Ελλάδα

Βάψιμο αυγών: Τα μυστικά για να βγουν γυαλιστερά τα πασχαλινά αυγά

Βάψιμο αυγών: Τα μυστικά για να βγουν γυαλιστερά τα πασχαλινά αυγά Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Το παραδοσιακό «κόλπο» που κάνει τα πασχαλινά αυγά γυαλιστερά.

Τα βαμμένα αυγά παραδοσιακά δεν λείπουν από κανένα πασχαλινό τραπέζι. Οι επιλογές είναι άφθονες, ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλει να πετύχει κανείς. Αλλά υπάρχει ένα παραδοσιακό κόλπο που πολλοί εξακολουθούν να εφαρμόζουν.

Είτε αποφασίσει κανείς να κινηθεί παραδοσιακά και να βάψει κόκκινα τα αυγά, είτε επιλέξει άλλα χρώματα, στο τέλος θέλει να τα δει να γυαλίζουν. Για αυτό, όλοι οι «ειδικοί» συνιστούν το ίδιο πράγμα.

Αφού βάψουμε τα αυγά και τα αφήσουμε να στεγνώσουν καλά, βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί ή σε πετσέτα λάδι. Περνάμε τα αυγά με το πανί ή το χαρτί, προκειμένου να γυαλίζουν. Εκτός από ελαιόλαδο, μπορούμε να επιλέξουμε κάποιο άλλο ρευστό έλαιο.

Πώς βάφουμε τα αυγά

Για το βάψιμο των αυγών κυκλοφορούν πολλές βαφές στην αγορά. Όσοι είναι λάτρεις των φυσικών επιλογών, αντί για βαφή μπορούν να χρησιμοποιήσουν κρεμμυδόφυλλα, παντζάρια ή κόκκινο λάχανο, ενώ για εκείνους με καλλιτεχνικές ανησυχίες υπάρχουν τρόπο να φτιάξουν πασχαλινά αυγά με την τεχνική του ντεκουπάζ.

Προκειμένου να βράσουμε τα αυγά, καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με χοντρό πάτο, την οποία γεμίζουμε με νερό.

Βάζουμε στον πάτο της κατσαρόλας ένα βαμβακερό πανί, για να μην σπάσουν και τοποθετούμε τα αυγά, το ένα δίπλα στο άλλο, σε μία στρώση.

Βράζουμε για δέκα λεπτά σε δυνατή φωτιά, ρίχνοντας στο νερό μια κουταλιά ξύδι.

Μόλις τα αυγά είναι έτοιμα, βγάζουμε τα αυγά σε κατσαρόλα, ώστε να στεγνώσουν και να κρυώσουν. Στη συνέχεια, χρησιμοποιούμε τη βαφή σύμφωνα με τις οδηγίες.

Αφού βάψουμε τα αυγά, τα αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε εφημερίδα ή χαρτόνι και στη συνέχεια τα γυαλίζουμε χρησιμοποιώντας χαρτί ή ύφασμα με λάδι.