Ελλάδα

Ξενοδόχοι κατά Δούκα, για τον φόρο στον τζίρο τους - Τι απαντούν στον δήμαρχο

Ξενοδόχοι κατά Δούκα, για τον φόρο στον τζίρο τους - Τι απαντούν στον δήμαρχο Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Την αντίδραση των ξενοδόχων της Αθήνας προκάλεσαν τα όσα είπε ο Χάρης Δούκας σε ό,τι αφορά στη συνεισφορά τους στα οικονομικά του δήμου και στις σκέψεις για φόρο στον τζίρο τους.

Με ανακοίνωση, η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού απαντά στις δηλώσεις που έκανε ο Χάρης Δούκας στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων την οικονομική συνεισφορά τους σε δήμους και στο κράτος, μέσα από δεκάδες φόρους.

Στις δηλώσεις του, ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στο τέλος παρεπιδημούντων επί του τζίρου των καταστημάτων εστίασης και ξενοδοχείων. Ζήτησε να αποδίδεται στους δήμους το 2% και όχι το 0,5%. Συμπλήρωσε «Όποιοι κερδίζουν πολύ μεγάλα έσοδα αξιοποιώντας τις υποδομές της πόλης, πρέπει να γυρνάνε και κάτι στην πόλη» και ανέφερε ότι γίνονται σκέψεις για φόρο στον τζίρο των ξενοδοχείων.

«Γιατί ειδικά των ξενοδοχείων;», διερωτάται η ΕΞΑΑ. «Θέλουμε να πιστεύουμε πως σαφώς, αναφέρεστε και στους υπολοίπους. Αλλά ποιοι είναι άραγε αυτοί οι υπόλοιποι - όταν αναφέρεστε μόνο στα ξενοδοχεία;», συμπληρώνει.

Για την αναφορά του Χάρη Δούκα ότι η καθαριότητα της Αθήνας επιβαρύνεται με επτά εκατομμύρια επισκεπτών, οι ξενοδόχοι απαντούν:

«Από τα 7 εκατομμύρια επισκεπτών που αναφέρετε (σημ. εάν και εφόσον είναι όντως 7 εκατ. oι αφικνούμενοι επισκέπτες που διαμένουν στην Αθήνα), πόσοι διαμένουν μόνο σε ξενοδοχεία; Πού αλλού- εκτός από ξενοδοχεία- διαμένουν οι επισκέπτες της Αθήνας; Μήπως και σε πολυκατοικίες που δεν είναι ξενοδοχεία, αλλά έτσι δηλώνουν; Μήπως και σε διαμερίσματα κάθε είδους στις “υπερκορεσμένες περιοχές”, που κανείς δεν έλεγξε ως τώρα και ουδείς παρακολουθεί τον ανεξέλεγκτο ρυθμό ανάπτυξής τους, τον αριθμό των κλινών τους που ξεπερνά τις ξενοδοχειακές, την ποιότητα της προσφοράς τους- έως και τα θέματα ασφάλειας των επισκεπτών; Τι έχουν ήδη επισημάνει οι υπάρχουσες μελέτες και έρευνες ΕΞΑΑΑ, ΞΕΕ, ΙΤΕΠ, ΙΝΣΕΤΕ κ.ά. της τελευταίας δεκαετίας σχετικά με την άναρχη ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης, τις επιπτώσεις της, σε οικονομία, κοινωνία, περιβάλλον κ.ά.;», είναι τα ερωτήματα που θέτουν οι ξενοδόχοι στην ανακοίνωση.

Τέλος, για τη δήλωση του Χάρη Δούκα ότι τα έσοδα των ξενοδοχείων αυξήθηκαν περίπου 23% το 2023 και έφτασαν κοντά στα 11 δισεκατομμύρια ευρώ, η ΕΞΑΑ απαντά ότι αυτό το ποσό σαφώς δεν αφορά στον δήμο της Αθήνας αλλά ολόκληρη τη χώρα.