Ελλάδα

Πόση ώρα βράζουμε τα κόκκινα αυγά

Πόση ώρα βράζουμε τα κόκκινα αυγά Φωτογραφία: UNSPLASH
Κι όμως, τα αυγά που θα βάψουμε δεν πρέπει να είναι φρέσκα.

Ξεκινάμε όλο λαχτάρα να τηρήσουμε το πασχαλινό έθιμα βάφοντας τα αυγά και στο τέλος μετράμε απώλειες. Για να αποφύγουμε αυτές τις απώλειες και να φτάσουν «αλώβητα» τα αυγά μέχρι την ώρα του τσουγκρίσματος, υπάρχουν κάποια μικρά μυστικά.

Επιπλέον, για να είναι καλύτερο το αποτέλεσμα- και να απολαύσουμε τα αυγά μετά το τσούγκρισμα- η βασική συμβουλή ίσως να φαίνεται παράξενη: δεν πρέπει να επιλέξουμε τα πιο φρέσκα.

Πώς δεν θα σπάσουν τα αυγά

Όλα ξεκινούν προτού τα αυγά μπουν στην κατσαρόλα. Αυτά που θα βάψουμε πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Έτσι, αν έχουμε τα αυγά στο ψυγείο, πριν τα βάψουμε καλό είναι να τα αφήσουμε για λίγη ώρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, προκειμένου να αποφευχθούν οι απότομες αλλαγές που μπορεί να τα κάνουν να σπάσουν την ώρα που θα βράζουν.

Στη συνέχεια εξετάζουμε ένα- ένα τα αυγά, προκειμένου να σιγουρευτούμε ότι δεν έχουν ρωγμές και τα καθαρίζουμε με ένα νωπό πανί.

Η επόμενη κίνηση είναι εξίσου βασική προκειμένου να μην σπάσουν τα αυγά. Επιλέγουμε μια μεγάλη κατσαρόλα, με χοντρό πάτο, βάζουμε κρύο νερό και προσθέτουμε ξίδι. Στον πάτο στρώνουμε ένα μαλακό πανί, πάνω στο οποίο τοποθετούμε τα αυγά, προκειμένου να μην σπάσουν.

Τοποθετούμε τα αυγά το ένα δίπλα στο άλλο, σε μία στρώση, χωρίς να είναι πολύ στριμωγμένα, προκειμένου να αποφύγουμε τα «ατυχήματα» στο βράσιμο.

Πόση ώρα βράζουμε τα αυγά

Τα αυγά πρέπει να τα βράσουμε σωστά, προκειμένου να αποφύγουμε απρόοπτα. Εδώ διίστανται οι απόψεις των ειδικών. Κάποιοι συμβουλεύουν να βάλουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, να σκεπάσουμε με το καπάκι και να βράσουμε για 10 λεπτά. Άλλοι λένε να σιγοβράσουμε σε χαμηλή φωτιά για δέκα λεπτά.

Όμως υπάρχει και τρίτη εναλλακτική: μόλις βράσει το νερό, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, βάζουμε το καπάκι και αφήνουμε τα αυγά για περίπου 14 λεπτά. Μετά, τα κρυώνουμε με κρύο νερό.

Αφού έχουν κρυώσει και στεγνώσει τα αυγά, ακολουθούμε τις οδηγίες που έχει η βαφή των αυγών που έχουμε επιλέξει, για να προχωρήσουμε στο βάψιμο. Στη συνέχεια αφήνουμε τα αυγά να στεγνώσουν και αν θέλουμε να γυαλίζουν τα περνάμε με ένα πανάκι ή απορροφητικό χαρτί, το οποίο έχουμε ποτίσει με λάδι.

Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε φρέσκα αυγά

Μια άλλη βασική συμβουλή είναι τα αυγά που θα βάψουμε να μην είναι ολόφρεσκα. Έτσι, θα μπορέσουμε να τα ξεφλουδίσουμε εύκολα όταν έρθει η ώρα.

Η καλύτερη επιλογή φαίνεται πως είναι τα αυγά 7-10 ημερών. Επίσης, τα λευκά αυγά είναι ιδανικά αν θέλουμε το αποτέλεσμα να είναι ένα πιο έντονο κόκκινο χρώμα.

Ο ρόλος του ξιδιού

Το ξίδι, σύμφωνα με τους ειδικούς, βοηθά με δύο διαφορετικούς τρόπους όταν βάφουμε αυγά για το Πάσχα.

Από τη μία, το ξίδι βοηθά να μην σπάσουν τα αυγά στο βράσιμο. Από την άλλη, βοηθά να διαρκέσει περισσότερο η βαφή. Αν θέλετε να έχουν τα αυγά πιο έντονο και φωτεινό χρώμα, προσθέστε περισσότερο ξίδι.