Ελλάδα

Ακαθάριστα οικόπεδα: Άρον - άρον τρέχουν οι ιδιοκτήτες - Τα καθαρίζουν και τα... πετούν απ' έξω

Ακαθάριστα οικόπεδα: Άρον - άρον τρέχουν οι ιδιοκτήτες - Τα καθαρίζουν και τα... πετούν απ' έξω
Με προβλήματα ξεκίνησε η διαδικασία καθαρισμού των ιδιωτικών οικοπέδων από τους ιδιοκτήτες οι οποίοι προκειμένου να προλάβουν την καταληκτική προθεσμία μαζεύουν «άρον - άρον» τα κλαδιά και τα ξερόχορτα και τα πετούν έξω από τα οικόπεδα τους.

«Κάθε ημέρα βγαίνει ο δήμος και μαζεύει γιατί πολλοί ιδιοκτήτες φοβούμενοι τα τσουχτερά πρόστιμα τα πετάνε έξω στους δρόμους, έξω από τα οικόπεδά τους. Επιπλέον τα σημεία εναπόθεσης απορριμμάτων όπως η Φυλή και η Ριτσώνα λόγω του μεγάλου όγκου αντιμετωπίζουν πρόβλημα χωρητικότητας, σε κάθε περίπτωση όμως το μέτρο είναι θετικό», δηλώνει στα Dnews η δήμαρχος Πικερμίου - Ραφήνας κα. Δήμητρα Τσεβά Μήλα.

«Πρέπει να ευαισθητοποιηθούν όλοι προς την κατεύθυνση αυτή, υπάρχει ενδιαφέρον από τους δημότες μας που υποβάλουν αιτήσεις στο σχετικό ηλεκτρονικό μητρώο, νομίζω όμως ότι δεν θα προλάβουμε τις προσθεσμίες», συμπληρώνει.

Οι ιδιοκτήτες οικοπέδων υποχρεούνται μέχρι 31/05 να υποβάλουν αίτηση στο μητρώο καθαρισμού οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μαρκοπούλου Μεσογαίας, κ. Κώστας Αλλαγιάννης, σημειώνει ότι υπάρχει ημερήσια ροή και πως οι πολίτες καθαρίζουν.

«Σε αντίθετη περίπτωση μαζεύουμε εμείς και επιβάλουμε τα προβλεπόμενα πρόστιμα». Τονίζει ακόμα ότι ο δήμος δίνει μεγάλο βάρος στην ανεύρεση των ιδιοκτητών των εγκαταλελειμμένων οικοπέδων κυρίως αυτών που βρίσκονται δίπλα από δασικές εκτάσεις.

Αναφορικά δε με τον ρόλο της πυροσβεστικής ο πρόεδρος της συνδικαλιστικής οργάνωσης/Ένωσης πτυχιούχων αξιωματικών και υπαξιωματικών Πυροσβεστών, κ. Αντώνης Κούκουζας, λέει ότι η υπηρεσία πραγματοποιεί ελέγχους και όπου εντοπίζει παραβάσεις ενημερώνει το δήμο για την επιβολή κυρώσεων.

«Το έργο μας είναι κατασταλτικό ωστόσο οφείλουμε να κάνουμε και ελέγχους παρά τα προβλήματα έλλειψης προσωπικού που αντιμετωπίζουμε. Σημαντικό είναι φέτος ότι ξεκινήσαμε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και τώρα είμαστε σε ένα καλό επίπεδο».

Διαδικασία καθαρισμού

Ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει:

* Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα. 
* Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά. 
* Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου. 
* Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους. 
* Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων. 
Οι υπόχρεοι οφείλουν να μεριμνούν για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού. Απαγορεύεται η εγκατάλειψη, η απόρριψη ή η ανεξέλεγκτη διαχείρισή τους.

Κυρώσεις

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού και συντήρησης καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, επιβάλλεται ή καταλογίζεται αντίστοιχα εξ ολοκλήρου στον/στους υπόχρεους από τον οικείο Δήμο: 
* πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα διακόσια (200) ευρώ, 
* δαπάνη του αυτεπάγγελτου καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών.