Ελλάδα

Ζαλίζουν οι τιμές για τις διακοπές του Πάσχα, πόσο κοστίζουν οι αποδράσεις

Ζαλίζουν οι τιμές για τις διακοπές του Πάσχα, πόσο κοστίζουν οι αποδράσεις
Ο «κούκος αηδόνι» θα στοιχίσουν οι διακοπές του Πάσχα σε ένα ζευγάρι που θα επιλέξει να περάσει τις γιορτινές ημέρες σε νησί αφού το συνολικό κόστος ξεπερνά τα 2000 ευρώ. Ακόμα πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για τις οικογένειες καθώς οι τιμές είναι απαγορεύτηκες και τα ποσά διπλασιάζονται.

Ποιο είναι το κόστος για τη διαμονή, τα ακτοπλοϊκά ή τα αεροπορικά και τη διατροφή για τρεις ημέρες την πασχαλινή περίοδο σε ένα νησί; Πως σχολιάζουν οι πολίτες στο Dnews την γενικευμένη ακρίβεια που επικρατεί; Τι πρόκειται να κάνουν στις διακοπές; «Ο κόσμος και αυτή την χρονιά κυνηγάει τις προσφορές», υποστηρίζει μεταξύ άλλων, εργαζόμενη στον κλάδο του τουρισμού.

Στο ρεπορτάζ που πραγματοποίησαν τα Dnews, σας παρουσιάζουν αναλυτικά πόσο θα στοιχίσουν οι διακοπές του Πάσχα για δύο άτομα.

Οι τιμές για τα Χανιά, την Πάρο, την Κέρκυρα και την Τήνο, αφορούν το άτομο.

Πειραιάς - Χανιά:

Στα 101,50 ευρώ το άτομο και 159 ευρώ το όχημα είναι. Η διαμονή για τρεις διανυκτερεύσεις κοστολογείται στα 150 με 700 ευρώ. Όσον αφορά τη διατροφή το άτομο χρειάζεται τουλάχιστον 80 ευρώ την ημέρα.

Πειραιάς - Τήνος:

Στα 70 ευρώ το άτομο και 134 ευρώ το όχημα. Η διαμονή για τρεις διανυκτερεύσεις στοιχίζει απο 280 ευρώ, για τα μικρότερα καταλύματα και για τα μεγαλύτερα κοστίζει πάνω απο 1.200 ευρώ. Για τη διατροφή κάθε άτομο «θέλει» 80 ευρώ την ημέρα.

Πειραιάς - Πάρος:

Στα 129 ευρώ το άτομο και 231,90 ευρώ το όχημα. Η διαμονή για τρεις διανυκτερεύσεις ξεκινά από 300 ευρώ, τιμή που βρίσκεται αυτή την στιγμή σε προσφορά και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τα 1000 ευρώ. Για τη διατροφή ένα άτομο θα χρειαστεί να διαθέσει τουλάχιστον 100 ευρώ την ημέρα.

Αθηνα - Κέρκυρα:

Τα αεροπορικά κυμαίνονται από 250 έως 280 ευρώ, με το κτελ και το πλοίο 100 ευρώ. Η διαμονή για τρεις διανυκτερεύσεις είναι στα 300 με 600 ευρώ (Airbnb ή μικρές κατηγορίες ξενοδοχεία). Για μεγαλύτερα ξενοδοχεία ξεκινούν από τα 700 ευρώ και φτάνουν πάνω από τα 1.500 ευρώ. Στα βασικά έξοδα όπως η διατροφή ανά άτομο κοστολογείται στα 90 ευρώ την ημέρα.

*Σημειώσεις:

- στις περιπτώσεις που υπάρχουν, δρομολόγια με μεγαλύτερη διάρκεια η τιμή του εισιτηρίου είναι μειωμένη περίπου κατά 15 με 20 ευρώ), ενώ στα δρομολόγια με μικρότερη διάρκεια η τιμή αυξάνεται.

- οι τιμές στην διατροφή και στα δωμάτια είναι κατά προσέγγιση καθώς διαμορφώνονται ανάλογα με τις προτιμήσεις των καταναλωτών

Μεγάλη δυσκολία αντιμετωπίζουν οι οικογένειες στο θέμα των διακοπών. Οι περισσότεροι αδυνατούν να ταξιδέψουν εξαιτίας του τεράστιου κόστους, ειδικότερα σε περιόδους γιορτών ή αργιών.

«Δεν πρόκειται να πάω πουθενά καθώς τα εισιτήρια είναι πανάκριβα. Επίσης, για κάποιο λόγο η πληρότητα είναι μεγάλη με αποτέλεσμα να είναι πολύ ακριβά και τα καταλύματα. Δεν είναι ότι θα πάω κάπου με την σύντροφο μου ή κάποιο φίλο, αλλά έχουμε και δυο παιδιά συνεπώς τα έξοδα τριπλασιάζονται. Το δώρο του Πάσχα θα το χρησιμοποιήσω για να καλύψω οικονομικές εκκρεμότητες. Στην ίδια μοίρα βρίσκονται και άλλες οικογένειες. Οι περισσότεροι φίλοι και γνωστοί δεν πρόκειται να πάνε κάπου εκτός αν είναι το χωριό τους αν είναι κοντά και γι αυτό δεν είναι ακόμα σίγουροι.», δηλώνει ο κ. Πέτρος στο Dnews.

Για τους περισσότερους το βασικότερο πρόβλημα δεν είναι στο να κλείσουν τι διακοπές διότι μπορεί να το κάνουν μερικούς μήνες νωρίτερα, αλλά το πόσα χρήματα χρειάζονται κατά τη διάρκεια των διακοπών.

«Πέρσι πήγαμε στην Πάρο. Τα είχαμε κλείσει τέσσερις μήνες πριν, οπότε τα είχαμε βρει σχετικά φθηνά. Το θέμα είναι ότι για φαγητό, ποτό, καύσιμα και ότι άλλο προκύψει στην καθημερινότητα κατά τη διάρκεια των διακοπών, μας έφυγαν τουλάχιστον 500 ευρώ. Επομένως φέτος θα πάμε στο χωριό που βρίσκεται στην Πελοπόννησο», σημειώνει στο Dnews ο κ. Χρήστος.

Κυνήγι προσφορών και στις διακοπές

Η κα. Παπακώστα εργαζόμενη σε ταξιδιωτικό πρακτορείο, αναφέρει στο Dnews πως οι αυξήσεις πλέον έχουν παγιωθεί ενώ ο κόσμος και την φετινή χρονιά κυνηγάει τις προσφορές.

«Όπως και την προηγούμενη χρονιά έτσι και φέτος ο κόσμος έρχεται στο ταξιδιωτικό γραφείο και ρωτάει τι προσφορές υπάρχουν προκειμένου να κλείσουν ένα πιο φθηνό πακέτο. Οι τιμές δυστυχώς έχουν αυξηθεί αφού έχουν παγιωθεί οι αυξήσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Η ζήτηση ωστόσο και φέτος είναι ικανοποιητική. Σίγουρα βοηθάει η περίοδος που πέφτει φέτος το Πάσχα αλλά και ο καιρός».