Ελλάδα

Απόφαση για Μάτι: 370 ευρώ για κάθε νεκρό…

Απόφαση για Μάτι: 370 ευρώ για κάθε νεκρό…
Εξοργίζει, προσβάλει τα θύματα και «θολώνει» ακόμα περισσότερο την εικόνα του κράτους δικαίου, η δικαστική απόφαση για το Μάτι. Για την πιο πολύνεκρη τραγωδία των τελευταίων ετών στη χώρα.

Ως «μνημείο» ατιμωρησίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η χθεσινή δικαστική απόφαση για την εθνική τραγωδία που «σημάδεψε» ανεξίτηλα την Ελλάδα, το απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018, στο Μάτι. Μόνον 6 άνθρωποι από τους συνολικά 21 που κατηγορούνταν καταδικάστηκαν για πλημμελήματα, στους περισσότερους μάλιστα αναγνωρίστηκαν και ελαφρυντικά(!) και τελικά συνέχισαν να ζουν ελεύθεροι, αν και η συνολική ποινή που τους επιβλήθηκε ζαλίζει: Σε 111 έτη φυλάκισης καταδικάστηκαν οι τέσσερις από τους πέντε πρώην αξιωματικούς της Πυροσβεστικής και σε 15 ο τελευταίος.

ΑΛΛΑ, επειδή αντιμετωπίζουν πλημμεληματικές κατηγορίες, μπορούν να εκτίσουν μόνο τα πέντε από αυτά. Επιπλέον αποφασίστηκε να μη μπουν στη φυλακή αλλά να εξαγοράσουν την ποινή τους προς 10 ευρώ ημερησίως. Ήτοι περίπου 37.800 ευρώ θα πρέπει να καταβάλλει ο καθένας εξ΄αυτών. Αν τώρα το διαιρέσουμε με τον αριθμό των νεκρών, για τους οποίους καταδικάστηκαν, τότε ο αριθμός που προκύπτει, προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη οργή: 370 ευρώ για κάθε θύμα της εθνικής τραγωδίας!

Εύκολα αναρωτιέται κανείς λοιπόν, πώς αυτός ο αριθμός μπορεί να δικαιολογήσει το θάνατο, τα σημαδεμένα σώματα, τις εφιαλτικές μνήμες που αποτυπώθηκαν πολύ γλαφυρά και μέσα στη δικαστική αίθουσα τους προηγούμενους 18 μήνες.

«Δε μπορούσα να διανοηθώ ότι αυτό που νόμιζα καμένη κουρτίνα μπάνιου, ήταν η μητέρα μου».

«Κάποια στιγμή επάνω μου μέσα στη θάλασσα, ήρθαν κάτι ξύλα. Έτσι νόμιζα. Δεν ήταν ξύλα. Ήταν πτώματα».

«Ξέρετε τι μου έμεινε κυρία πρόεδρε; Αυτό εδώ το σακουλάκι. Είναι ό,τι απέμεινε από αυτά που φόραγε», είναι μόνο μερικές από τις συγκλονιστικές και ανατριχιαστικές καταθέσεις των ανθρώπων που πήγαν στον Άδη και γύρισαν και είδαν την οικογένειά τους να ξεκληρίζεται.

Πως γλίτωσαν τη φυλακή

Αιχμή του δόρατος των αντιδράσεων των συγγενών των θυμάτων, αποτελεί το γεγονός ότι αυτοί που καταδικάστηκαν γλίτωσαν τη φυλακή. Αλήθεια, θα μπορούσε η απόφαση του δικαστηρίου να στείλει κάποιους στη φυλακή; Η απάντηση είναι όχι. Από τη στιγμή που η ποινή βάσης για κάθε ανθρωποκτονία ήταν μικρότερη των τριών ετών, δε θα μπορούσε. Ούτε με τον παλαιό ποινικό κώδικα με τον οποίο δικάστηκαν οι κατηγορούμενοι, ούτε και με το νέο ποινικό κώδικα, που προβλέπει υποχρεωτική φυλάκιση για ποινές άνω των 3 ετών. Υπήρχε η δυνατότητα να οδηγηθούν κάποιοι στη φυλακή, και με τον παλαιό ποινικό κώδικα, εάν όμως η ποινή βάσης ήταν υψηλότερη. Το γεγονός αυτό προσπάθησε να αμφισβητήσει, μιλώντας εχθές στη δημόσια τηλεόραση, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, αναφέροντας ότι η ευνοϊκή μεταχείριση των καταδικασθέντων οφείλεται στον Ποινικό Κώδικα του 2019, που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, το έγκλημα αυτό τελέστηκε νωρίτερα, το 2018 και εκδικάζεται με το ακόμα παλαιότερο νομικό οπλοστάσιο.

Ο δικαστικός «αγώνας» του ανακριτή Α. Μαρνέρη για αναβάθμιση του κατηγορητηρίου που έπεφτε συνεχώς στα «βράχια»

Η τεράστια δικογραφία των δεκάδων χιλιάδων σελίδων για τις ευθύνες προσώπων για τη φονική πυρκαγιά έφτασε στη δικαστική αίθουσα μετά από τεσσεράμιση χρόνια από την τραγωδία, εν μέρει γιατί νωρίτερα είχε συντελεστεί ένα δικαστικό θρίλερ για το ποια θα έπρεπε να είναι η δικαστική «τύχη» των κατηγορουμένων. Τρεις φορές είχε προσπαθήσει ο ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης που χειρίστηκε την έρευνα, την αναβάθμιση της κατηγορίας για τους πυροσβέστες, όμως ποτέ δεν έγινε. Μάλιστα το σχετικό αίτημα είχε κριθεί σε όλους τους βαθμούς της Δικαιοσύνης και είχε κλείσει οριστικά και από τον Άρειο Πάγο.

Ειδικότερα, τρεις φορές ο ανακριτής υπέβαλε αίτημα για αναβάθμιση της ποινικής δίωξης σε βάρος των υψηλόβαθμων πυροσβεστών σε κακούργημα (έκθεση σε κίνδυνο) και μάλιστα το αίτημα κρίθηκε από τρεις διαφορετικούς εισαγγελείς και ήταν απορριπτικό. Ακολούθησε το πρώτο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, σύμφωνα με το οποίο αναβαθμιζόταν σε κακούργημα το κατηγορητήριο των πυροσβεστών. Στο βούλευμα ασκήθηκε έφεση απο τον Εισαγγελεα εφετών. Το συμβουλιο Εφετων την εκανε δεκτή, «εξαφανιζοντας» το πρωτόδικο βουλευμα. Έγινε αίτηση για αναίρεση στον Άρειο Πάγο, η οποία απορρίφθηκε, με την κρίση ότι το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών και η αρχική δίωξη ήταν ορθές. Ίσως, για πρώτη φορά στη δικαστική ιστορία μια ποινική δίωξη κατα ορισμένων προσώπων, να έχει κριθεί και από τους τρεις βαθμούς της δικαιοσύνης!

Για την ιστορία, αρχικά, μετά την ποινική δίωξη οι κατηγορούμενοι ήταν 23, από την ανάκριση έφτασαν τους 26 και με το βούλευμα μειώθηκαν στους 21. Είναι χαρακτηριστικό πως τα στελέχη της Τροχαίας απηλλάγησαν από το δικαστικό συμβούλιο ενώ ούτε για τις τυχόν ευθύνες του Λιμενικού, υπήρξε ποτέ δικαστική εξέλιξη.

Πιο ορατός από ποτέ ο κίνδυνος παραγραφής

Σε δύο χρόνια και τρεις μήνες, δηλαδή τον Ιούλιο του 2026, συμπληρώνονται οκτώ χρόνια από την αποφράδα 23η Ιουλίου 2018. Τότε, παραγράφονται τα αδικήματα των καταδικασθέντων, αν οι καταδίκες τους δεν έχουν έως τότε καταστεί αμετάκλητες. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε 2 χρόνια θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η δίκη και στο Εφετείο και να έχουν κριθεί τυχόν προσφυγές καταδικασθέντων και από τον Άρειο Πάγο.

Για να αποφευχθεί όσο γίνεται αυτός ο κίνδυνος, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα ζητήσει την επίσπευση της καθαρογραφής της απόφασης, αύριο κιόλας από τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου, προκειμένου να μπορέσει να προσδιοριστεί όσο το δυνατό συντομότερα η δίκη σε δεύτερο βαθμό. Θα ζητήσει να απαλλαγεί από άλλες υποχρεώσεις η Πρόεδρος της δίκης, για να προχωρήσει η καθαρογραφή με στόχο τον Ιούνιο να προσδιοριστεί η δίκη σε δεύτερο βαθμό.

Αίτημα προς την εισαγγελία Εφετών να ασκήσει έφεση στην απόφαση του τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων τόσο ως προς το σκέλος των ποινών που επιβληθήκαν στους καταδικασθέντες όσο και ως προς το σκέλος των αθωώσεων στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι αναμένεται να υποβάλουν οι δικηγόροι των συγγενών των θυμάτων.