Ελλάδα

Τσακαλώτος για στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ: Η ΝΔ δύσκολα θα μας πείσει ότι για αυτή την εικόνα δεν ευθύνονται οι πολιτικές της

Τσακαλώτος για στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ: Η ΝΔ δύσκολα θα μας πείσει ότι για αυτή την εικόνα δεν ευθύνονται οι πολιτικές της Φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSΙ
Αιχμές κατά της κυβέρνησης αφήνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με επίκεντρο τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που καταδεικνύουν την φτωχοποίηση μεγάλου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας.

«Χθες ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Θεοχάρης στη Βουλή είπε ότι κακώς κατηγορούμε την κυβέρνηση ότι οι πολιτικές της αυξάνουν τις ανισότητες» αναφέρει αρχικά σε ανάρτησή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών και προσθέτει:
«Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιεύτηκαν σήμερα τον διαψεύδουν. Τόσο ο δείκτης Gini (που μετράει την ανισότητα) όσο και ο δείκτης S80/S20 (που συγκρίνει το συνολικό εισόδημα του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού με αυτό του φτωχότερου 20%) αυξάνονται. Δηλαδή η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώνεται σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Μάλιστα η κατάσταση είναι χειρότερη από ότι ήταν όταν ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία».

Συνεχίζοντας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επισημαίνει: «Ταυτόχρονα από τα στοιχεία φαίνεται ότι για το έτος 2022 μόνο το 12,6 % των νοικοκυριών δήλωσε ότι το εισόδημά του αυξήθηκε, το 9,6% των νοικοκυριών δήλωσε ότι μειώθηκε και το 77,8% των νοικοκυριών ότι παρέμεινε το ίδιο. Και το 2022 ήταν ένα έτος που ο μέσος πληθωρισμός ήταν στο 9,3%. Άρα η συντριπτική πλειοψηφία είδε μείωση στα πραγματικά τους εισοδήματα».

Παράλληλα, υπογραμμίζει πως «η Νέα Δημοκρατία είναι στην εξουσία σχεδόν 5 χρόνια. Μάλλον δύσκολα θα μας πείσει ότι για αυτή την εικόνα δεν ευθύνονται οι πολιτικές της».

Αναλυτικά, η ανάρτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου:

{https://www.facebook.com/tsakalotos.euclid/posts/pfbid02LmvtyREJqLp4mupaLKxaVimqV6Tkkj91chdLcuMiMGanZ5Me5kbdZXkzjGB9KAkKl