Ελλάδα

Ενδοοικογενειακή βία: Μόλις το 1% των δραστών οδηγούνται στις φυλακές

Ενδοοικογενειακή βία: Μόλις το 1% των δραστών οδηγούνται στις φυλακές
Από τους 600 - 800 συλληφθέντες το τελευταίο 20ήμερο μόνο οι οκτώ έχουν καταλήξει στον Κορυδαλλό.

Οκτώ δράστες ενδοοικογενειακής βίας έχουν κλειστεί στις φυλακές Κορυδαλλού το τελευταίο 20ήμερο επί ενός συνόλου περίπου 600 – 800 συλλήψεων για αυτού του είδους αδικήματα, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Βασίλης Λαμπρόπουλος στην εφημερίδα «Τα Νέα». Δηλαδή, μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 1% – 2% των κατηγορουμένων για βίαιες ενέργειες σε βάρος συζύγων, συντρόφων κ.ο.κ. «αδρανοποιείται» σε σωφρονιστικά καταστήματα.

Κι αυτό με βάση τον νέο Ποινικό Κώδικα που ισχύει από την 1η Μαΐου και στον οποίον προβλέπεται φυλάκιση ατόμων που καταδικάζονται για πλημμελήματα για διάστημα έως και άνω των δύο ετών. Παρ’ όλα αυτά, στη συντριπτική πλειονότητα των υποθέσεων οι δράστες καταδικάζονται σε μικρές ποινές και εκ των υστέρων αφήνονται ελεύθεροι ή οι δίκες τους αναβάλλονται για διαφόρους λόγους. Ετσι, αφήνονται περιθώρια στους δράστες τέτοιων επεισοδίων να επιχειρήσουν εκ νέου επιθέσεις σε βάρος των θυμάτων τους, με την κατάληξη να είναι συχνά δραματική, όπως συνέβη στην περίπτωση της 40χρονης από το Μενίδι που δολοφονήθηκε εν μέση οδώ από τον 50χρονο πρώην σύζυγό της.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι οι μικρές ποινές χωρίς προφυλάκιση, η επιβολή ασφαλιστικών μέτρων, όπως απαγόρευση προσέγγισης των θυμάτων, και οι διαδοχικές αναβολές στις σχετικές δίκες δεν οδηγούν στην αποφυγή νέων εγκληματικών ενεργειών από τους μαινόμενους δράστες που δεν ορρωδούν προ ουδενός λόγω του μίσους που τρέφουν για τα θύματά τους.

Κάθε μήνα η ΕΛ.ΑΣ. υπολογίζεται ότι ασχολείται με περίπου 3.000 σχετικές καταγγελίες, ενώ τα περιστατικά για τα οποία σχηματίζει σχετικό φάκελο ανέρχονται σε 1.900, οι συλλήψεις σε 1.100 και το panic button δίνεται σε 250 γυναίκες.

Σημειώνεται, λοιπόν, ότι στον Κορυδαλλό κρατούνται για τέτοιου είδους συμβάντα πέντε Ελληνες και τρείς αλλοδαποί (σ.σ. οι περισσότεροι ηλικίας 30 – 40 ετών). Από αυτούς, οι τέσσερις έχουν κατηγορηθεί για ενδοοικογενειακή βία και οι άλλοι τέσσερις για το επιπρόσθετο αδίκημα της σωματικής βλάβης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές και δικαστικές πηγές, τα συμβάντα που οδήγησαν τα οκτώ αυτά άτομα στη φυλακή έχουν καταγραφεί σε Πειραιά, Αχαΐα, Σάμο, Κοζάνη και Μενίδι όπου υπάρχει και ειδικό γραφείο καταγραφής και διαχείρισης τέτοιου είδους περιστατικών.