Ελλάδα

Φωτιά στο Λασίθι: Συνελήφθη 35χρονος που έκαιγε λιόκλαδα - «Στάχτη» 2.000 στρέμματα γης

Φωτιά στο Λασίθι: Συνελήφθη 35χρονος που έκαιγε λιόκλαδα - «Στάχτη» 2.000 στρέμματα γης
Συνελήφθη ένας άνδρας για την μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε χθες στο Λασίθι. «Στάχτη» 2.000 στρέμματα γης, κανένα ενεργό μέτωπο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή αλλά οι Πυροσβέστες είναι στο σημείο υπό το φόβο αναζωπυρώσεων.

Συνελήφθη σήμερα Κυριακή, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από Αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος, της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) σε συνεργασία με ανακριτικούς υπαλλήλους του Κλιμακίου Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΚΑΕΕ), ένας άνδρας, ο οποίος φαίνεται να προκάλεσε τη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε πρωινές ώρες χθες, στην περιοχή Μαύρο Κόλυμπο Λασιθίου Κρήτης.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί αύριο ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λασιθίου.

Έκαιγε λιόκλαδα και η φωτιά ξέφυγε

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική ο άνδρας, ηλικίας 35 ετών, είχε βάλει κλαδέματα στο χωράφι του για να κάνει καύσεις. Μια καύση δεν είχε σβήσει καλά και επεκτάθηκε με αποτέλεσμα την πυρκαγιά. Και όπως φαίνεται, αναζωπυρώθηκε, καίγοντας 2.000 με 2.500 στρέμματα.

Στη μεγάλη επιχείρηση για την κατάσβεση της πυρκαγιάς συμμετείχαν 186 πυροσβέστες με 14 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 38 οχήματα ενώ από αέρος συνέδραμαν το Σάββατο και 4 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για συντονισμό. Συνδρομή παρέχουν επίσης πεζοπόρο τμήμα που διέθεσε το ΓΕΕΘΑ, δυνάμεις της ΕΛΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Το πρωί έφτασαν ακόμη 17 πυροσβέστες οι οποίοι μετέβησαν ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά, για να ενισχύσουν τις ομάδες των πεζοπόρων τμημάτων. Επιπλέον, σε γενική επιφυλακή τέθηκαν οι πυροσβεστικές υπηρεσίες στην Περιφέρεια Κρήτης έως και την Τρίτη 9 Απριλίου.

Κανένα ενεργό μέτωπο - «Στάχτη» 2.000 στρέμματα γης

Σε αυτή τη φάση, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις, που έδωσαν ολονύχτια μάχη, αντιμετωπίζουν διάσπαρτους καπνούς εντός της καμένης περιοχής. Όπως αναφέρει το radiolasithi, το καταπράσινο πευκόφυτο τοπίο που είχε απομείνει ανέγγιχτο από περασμένες πυρκαγιές, αυτή τη φορά δεν έγινε εφικτό να σωθεί στο σύνολό του με τις φλόγες μέσα σε λίγες ώρες να βρίσκονται από τους πρόποδες της Θρυπτής λίγα μέτρα πριν τη θάλασσα, πριν επεκταθεί ανατολικότερα.

Τρία άτομα τραυματίστηκαν, ένας ηλικιωμένος πυροσβέστης κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης, μία γυναίκα με κάταγμα στο χέρι και πιο σοβαρά ένας 74χρονος πολίτης. O τελευταίος υπέστη σοβαρά εγκαύματα, την ώρα που προσπαθούσε να σώσει το χωράφι του, και νοσηλεύεται διασωληνωμένος στην ΜΕΘ του Βενιζέλειου.

{https://www.facebook.com/watch/?v=2117951798570170}