Ελλάδα

Συνελήφθησαν 4 άτομα για τοποθέτηση εκρηκτικών σε Πειραιά και Καλλιθέα

Συνελήφθησαν 4 άτομα για τοποθέτηση εκρηκτικών σε Πειραιά και Καλλιθέα Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΑΡΧΕΙΟ
Οι συλληφθέντες εντοπίστηκαν στο πλαίσιο αστυνομικών επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Μεγάλης Δευτέρας και το πρωί της Μεγάλης Τρίτης σε περιοχές της Αττικής.

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών για εμπλοκή σε δύο διαφορετικές υποθέσεις τοποθέτησης και ενεργοποίησης εκρηκτικών μηχανισμών σε πρατήριο υγρών καυσίμων στον Πειραιά καθώς και σε κάβα ποτών στην Καλλιθέα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, πρόκειται για δύο 37χρονους αλλοδαπούς, οι οποίοι κατηγορούνται για εμπλοκή στην υπόθεση του Πειραιά και δύο ακόμα άτομα έναν 35χρονο αλλοδαπό και έναν 39χρονο Έλληνα που εμπλέκονται στην υπόθεση έκρηξης στη κάβα ποτών στην Καλλιθέα.

Όπως προέκυψε από την προανακριτική έρευνα, το πρωί της 8ης Μαρτίου 2024, οι δύο 37χρονοι αλλοδαποί, φορώντας κράνη και πάνω σε μοτοσικλέτα, προσέγγισαν το πρατήριο υγρών καυσίμων στον Πειραιά, και τοποθέτησαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό σε γειτονικό οικόπεδο του πρατηρίου. Στη συνέχεια, τον ενεργοποίησαν και διέφυγαν.

Για την υπόθεση έκρηξης στη κάβα ποτών στη Καλλιθέα, προέκυψε ότι, το πρωί της 1ης Μαρτίου του 2024 ο 35χρονος και ο 39χρονος, προσέγγισαν με μοτοσικλέτα την εν λόγω κάβα. Στη συνέχεια, ο 39χρονος αφού αποβιβάστηκε από τη μηχανή, η οποία ήταν ιδιοκτησία του, τοποθέτησε και ενεργοποίησε τον εκρηκτικό μηχανισμό στην είσοδο της κάβας και στη συνέχεια έφυγαν και οι δύο με τη μηχανή.

Να σημειωθεί ότι και στις δύο υποθέσεις, από την τοποθέτηση των εκρηκτικών μηχανισμών λόγω του σημείου που είχαν τοποθετηθεί, θα μπορούσε να προκληθεί κάποιος τραυματισμός, ενώ προκλήθηκαν εκτεταμένες υλικές ζημιές στην πρόσοψη του πρατηρίου, στην κάβα καθώς και σε παρακείμενα καταστήματα, διαμερίσματα και οχήματα.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των ερευνών διαπιστώθηκε ότι και οι δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί αποτελούνταν από ισχυρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης, κοινό πυροκροτητή και βραδύκαυστο φυτίλι, ενώ η πυροδότησή τους έγινε με χρήση γυμνής φλόγας.

Οι συλληφθέντες εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στο πλαίσιο αστυνομικών επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Μεγάλης Δευτέρας και το πρωί της Μεγάλης Τρίτης σε περιοχές της Αττικής.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για -κατά περίπτωση- έκρηξη, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών, φθορά ξένης ιδιοκτησίας καθώς και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα κατά συναυτουργία και της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης της Μεγάλης Δευτέρας, ο ένας απ’ τους 37χρονους επιχείρησε να διαφύγει τρέχοντας και κατά την ακινητοποίησή του, πρόβαλε σθεναρή αντίσταση χτυπώντας τους αστυνομικούς, ενώ ο άλλος, για τον οποίο προέκυψαν δύο καταδικαστικές αποφάσεις, έδειξε πλαστό διαβατήριο και δίπλωμα.

Για τους λόγους αυτούς, σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία και για -κατά περίπτωση- βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων καθώς και πλαστογραφία.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της σημερινής επιχείρησης, συνελήφθη επιπλέον και ένας 23χρονος Έλληνας καθώς στο όχημά του -στο οποίο εντοπίστηκε μαζί με τον 35χρονο αλλοδαπό- βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κινητό τηλέφωνο, δύο πλαστές πινακίδες καθώς και πιστόλι με γεμιστήρα με τρία φυσίγγια.

Σε σωματικές έρευνες καθώς και σε έρευνες στα σπίτια που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• τηλεφωνική συσκευή, 10 κινητά τηλέφωνα, πλαίσιο κάρτας SIM,
• αυτοσχέδια συσκευασία με ηρωίνη συνολικού μεικτού βάρους 5,9 γραμμαρίων,
• 400 ευρώ,
• 2 αναδιπλούμενα μαχαίρια, θήκη όπλου, 112 φυσίγγια,
• πιστόλι με γεμιστήρα με 7 φυσίγγια,
• πλήθος ιδιόχειρων σημειωμάτων με αναγραφές καταστημάτων, χρηματικών ποσών, ονομάτων και τηλεφώνων,
• ρούχα και παπούτσια μεταξύ των οποίων και μπλούζα που φορούσε δράστης κατά την έκρηξη,
• 2 πλαστά διαβατήρια, πλαστό δίπλωμα και φωτοτυπίες 2 πλαστών ειδικών βεβαιώσεων νόμιμου διαμονής,
• πληθώρα αναβολικών ουσιών,
• αλεξίσφαιρο γιλέκο,
• μαύρη ζώνη μέσης με ενσωματωμένο μαχαίρι, τσαντάκι,
• 2 ασύρματοι και φακός- φάρος.

Οι συλληφθέντες, οι οποίοι έχουν απασχολήσει τις Αρχές και στο παρελθόν για πλήθος αδικημάτων, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για να εξακριβωθεί πλήρως το εύρος της εγκληματικής τους δραστηριότητας.