Ελλάδα

«Μάστιγα» τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας - Οι ποινές που φέρνουν οι νέες διατάξεις

«Μάστιγα» τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας - Οι ποινές που φέρνουν οι νέες διατάξεις Φωτογραφία: intime
Το τελευταίο διάστημα καταγράφονται εβδομήντα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας τη μέρα.

Αυξάνονται καθημερινώς οι καταγγελίες για περιστατικα ενδοοικογενειακης βίας όχι μόνο μεταξύ ενηλίκων αλλά και σε βάρος ανηλίκων, δηλαδή ξυλοδαρμου τέκνων όπως στην περίπτωση του 15 χρόνου στην Πάτρα ο οποίος μίλησε στους οκείους του για τις συναισθηματικες - ερωτικές επιλογές του και εκεινοι παραλίγο να τον σκοτώσουν.

Δυστυχώς στο αστυνομικό δελτίο το τελευταίο διάστημα καταγράφονται εβδομήντα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας τη μέρα.

Ναι μεν εχουν γίνει αρκετές συλλήψεις κάποιες (360 περιπου τον αριθμό) ωστόσο η αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισιου δεν φαίνεται ικανή να αποτρέψει τους δράστες από τις ειδεχθείς ενέργειες του εναντίον παιδιών, αδύναμων συζύγων και ανημπορων ηλικιωμένων. 

Από το 2019 έως το πρώτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ.  Προστασίας του Πολίτη, οι υπηρεσίες ανά την επικράτεια επιλήφθηκαν σε 45.282 υποθέσεις.

Νέες διατάξεις

Όπως προβλέπεται στις νέες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα (Ν 5090/2024), ισχύουσες από 1ης Μαϊου, διπλασιάζονται οι ποινές σε περίπτωση που το αδίκημα τελείται ενώπιον ανηλίκου, ενώ διευρύνεται η έννοια της οικογένειας ως προς τα μέλη της και εντάσσονται, μεταξύ των άλλων, οι μόνιμοι σύντροφοι και τα παιδιά τους.

Στις διακεκριμένες περιπτώσεις ενδοοικογενειακής σωματικής βλάβης (τραυματισμούς από χειροδικία, αιχμηρά ή άλλα αντικείμενα) προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 2 ετών και σε περίπτωση που ο τραυματισμός γίνεται ενώπιον ανήλικου μέλους της οικογένειας η ποινή αυξάνεται τουλάχιστον στα 3 έτη.

Το μέλος της οικογένειας το οποίο προξενεί σε άλλο μέλος ελαφρά σωματική κάκωση ή βλάβη της υγείας του τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και αν η βλάβη είναι βαριά και η ζωή του θύματος τίθεται σε κίνδυνο, η ποινή αυξάνεται κατά ένα έτος.

Αν υπάρξει βαριά σωματική ή διανοητική πάθηση του θύματος ή επέλθει σοβαρή ψυχική βλάβη, τότε στην περίπτωση αυτή επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι 10 ετών.

Την ίδια στιγμή, εφόσον μέλος της οικογένειας προσβάλλει την αξιοπρέπεια άλλου μέλους της, με ιδιαίτερα ταπεινωτικό λόγο ή έργο που ανάγεται στη γενετήσια ζωή του, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 2 ετών.

Το αδίκημα της εξύβρισης επεκτείνεται και στον τομέα της ενδοοικογενειακής βίας.