Ελλάδα

Να μην γίνονται ταφές Σαββατοκύριακα και αργίες ζητά σωματείο γραφείων κηδειών

Να μην γίνονται ταφές Σαββατοκύριακα και αργίες ζητά σωματείο γραφείων κηδειών Φωτογραφία: INTIME/ΑΡΧΕΙΟΥ/ ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Βασικός λόγος για να μην γίνονται συγκεκριμένες μέρες κηδείες είναι η νέα νομοθεσία μεπερί εξαήμερης εργασίας

Το Σωματείο Λειτουργών Γραφείων Κηδειών και Ταριχευτών Μακεδονίας ζητά να μην γίνονται κηείες τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Ο λόγος που επικαλούνται μεταξύ άλλων είναι η νομιμότητα καθώς προκύπτει ζήτημα με τη νέα νομοθεσία περί εξαήμερης εργασίας.

Εκπρόσωποι του σωματείου, όπως μεταδίδει το voria.gr, έθεσαν το θέμα στη συνεδρίαση του ΔΣ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.  Ο πρόεδρος του σωματείου, Νέστωρας Νικολόπουλος δήλωσε πως σε πολλούς δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας τα ληξιαρχεία δεν λειτουργούν και οι ληξίαρχοι δεν μεταβαίνουν στην υπηρεσία σε περίπτωση θανάτου κατά τα σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Συνεπώς, δεν εκδίδονται άδειες ταφής και οι τελετές πραγματοποιούνται κατά παράβαση του νόμου. Παράλληλα, η δήλωση του θανάτου στο Ληξιαρχείο γίνεται την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα.

Ο πρόεδρος του Σωματείου υπογράμμισε ακόμα πως σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου εργασιακού νομοσχεδίου και την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας, οι επαγγελματίες λειτουργοί κηδειών δεν μπορούν να δηλώσουν το προσωπικό το οποίο απασχολούν μετά το εξαήμερο καθώς επισείοντα κυρώσεις.
Πρόσθεσε ακόμα πως περισσότερα γραφεία είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και δεν έχουν τη δυνατότητα να απασχολήσουν περισσότερο προσωπικό.

Αυτοί είναι και οι δύο λόγοι που ζητούν να να μην τελούνται πλέον κηδείες αν όχι όλο το Σαββατοκύριακο τουλάχιστον τις Κυριακές και τις αργίες, όπως τελείται εξάλλου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλους μεγάλους δήμους της χώρας.

Ένα ακόμα πρόβλημα όπως είπε είναι ότι η ανόρυξη τάφων ειδικά στην επαρχία γίνεται από ανειδίκευτους εργάτες άρα τα χρήματα καταλήγουν να δίνονται «μαύρα».

Με πληροφο΄ριες του voria.gr