Ελλάδα

Χιονοθύελλα, χαλάζι και καταιγίδες - Live η πορεία της κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες

Χιονοθύελλα, χαλάζι και καταιγίδες - Live η πορεία της κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες Φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η κακοκαιρία ήδη κάνει αισθητή την παρουσία της σε πολλές περιοχές, δημιουργώντας προβλήματα, καθώς έχουν πλημμυρίσει δρόμοι.

Από καταιγίδες και χαλάζι, μέχρι χιονοθύελλα: ποικίλλουν τα φαινόμενα που προκαλεί η κακοκαιρία, η οποία ήδη επηρεάζει αρκετές περιοχές της χώρας, ενώ ήδη έχει ενεργοποιηθεί το 112, με προειδοποιητικό μήνυμα για τις επόμενες ώρες, έως και το μεσημέρι του Σαββάτου.

Το βράδυ της Παρασκευής η κακοκαιρία έφτασε και στην Αττική, καθώς σε πολλές περιοχές εκδηλώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις. Μεγαλύτερα προβλήματα καταγράφονται στο Πήλιο και την Καρδίτσα, μεταξύ άλλων περιοχών, όπου έχουν πλημμυρίσει δρόμοι εξαιτίας της καταρρακτώδους βροχής.

{https://www.facebook.com/Forecastweather.Greece/videos/458533713265471/}

{https://www.facebook.com/Forecastweather.Greece/videos/2050950781971723/}

Μέχρι και τις 21:00 η μέση βροχόπτωση ήταν περίπου 30-45 mm, ανέφερε σε ανάρτησή του ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς. Εξαίρεση, σημείωσε, αποτελεί η Καρδίτσα, όπου σύμφωνα με τον σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καταγράφονται 74mm νερού.

Παράλληλα, παρέθεσε τα ωριαία προγνωστικά μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου.

{https://x.com/KolydasT/status/1781401014978912616}

Χειμωνιάτικο σκηνικό με χιόνια

Εκτός όμως από τις έντονες βροχές, σε κάποιες περιοχές της χώρας χιόνισε. Κατά διαστήματα υπήρξε χιονοθύελλα στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, ενώ πυκνή ήταν η χιονόπτωση και στη Σαμαρίνα Γρεβενών.

{https://www.facebook.com/Forecastweather.Greece/posts/pfbid02DjpZZzDe9icNcKeRDt3idciXhQYSrf8Ahctjd1vDVGxiuwzqNYKRU6tsY6mh3dpLl}

{https://www.facebook.com/Forecastweather.Greece/videos/377933891894628/}

{https://www.facebook.com/Forecastweather.Greece/videos/1120355189306481/}

{https://www.facebook.com/Forecastweather.Greece/posts/pfbid0bgECfFttBDZHnRvzxt9yZfFZgV5Pxme8n7DYFWYaYhkhQEt8FaCnUBbwv7hBg2Kml}

Το χειμωνιάτικο σκηνικό που δημιουργήθηκε στη Βίγλα, όπου επίσης χιόνισε σε υψόμετρο 1.500 μ., μετέδωσε σε βίντεο στο Facebook ο Σάκης Αρναούτογλου. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι επεσήμανε ότι από την Τρίτη η Ελλάδα θα χωριστεί στα δύο, καθώς στα βόρεια θα έχει πιο κρύο, ενώ στην Κρήτη και ενδεχομένως την Πελοπόννησο η θερμοκρασία θα φτάσει τους 32-34 βαθμούς Κελσίου.

{https://www.facebook.com/SakisArnaoutoglouForecasts/videos/735493802053735/}

Live η πορεία της κακοκαιρίας

«Ήχησε» το 112, οδηγία για αποφυγή μετακινήσεων

Νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής «ήχησε» το 112 στη Θεσσαλία, περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, της Στερεάς Ελλάδας και σε νησιά του βορείου Αιγαίου.

Το μήνυμα προειδοποιούσε για ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους από απόψε έως το μεσημέρι του Σαββάτου. «Περιορίστε τις μετακινήσεις σας κατά τη διάρκεια των φαινομένων στις απολύτως απαραίτητες και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών», ανέφερε ακόμα.

{https://x.com/112Greece/status/1781310506445230518}

Στη Λάρισα συνεδρίασε το συντονιστικό της περιφέρειας Θεσσαλίας, υπό τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια. «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα φαινόμενο. Βεβαίως δεν είναι της τάξεως που είχαμε να αντιμετωπίσουμε πριν από μερικούς μήνες, όμως είναι σε ένα πεδίο επιβαρυμένο και ταλαιπωρημένο», επεσήμανε ο υπουργός.

«Ζήτησα να είμαστε σε διασπορά όλη τη νύχτα για να παρακολουθήσουμε ανά περιοχή της Θεσσαλίας -και όχι μόνο, γιατί τα φαινόμενα θα υπάρχουν και στην κεντρική Μακεδονία, Πιερία, Κατερίνη, στη Βόρεια Εύβοια, στις Σποράδες, ενδεχομένως και στο πόδι της Χαλκιδικής. Η επαγρύπνηση πρέπει να υπάρχει. Καλό θα ήταν γι’ αυτές τις βραδινές ώρες που μας λένε οι μετεωρολόγοι ότι θα έχουμε αυτό το φαινόμενο σε πιο μεγάλη ένταση, να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας. Είναι σημαντικό το ότι εργαζόμαστε και λειτουργούμε, όλοι μαζί» συμπλήρωσε.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας επεσήμανε: «Είμαστε όλοι σε επιφυλακή. Αυτό που μας ανησυχεί, είναι- όπως είπε και ο υπουργός- ότι η Θεσσαλία είναι ήδη επιβαρυμένη».

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για την κακοκαιρία

Σε ισχύ είναι το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ για την κακοκαιρία.

Σύμφωνα με αυτό, αύριο, Σάββατο, προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες:

- Μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στη Θεσσαλία (κυρίως στον νομό Μαγνησίας και τα ανατολικά τμήματα του νομού Λάρισας), τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως τα βόρεια τμήματα), σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Χαλκιδικής καθώς και τα θαλάσσια - παραθαλάσσια των νομών Σερρών και Καβάλας), τη Θράκη (κυρίως τα νότια και ανατολικά τμήματα), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Από απόψε έως τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου τα φαινόμενα θα είναι ιδιαιτέρως έντονα και θα παρουσιάζουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα στις εξής:

  • Ανατολική Θεσσαλία
  • Σποράδες (κυρίως Σκιάθο και Σκόπελο)
  • Νότια Πιερία
  • Βόρεια Εύβοια
  • Νομός Φθιώτιδας (στα βόρεια)
  • Νησιά ανατολικού Αιγαίου (κυρίως Χίο και Λέσβο)