Ελλάδα

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση για απάτες, κλοπές και ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση για απάτες, κλοπές και ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων
Πάνω από 120.000 ευρώ είναι η λεία της εγκληματικής οργάνωσης που εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ.

Εξαρθρώθηκε από την υποδιεύθυνση Ασφαλείας Δυτικής Αττικής εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν απάτες, ληστείες και κλοπές, σε βάρος ηλικιωμένων, στην Αττική, την Καλαμάτα, την Τρίπολη και την Κόρινθο.

Σε αστυνομική επιχείρηση που έγινε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024, σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, και συγκεκριμένα σε Κόρινθο, Αρκαδία, Μεσσηνία, Αργολίδα και Αχαΐα συνελήφθησαν 4 μέλη της οργάνωσης και σε βάρος τους καθώς και σε βάρος ακόμη 3 ατόμων σχηματίσθηκε δικογραφία –κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, απάτες, διακεκριμένες κλοπές και ληστεία.

Όπως προέκυψε από την έρευνα τα μέλη της οργάνωσης, τα οποία συνδέονται με συγγενικούς και φιλικούς δεσμούς και δεν ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα, τουλάχιστον από τα τέλη του 2022, είχαν συγκροτήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση, επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή δράση, με σκοπό τη διάπραξη απατών, κλοπών και ληστειών σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων, με συγκεκριμένη μεθοδολογία.

Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση

Χρησιμοποιώντας ιδιόκτητα αλλά και μισθωμένα οχήματα, προκειμένου να αποφύγουν την ταυτοποίησή τους, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προσέγγιζαν στον δρόμο ηλικιωμένα άτομα προσποιούμενοι φιλικά πρόσωπα, λογιστές ή απεσταλμένους συγγενών τους,.

Για να είναι πιστευτοί, είχαν περιποιημένη εξωτερική εμφάνιση και ιδιαίτερα ευγενική συμπεριφορά, ενώ για να κάμψουν την όποια αμφιβολία είχαν μαζί τους φάκελο με έγγραφα, που επιδείκνυαν. Στη συνέχεια, έπειθαν τα θύματα να τους παραδώσουν χρηματικά ποσά ή κοσμήματα, τα οποία κατά περίπτωση παραλάμβαναν από τα σπίτια ή τράπεζες, όπου τους μετέφεραν.

Σε αρκετές περιπτώσεις, ζητούσαν να τους παρουσιάσουν χρυσαφικά και κοσμήματα με το πρόσχημα της φωτογράφισής τους, ωστόσο στη συνέχεια απομάκρυναν τα θύματά τους από το χώρο, τους αποσπούσαν την προσοχή και χωρίς να γίνουν αντιληπτοί αφαιρούσαν τα τιμαλφή. Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 4.910 ευρώ, 3 οχήματα, πλήθος κοσμημάτων και πλήθος κινητών και ρούχα και παπούτσια.

Μέχρι τώρα, έχουν εξιχνιασθεί 29 περιπτώσεις και συγκεκριμένα 16 απάτες, 2 περιπτώσεις απάτης και κλοπής, μία περίπτωση απόπειρας απάτης και ληστείας, 4 περιπτώσεις απόπειρας απάτης και κλοπής και 6 απόπειρες απάτης, με τη λεία τους να ξεπερνάει το ποσό των 120.000 ευρώ.

Παράλληλα, τα βασικά μέλη της οργάνωσης έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν για ανάλογα αδικήματα. Χαρακτηριστικά σε βάρος συλληφθέντα, ο οποίος είναι ήδη φυλακισμένος, έχουν σχηματιστεί περισσότερες από 93 δικογραφίες, με λεία που ξεπερνάει τις 289.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν σε ανακριτή, ενώ οι έρευνες, για την ταυτοποίηση και σύλληψη των υπόλοιπων μελών της οργάνωσης συνεχίζονται.

{https://www.youtube.com/watch/Y0jqcVhwiPw}