική πρόταση

Με το περιεχόμενο της πρότασής της για τον Ηλία Μίχο και την 38χρονη μητέρα της 12χρονης, η εισαγγελέας της έδρας, Μαρία- Ελένη Νικολού, έγινε η αρνητική πρωταγωνίστρια των προηγούμενων ημερών. Οργή και θυελλώδεις αντιδράσεις προκάλεσε το απαλλακτικό σκέλος της πρότασής της για τις βαρύτερες κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Ηλίας Μίχος.

Συγκεκριμένα, η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε την αθώωση του Μίχου για την κατηγορία του βιασμού κατ΄εξακολούθηση, λόγω αμφιβολιών, αδίκημα που πλέον τιμωρείται μόνο με ισόβια, τη μαστροπεία της ανήλικης, μετατρέποντας την κατηγορία σε διευκόλυνση της ανήλικης να εκδίδεται και την εμπορία ανηλίκου. Αντίθετα, η κ. Νικολού ζήτησε την καταδίκη του 55χρονου κατηγορούμενου παιδοβιαστή για κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια, κατοχή πορνογραφικού υλικού και οπλοκατοχή.

Στην περίπτωση που το δικαστήριο υιοθετήσει την εισαγγελική πρόταση για τον Μίχο, τότε ο 55χρονος, στα χέρια του οποίου η 12χρονη βίωσε μια κόλαση, θα πέσει στα πολύ “μαλακά”, με ποινές κάθειρξης που όσα χρόνια και να αθροίζουν, τα περισσότερα που μπορεί να εκτίσει κατηγορούμενος είναι τα 20!

Ομοβροντία επικρίσεων δέχτηκε η εισαγγελέας και για τον “πέλεκυ” που επεφύλαξε για την κατηγορούμενη μητέρα της ανήλικης, στην οποία, με τα όσα υποστήριξε, έδωσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της εκπόρνευσης της κόρης της.

Η κ. Νικολού ζήτησε την ενοχή της 38χρονης για ό,τι κατηγορείται. Δηλαδή για διακεκριμένη μαστροπεία ανηλίκου, πορνογραφία ανηλίκου και εκβίαση. Για τη μαστροπεία μάλιστα, ζήτησε την καταδίκη της κατηγορουμένης με την επιβαρυντική περίσταση, καθώς είναι το πρόσωπο που έχει την επιμέλεια και την φροντίδα της ανήλικης.

Σύμφωνα με την εισαγγελική κρίση, η ίδια η μητέρα της 12χρονης εξωθούσε το παιδί στην πορνεία, το πίεζε αφόρητα να εκδίδεται, ακόμα και εκβιάζοντάς την για να της φέρνει χρήματα στο σπίτι.

Επιπλέον, η εισαγγελέας φέρεται να υποστήριξε ότι η 38χρονη μητέρα, πίεζε την κόρη της αφόρητα να παράγει βίντεο και φωτογραφίες ώστε να τα διακινεί μέσω εφαρμογών και ηλεκτρονικών εφαρμογών και να βγάζει χρήματα.

Το ρόλο του μαστροπού απέδωσε η εισαγγελέας, στην αγόρευσή της και στον αποκαλούμενο “Μιχάλη”, το πραγματικό του όνομα είναι διαφορετικό, άλλα με αυτό το όνομα τον υπέδειξε η 12χρονη στην κατάθεσή της. Ζήτησε ο 43χρονος να κηρυχθεί ένοχος για διακεκριμένη μαστροπεία προσώπου νεότερου 15 ετών με σκοπό κέρδους και για διακεκριμένη πορνογραφία ανηλίκου κάτω των 12 ετών.

Τέλος, ζητήθηκε η αθώωση του για γενετήσια πράξη με ανήλικο έναντι αμοιβής καθώς φέρεται να υποστηρίχθηκε ότι δεν προέκυψε ότι συναντήθηκε με την 12χρονη.

Για τους υπόλοιπους 22 κατηγορούμενους η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε την ενοχή τους για γενετήσιες πράξεις έναντι αμοιβής με ανήλικο που έχει συμπληρώσει τα 12 έτη, ενώ μόνο για έναν άνδρα, Πακιστανικής καταγωγής, ζήτησε την απαλλαγή του.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη δικαστική αίθουσα

Στις 9 το πρωί, μία ώρα πριν ανέβουν οι επτά δικαστές στην έδρα, φορείς, σωματεία και συλλογικότητες καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Εφετείο, ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία του Μίχου και των υπολοίπων πρωταγωνιστών του εφιάλτη της ανήλικης. Ανάλογες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα που διαρκούσε η δίκη.

Ακόμη στην ανάκριση η δεύτερη δικογραφία

Την ώρα που ολοκληρώνεται η δίκη για τους πρώτους 26 κατηγορούμενους κακοποιητές, όπως η 12χρονη τους υπέδειξε στις αστυνομικές αρχές, μέσω των διαδοχικών της καταθέσεων, η δεύτερη δικογραφία που περιλαμβάνει περισσότερους από 15 κατηγορούμενους για γενετήσιες πράξεις με την ανήλικη είναι ακόμη στην ανάκριση.

Η κύρια ανακριτική έρευνα για τα πρόσωπα που κατάφερε να ανακαλέσει στη μνήμη της και να υποδείξει στους αστυνομικούς στις τελευταίες δύο καταθέσεις της η 12χρονη, ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο, αλλά ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, ώστε να αποφανθούν οι δικαστικές αρχές ποιοι από αυτούς θα καθίσουν επίσης στο “σκαμνί” για την αδυσώπητη σεξουαλική κακοποίηση ενός 12χρονου παιδιού.