Ελλάδα

Σχολικά γεύματα με σταφυλόκοκο στη Λαμία: Έρευνα για το εργοστάσιο που έγινε στάχτη πριν τον έλεγχο

Σχολικά γεύματα με σταφυλόκοκο στη Λαμία: Έρευνα για το εργοστάσιο που έγινε στάχτη πριν τον έλεγχο Φωτογραφία: Intime
Λίγα 24ωρα μετά τη μαζική δηλητήριαση 67 μαθητών στη Λαμία - και μόλις μια μέρα πριν τον έλεγχο του ΕΦΕΤ - το εργοστάσιο Γιαννίτση καταστράφηκε ολοσχερώς απο πυρκαγιά που εκδηλώθηκε... μυστηριωδώς.

Την άμεση έρευνα για τα αίτια της φωτιάς στο εργοστάσιο τροφίμων στη Λαμία, που φέρεται να εμπλέκεται με την υπόθεση της μαζικής δηλητηρίασης μαθητών, ζήτησε τη Δευτέρα η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη.

Όπως σημειώνει στην παραγγελία της, ζητά «να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς που κατέστρεψε ολοσχερώς το εργοστάσιο στη βιομηχανική περιοχή της Λαμίας σε συνάρτηση με το γεγονός της εμπλοκής του συγκεκριμένου εργοστασίου με τα σχολικά γεύματα που οδήγησαν στο νοσοκομείο μαθητές δημοτικών σχολείων, λόγω μαζικής τροφικής δηλητηρίασης».

Υπενθυμίζεται πως η φωτιά ξέσπασε το βράδυ της Κυριακής κι αυτό ενώ τη Δευτέρα ήταν προγραμματισμένος έλεγχος στο εργοστάσιο από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) για να παρθούν δείγματα ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι για τον τρόπο παρασκευής των σχολικών γευμάτων.

Σύμφωνα με τις σχετικές δηλώσεις του προέδρου του ΕΦΕΤ, ειδικό κλιμάκιο της Αρχής είχε μεταβεί στο εργοστάσιο το Σάββατο για να συλλέξει δείγματα από το εργοστάσιο αλλά το τμήμα παραγωγής ήταν κλειστό: «Πήγε κλιμάκιο το Σάββατο για να κάνει έναν έλεγχο, γνωρίζοντας βέβαια ότι η παραγωγική διαδικασία που αφορούσε τη γραμμή παραγωγής γευμάτων για τα σχολεία δεν θα ήταν ανοιχτή γιατί αυτά γίνονται καθημερινές.

»Παρ' όλα αυτά πήγαμε το Σάββατο και οργανώναμε και κλιμάκιο να πήγαινε και σήμερα να το βλέπαμε γενικά το πώς λειτουργεί η επιχείρηση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραγωγής των γευμάτων. Δυστυχώς, βέβαια, μετά από αυτό το τραγικό συμβάν, προφανώς οι δικές μας ενέργειες ακυρώνονται», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Αντώνη Ζαμπέλα δεν υπάρχει πόρισμα του ΕΦΕΤ για τις τροφές που διακινήθηκαν από το εργοστάσιο, ωστόσο, η Περιφέρεια συνέλεξε δείγματα από τα μακαρόνια με κιμά που καταγγέλθηκε ότι προκάλεσαν τη δηλητηρίαση.

Όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Δευτέρας, στα δείγματα εντοπίστηκε το βακτήριο του Σταφυλόκοκκου (Staphylococcus aureus) που προκαλείται λόγω ανθυγιεινών πρακτικών χειρισμού τροφίμων. Τα βακτήρια αυτά πιθανότατα έχουν βρεθεί στα χέρια, τις μύτες, τους λαιμούς και στις ανοιχτές πληγές των εργαζομένων στον τομέα των τροφίμων που χειρίζονται άμεσα μη συσκευασμένα ή συσκευασμένα τρόφιμα.

Σημειώνεται πως βρίσκεται ήδη σε εξέλεξη έρευνα της εισαγγελίας Λαμίας.

«Στάχτη» τα δάνεια της Γιαννίτσης

Όπως διαβάζουμε στη στήλη του Θάναση Κουκάκη Market Maven, η πυρκαγιά στο εργοστάσιο της εταιρείας «Γιαννίτση» στη Λαμία έχει και τραπεζικές και ασφαλιστικές προεκτάσεις.

Κι αυτό καθώς «προς εξασφάλιση του τραπεζικού δανεισμού της η Γιαννίτσης Logistics AE είχε προσημειώσει το επιχειρηματικό ακίνητό της στην ΒΙ.ΠΕ Λαμίας συνολικού εμβαδού 8.960 τ.μ., επί του οποίου βρίσκεται η κτιριακή εγκατάσταση συνολικού εμβαδού 2.650 τ.μ. που έγινε στάχτη από άγνωστα ακόμη αίτια.

»Συγκεκριμένα, προς εξασφάλιση των δανείων είχε εγγραφεί προσημείωση Α΄  σειράς 1 εκατ. ευρώ υπέρ της Εθνικής Τράπεζας και προσημείωση Β΄  σειράς 625.000 ευρώ υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς.

Το ενδιαφέρον είναι πως είχε εγγραφεί επίσης προσημείωση υπέρ τρίτου, ποσού 1 εκατ. ευρώ για δικαστική αντιδικία. Δεδομένων των δύο προσημειώσεων το ακίνητο είχε ασφαλιστεί από την Γιαννίτσης Logistics AE, ωστόσο μένει να φανεί το εάν και πότε η ασφαλιστική εταιρεία της λαμιώτικης εταιρείας θα αποζημιώσει για την καταστροφή».