Ελλάδα

Πασχαλινά αυγά με φυσικά υλικά

Πασχαλινά αυγά με φυσικά υλικά Φωτογραφία: INTIME/ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Κόκκινα, πράσινα, κίτρινα, μπλε. Βάψτε τα αυγά σας ό,τι χρώμα σας αρέσει με φυσικά υλικά.

Εκτός από τις κλασικές βαφές αυγών υπάρχουν ορισμένοι παραδοσιακοί και φυσικοί τρόποι για να βάψει κανείς κόκκινα (ή και όχι) πασχαλινά αυγά.

Παλιότερα, όταν δεν υπήρχαν οι βαφές του εμπορίου, τα αυγά βάφονταν με διάφορα υλικά, όπως οι φλούδες από κρεμμύδια, τα παντζάρια, το κόκκινο λάχανο κλπ. Επίσης χρησιμοποιούνταν το σπανάκι και το πράσινο τσάι ως εναλλακτικό χρώμα για όποιον δεν ήθελε κόκκινα αυγά.

Ο πιο δημοφιλής όμως τρόπος για να βαφτούν τα αυγά με παραδοσιακό και φυσικό τρόπο είναι με μπαχαρικά. Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν πολλά διαθέσιμα υλικά. Κουρκουμάς, ιβίσκος ή πάπρικα.

Τα βήματα πριν τη βαφή των αυγών:

- Αφήνουμε τα αυγά εκτός ψυγείου ώστε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου
-τα πλένουμε καλά, τρίβοντάς τα ελαφρά με ένα σφουγγαράκι.

Για ελαφρύ ροζ χρώμα ιδανικό είναι το παντζάρι. Βράζουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα ένα κιλό παντζάρια και στο νερό που μένει τοποθετούμε 12-14 αυγά και 3 κουταλιές της σούπας ξίδι. Σιγοβράζουμε τα αυγά περίπου 20 λεπτά και μετά τα αφήνουμε μέσα στο παντζαρόζουμο. Όσο περισσότερο μείνουν, τόσο πιο έντονο θα είναι το χρώμα τους.

Για κίτρινα ή πορτοκαλί αυγά βάζουμε 5-6 κουταλιές της σούπας κουρκουμά ή πάπρικα στο νερό και το βράζουμε για 20 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας ξίδι και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία.

Για πράσινο χρώμα στα βαμμένα αυγά χρησιμοποιείστε σπανάκι. Μισό κιλό σπανάκι είναι ιδανικό και ακολουθήστε την ίδια τακτική όπως και με τα παντζάρια.

Το μπλε-μοβ χρώμα αν και όχι παραδοσιακό υπάρχει φυσικός τρόπος να το βγάλετε και η απάντηση είναι το κόκκινο λάχανο,. Ξεπλύνετέ το καλά και χωρίστε τα φύλλα του ή μια χούφτα αποξηραμένο ιβίσκο.

Το καφετί-κεραμιδί χρώμα προκύπτει αν βράσετε τα φύλλα από τα κρεμμύδια. Για 12-14 αυγά θα χρειαστείτε τις φλούδες από 8-10 κρεμμύδια.

Tip για κάθε βαφή αυγών

Σε κάθε περίπτωση το νερό πρέπει να καλύπτει τα αυγά ολοκληρωτικά. Όταν βράσουν βγάλτε τα από την κατσαρόλα με μία τρυπητή κουτάλα και αφήστε τα σε μια απορροφητική πετσέτα ή χαρτί μέχρι να στεγνώσουν. Στο τέλος, περάστε τα αυγά με ένα λαδωμένο πανάκι για να γυαλίσουν.