Ελλάδα

Σχολικά γεύματα: Πληθαίνουν οι καταγγελίες από γονείς - Τα ερωτήματα και οι έρευνες μετά το «λουκέτο»

Σχολικά γεύματα: Πληθαίνουν οι καταγγελίες από γονείς - Τα ερωτήματα και οι έρευνες μετά το «λουκέτο»
Πλειάδα σοβαρών ερωτημάτων εγείρονται γύρω από την υπόθεση της μαζικής τροφικής δηλητηρίασης 63 μαθητών από 7 διαφορετικά σχολεία στη Λαμία.

Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες γονέων και κηδεμόνων αναφορικά με τα ακατάλληλης ποιότητας και αμφιβόλου γεύσης σχολικά γεύματα που μοιράστηκαν κατά καιρούς και συνδέονται με τα περιστατικά μαζικής δηλητηρίασης από σταφυλόκοκκο προερχόμενα από το εργοστάσιο της «Γιαννίτσης Group» στη Λαμία και το οποίο το βράδυ της Κυριακής καταστράφηκε ολοσχερώς κατόπιν πυρκαγιάς.

Μετά την είδηση της δηλητηρίασης των μαθητών και του σάλου που προκλήθηκε καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες γονέων που επισημαίνουν πως είχαν επανειλημμένως διαμαρτυρηθεί στους υπευθύνους για την ποιότητα των σχολικών γευμάτων. Μάλιστα σε φωτογραφικά ντοκουμέντα αποδεικνύονται ότι τα επίμαχα γεύματα της εταιρείας κάθε άλλο παρά κατάλληλα ήταν για τους μαθητές καθώς τα παράπονα για ευρήματα σκουληκιών και λοιπών ξένων σωμάτων, καθώς και η εμφανώς αλλοιωμένη όψη σε πολλά εξ αυτών ήταν προάγγελος του περιστατικού της δηλητηρίασης.

Ήξεραν για τα χαλασμένα σχολικά γεύματα από το 2023 κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, που κατέθεσε και ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, προκύπτει ότι ο ΟΠΕΚΑ έχει καταστεί κοινωνός των επισημαινόμενων προβλημάτων σε σχέση με τη διανομή των σχολικών γευμάτων στην περιοχή του Δήμου Λαμιέων.

Οπως προκύπτει από έγγραφο του Προέδρου και της Γραμματέως του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 16ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Λαμίας, είχε καταγγελθεί από πέρυσι το ζήτημα με τα σχολικά γεύματα και μάλιστα με email από τις 16 Μαϊου του 2023, τόσο στην διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Φθιώτιδας, όσο και στον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), την Γενική Δ/νση Διοικητικής-Οικονομικής Υποστήριξης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, την Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών και το Τμήμα Προμηθειών. Παράλληλα, είχε κοινοποιηθεί στην Περιφερειακή διεύθυνση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας και Φθιώτιδας, αλλά και στον διευθυντή του σχολείου. Οι γονείς κατήγγειλαν πως τα φαγητά ήταν ωμά, μικρότερα σε ποσότητα απ’ ότι αναγραφόταν, ενώ αντί για ψάρι τους έδιναν μύδια κατεψυγμένα.

Δείτε το σχετικό έγγραφο καταγγελία των γονιών εδώ

Κι όμως κανείς εκ των αρμόδιων φορέων (υπουργεία Εργασίας, Οικογένειας και Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), δεν έπραξε τα δέοντα για να μην φτάσουμε στα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας.

Τρίχες, σκουλήκια και… πούπουλα στις μερίδες που μοιράζονταν στους μαθητές

Capture 205 96207

Η ανώτατη εισαγγελέας με παραγγελία της προς τη προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαμίας ζητά να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς σε συνάρτηση με το γεγονός της εμπλοκής του συγκεκριμένου εργοστασίου με τα σχολικά γεύματα που οδήγησαν στο νοσοκομείο μαθητές δημοτικών σχολείων, λόγω μαζικής τροφικής δηλητηρίασης. Ο ΕΟΔΥ εδώ και 4 μέρες έχει στην κατοχή του ορισμένα πακέτα από τα δηλητηριασμένα γεύματα, τα οποία ελέγχει για να δει τι περιείχαν, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για σταφυλόκοκκο. Εκτός από τα μηχανήματα και τα φορτηγά που μεταφέρουν το φαγητό, είναι πιθανόν ο σταφυλόκοκκος – που μεταδίδεται στον άνθρωπο και μπορεί να βρίσκεται στα χέρια ή τα νύχια του – να βρέθηκε από μη τήρηση κανόνων ατομικής υγιεινής.

Σάπια μήλα, φτερά και σκουλήκια βρίσκονταν μέσα στα σχολικά γεύματα με το εργοστάσιο να ισχυρίζεται πως οι κάμπιες που βρέθηκαν σε μπρόκολο, ήταν λόγω του ότι το μπρόκολο ήταν… βιολογικό. Καθημερινά δίνονται 217.000 μερίδες σε σχολεία και δομές της Λαμίας. Η Περιφέρεια έχει σταματήσει την σύμβαση με την συγκεκριμένη εταιρεία έως ότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος.

Σχολικά Γεύματα: Τέλος η «Γιαννίτσης Logistics Α.Ε.» 

sxolika geymata 70c0a

Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και ο ΟΠΕΚΑ ανακοίνωσαν την αναστολή της διανομής των σχολικών γευμάτων στα δημοτικά σχολεία του Δήμου Λαμιέων μετά την απόφαση του ΕΦΕΤ να αναστείλει τη λειτουργία της αναδόχου εταιρείας με την επωνυμία «ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ LOGISTICS Α.Ε.»

Ο ΟΠΕΚΑ, φορέας υλοποίησης του προγράμματος των σχολικών γευμάτων, μετά τις καταγγελίες των γονέων, ζήτησε άμεσα από τον ΕΦΕΤ και τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, τον έλεγχο στη μονάδα παραγωγής της επιχείρησης.

Σήμερα εκδόθηκε η υπ’ αριθ. 5862/22.05.2024 απόφαση του ΕΦΕΤ περί αναστολής έγκρισης της εγκατάστασης παραγωγής μαγειρεμένων φαγητών της επιχείρησης με την επωνυμία «ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ LOGISTICS Α.Ε.». Κατόπιν της απόφασης αυτής αναστέλλεται και η διάθεση των σχολικών γευμάτων και στα δημοτικά σχολεία του Δήμου Λαμιέων τα οποία συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Η φωτιά που κατέστρεψε ολοσχερώς το εργοστάσιο της Λαμίας και οι έρευνες της Πυροσβεστικής για τα αίτια 

Την ίδια ώρα το ενδιαφέρον της έρευνας έχει στραφεί στο τι πραγματικά συνέβη το βράδυ της Κυριακής στο εργοστάσιο της «Γιαννίτσης Group» στη Λαμία και οδήγησε στην πλήρη καταστροφή του και πώς μια μονάδα που είχε κάνει πριν ένα χρόνο μια τεράστια άσκησης πυρασφάλειας εισπράτττοντας εξαιρετικές κριτικές για την ετοιμότητά της την κρίσιμη στιγμή δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στο ύψος των περιστάσεων. Μάλιστα, το γεγονός ότι η πυρκαγιά ξέσπασε  λίγες ώρες πριν την έλευση κλιμακίου του ΕΦΕΤ για τη διενέργεια ελέγχου των γραμμών παραγωγής των συγκεκριμένων γευμάτων, οδηγεί σε περίεργες σκέψεις αν και βέβαια δεν έχει εκδοθεί ακόμα το σχετικό πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αναφορικά με τα αίτια της πυρκαγιάς.

Τα 2 σημεία που εστιάζει η έρευνα της Πυροσβεστικής για την φωτιά στο εργοστάσιο

Στο μικροσκόπιο των Αρχών έχει μπει το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας που βρίσκονται στις κτιριακές εγκαταστάσεις και στον περιβάλλοντα χώρο αλλά και σε παρακείμενες εγκαταστάσεις άλλων επιχειρήσεων. Μάλιστα όπως τονίστηκε και σε σχετικό ρεπορτάζ του MEGA, η αρχική έρευνα της Πυροσβεστικής έδειξε πως η φωτιά ξεκίνησε από την μπροστινή πλευρά ενός φορτηγού, το οποίο ήταν παρκαρισμένο στο κτίριο που έπιασε φωτιά. Ωστόσο, οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής φαίνεται να είναι προβληματισμένοι καθώς το φορτηγό φαίνεται να είναι αρκετά κολλητά στο κτίριο, σαν κάποιος να ήθελε να το συνδέσει με την πυρκαγιά. Δεύτερον, τους προβληματίζει το γεγονός πως η φωτιά εξαπλώνεται πάρα πολύ γρήγορα, παρά ο γεγονός πως το υλικά που έχει το εργοστάσιο δεν είναι εύφλεκτα.

Η θέση της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων για τα αλλοιωμένα σχολικά γεύματα και την δηλητηρίαση από σταφυλόκοκκο

Την δική της τοποθέτηση για την υπόθεση δηλητηρίασης των μαθητών από τα σχολικά γεύματα έκανε γνωστή μέσω σχετικής ανακοίνωσης και η Πανελλήνια Ένωσης Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων. Με αφορμή την λεγόμενη τροφική δηλητηρίαση μαθητών από κατανάλωση ετοίμου φαγητού, σε σχολεία της Περ. Ενότητας Λαμίας, και την πιθανή απόδοση ευθύνης σε σταφυλοκοκκική μόλυνση, όπως αναφέρθηκε, η Επιστημονική Επιτροπή της ΠΕΤΕΤ ενημερώνει σχετικά ως ακολούθως:

α. Η πρώτη αξιολόγηση για το είδος και τον τρόπο της μόλυνσης των συγκεκριμένων τροφίμων έγινε με βάση τα συμπτώματα. Απαιτούνται εργαστηριακές εξετάσεις για την επιβεβαίωση, τόσο του μικροβίου, όσο και του τύπου της εντεροτοξίνης που πιθανόν εμπλέκεται.

β. Σε κάθε περίπτωση, τα ευρήματα συνάδουν με τροφιμογενή ύπαρξη εντεροτοξίνης σταφυλοκόκκου. Αν και η οικογένεια των σταφυλοκόκκων μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα με την παρουσία αυτών καθ’ αυτών των βακτηρίων στο αίμα των ασθενών, η ταχύτητα εκδήλωσης των συμπτωμάτων συνάδει με παρουσία εντεροτοξίνης. Η εντεροτοξίνη προκαλεί εμετό, διάρροια, ναυτία και κράμπες στο στομάχι. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι βίαια και εντονότερα σε ηλικιωμένους, παιδιά και ανοσοκατασταλμένους (καρκινοπαθείς, πάσχοντες από αυτοάνοσα κ.λ.π.), αν και σπάνια προκαλούν σοβαρή νόσο και υποχωρούν σε μερικά εικοσιτετράωρα.

γ. Η εντεροτοξίνη παράγεται από το βακτήριο όταν αυτό εγκατασταθεί στο τρόφιμο και με κατάλληλες συνθήκες, που αφορούν κυρίως την παραμονή του σε θερμοκρασία δωματίου, το βακτήριο πολλαπλασιάζεται απελευθερώνοντας την εντεροτοξίνη στο τρόφιμο. Σημειώνεται ότι αν και η θέρμανση ή άλλη επεξεργασία μπορεί να σκοτώσει το βακτήριο, η εντεροτοξίνη είναι εξαιρετικά θερμοανθεκτική και δεν καταστρέφεται με απλή αναθέρμανση του τροφίμου. Γι αυτό, τρόφιμο που μολύνονται ΜΕΤΑ το μαγείρεμα ή ψήσιμο, άρα δεν σκοτώνεται το βακτήριο, είναι πιο επικίνδυνα στο να αναπτύξουν την τοξίνη, σε επίπεδα πρόκλησης της νόσου. Πιο επιρρεπή τρόφιμα είναι τα πρωτεϊνούχα κυρίως (κρέας, γάλα, αυγά, αλλαντικά, έτοιμα γλυκά και σάντουιτς κ.τ.τ.)

δ. Η αρχική προέλευση της επιμόλυνσης του τροφίμου από το βακτήριο είναι, σχεδόν πάντα, η πλημμελής υγιεινή των χειριστών των τροφίμων και ιδιαίτερα των χεριών τους, διότι οι σταφυλόκοκκοι, αποτελούν επίσης σχεδόν πάντα τμήμα της φυσικά ενυπάρχουσας μικροβιακής χλωρίδας του δέρματός μας και της μύτης μας. Άρα η πρώτη και σπουδαιότερη προφύλαξη, τόσο στην βιομηχανία, όσο και στο σπίτι μας είναι η εφαρμογή σχολαστικής υγιεινής των χεριών (πλύσιμο, απολύμανση), πριν τον χειρισμό τροφίμων, και η άμεση εφαρμογή ψύξης στα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, εκτός αν αυτά πρόκειται να καταναλωθούν σχετικά άμεσα και οπωσδήποτε σε χρονικό διάστημα κάτω των δύο ωρών από την προετοιμασία τους και το κρύωμα σε θερμοκρασία κάτω των 60 βαθμών Κελσίου.

ε. Στα ΜΜΕ διατυπώθηκε η αναγκαιότητα πιστοποίησης κατά ISO των επιχειρήσεων, και μάλιστα αορίστως, για την ύπαρξη διαδικασιών και τρόπων που θα αποκλείουν την παρουσία μικροβίων και τοξινών στα τρόφιμα. Αφενός, η πιστοποίηση κατά ISO (υποθέτουμε του ISO22000) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ. Υπάρχουν Κανονισμοί και Νομοθεσία, η εφαρμογή των οποίων εξασφαλίζει την Υγιεινή και την Ασφάλεια των τροφίμων. Αφετέρου, η πιστοποίηση με οποιοδήποτε πρότυπο όπως αυτά της οικογενείας των ISO, παρέχει εξαιρετικά εργαλεία για την διευκόλυνση της διαχείρισης της ασφαλείας των τροφίμων αλλά ΔΕΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ότι αυτά εφαρμόζονται ικανοποιητικά και ορθά. Συνεπώς, μεγαλύτερη σημασία έχουν η εφαρμογή των ορθών πρακτικών παραγωγής και υγιεινής με ενσωμάτωση τους στην εταιρική κουλτούρα κάθε επιχείρησης.”