Ελλάδα

Πτώχευση FTI: «Φέσι» σχεδόν 2 εκατ. ευρώ σε ελληνικά ξενοδοχεία

Πτώχευση FTI: «Φέσι» σχεδόν 2 εκατ. ευρώ σε ελληνικά ξενοδοχεία Φωτογραφία: PIXABAY
Περίπου 7.500 οι ξένοι τουρίστες που βρίσκονται στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και έχουν έλθει με τον FTI που κατέθεσε αίτηση πτώχευσης.

Περίπου 1,8 εκατομμύρια ευρώ σε σχεδόν 300 ελληνικά ξενοδοχεία οφείλει ο FTI που κατέθεσε σήμερα, Δευτέρα, αίτηση πτώχευσης στη Γερμανία.

Την ίδια ώρα, σε 7.500 υπολογίζονται οι ξένοι τουρίστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και έχουν έρθει μέσω του γερμανικού ταξιδιωτικού παρόχου.

Η πτώχευση επηρεάζει χιλιάδες τουρίστες στην αρχή της σεζόν

Ο FTI Group, ο τρίτος μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πάροχος της Ευρώπης, κατέθεσε αίτηση πτώχευσης σε δικαστήριο στο Μόναχο. Πλέον, η εταιρεία θα πρέπει είτε να ακυρώσει, είτε να ολοκληρώσει μόνο εν μέρει τα ταξίδια από τις 4 Ιουνίου, κάτι που επηρεάζει χιλιάδες ταξιδιώτες στις αρχές της καλοκαιρινής τουριστικής σεζόν.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η τουριστική βιομηχανία και το ταμείο ταξιδιωτικής ασφάλισης θα φροντίζει τον επαναπατρισμό και την υποστήριξη των τουριστών που επηρεάζονται, ενώ σημείωσε ότι θα παράσχει προξενική υποστήριξη αν αυτό είναι απαραίτητο, για να διασφαλιστεί η ασφαλής επιστροφή των ταξιδιωτών. Το ταμείο ταξιδιωτικής ασφάλισης δημιουργήθηκε το 2019, μετά τη χρεοκοπία του ομίλου Thomas Cook.

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας χαρακτήρισε «τραγική» τη χρεοκοπία και συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί να παράσχει επιπλέον βοήθεια.

Ο FTI απασχολεί 11.000 ανθρώπους παγκοσμίως και προσφέρει ταξίδια σε περισσότερους από 40 προορισμούς σε όλο τον κόσμο. Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν το πρωί της Δευτέρας, αλλά ήδη τα συστήματα κρατήσεων ήταν εκτός λειτουργίας. Απενεργοποιημένη ήταν από το πρωί και η ιστοσελίδα της αλυσίδας ξενοδοχείων Labranda, η οποία ανήκει στον FTI.

Όλο το σαββατοκύριακο η διοίκηση του FTI έκανε διαπραγματεύσεις με τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας, προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό- διψήφιος αριθμός εκατομμυρίων- για να περάσει το καλοκαίρι, σύμφωνα με την BILD. Τελικά, την Κυριακή η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα της εταιρείας.

Ο FTI αντιμετώπιζε προβλήματα πριν από την πανδημία. Επιβίωσε με 595 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης της κυβέρνησης και επιπλέον 280 εκατομμύρια από την UniCredit, ενώπιον της οποίας εγγυήθηκαν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το κρατίδιο της Βαυαρίας.

Τον Απρίλιο η αμερικανική εταιρεία επενδύσεων Centares ανακοίνωσε ότι θα αγόραζε τον FTI, αναλαμβάνοντας το χρέος του- ύψος ενός δισ. ευρώ- και διαθέτοντας επιπλέον 125 εκατ. ευρώ. Όμως, η διαδικασία καθυστέρησε καθώς η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τα Καρτέλ επρόκειτο να εγκρίνει την αγορά το νωρίτερο τον Αύγουστο. Έτσι, ο FTI χρειαζόταν κεφάλαια για το καλοκαίρι.

Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα

Τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα που συνεργάζονται με τον FTI έχουν προπληρωθεί για τις έως τώρα φετινές αφίξεις των πελατών του ταξιδιωτικού παρόχου, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Όμως, ο FTI οφείλει συνολικά περίπου 1,8 εκατομμύρια ευρώ σε σχεδόν 300 ξενοδοχεία στην Ελλάδα, από την περσινή χρονιά.

Σε ό,τι αφορά στους 7.500 ξένους επισκέπτες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, έχοντας ταξιδέψει με τον FTI, θα επιστρέψουν στον τόπο διαμονής τους όταν τελειώσουν οι διακοπές που έχουν προγραμματίσει και αυτές δεν θα διαταραχθούν από την αίτηση πτώχευσης, σύμφωνα με εμπλεκόμενους φορείς που επικαλείται το ΑΠΕ.

Την ίδια ώρα, το γραφείο του ΕΟΤ στη Γερμανία είναι σε συνεχείς συσκέψεις, ενώ η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με όλους τους εμπλεκόμενους.

«Καλυμμένοι οι τουρίστες που θα έρθουν έως και αύριο»

Τα τελευταία χρόνια ο FTI αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, επεσήμανε ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Ρεθύμνης, Μανώλης Τσακαλάκης, μιλώντας στο ertnews.

«Μάλιστα με το τέλος της περσινής σεζόν του 2023 είχε αφήσει πάρα πολλά υπόλοιπα ανεξόφλητα σε πολλές ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας», συμπλήρωσε.

«Κάποια στιγμή διαφάνηκε ότι βρέθηκε κάποια λύση. Κάποιοι επενδυτές προσφέρθηκαν να βάλουν χρήματα ούτως ώστε να συνεχίσει να υφίσταται αυτός ο tour operator. Όμως η ζημιά που είχε πάθει το όνομα αυτό καθήλωσε τις κρατήσεις με αποτέλεσμα να οι επενδυτές να μη βλέπουν το σωστό αριθμό κρατήσεων και έτσι από ό,τι φαίνεται δεν θέλησαν να βάλουν παραπάνω χρήματα», εξήγησε ο κ. Τσακαλάκης.

«Όντως πληρώθηκαν τα περισσότερα ξενοδοχεία και μάλιστα στη φετινή σεζόν οι κρατήσεις για μέχρι αύριο είναι σχεδόν προπληρωμένες εδώ στην Κρήτη. Επομένως, οι πελάτες που είναι εδώ ήδη αυτή τη στιγμή δεν ανησυχούν για το αν θα μείνουν στα ξενοδοχεία, συνεχίζεται κανονικά η παραμονή τους, είναι πληρωμένα. Και αυτοί που θα έρθουν αύριο με τις τελευταίες πληροφορίες που έχουμε είναι πληρωμένα τα ξενοδοχεία», διευκρίνισε.

«Δυστυχώς αυτούς τους πελάτες που ήταν να έρθουν όλο το υπόλοιπο καλοκαίρι τους έχουμε αυτή την στιγμή με ερωτηματικό. Δεν ξέρουμε αν θα πραγματοποιηθούν τα πακέτα αυτά ή αν θα πρέπει οι ίδιοι οι πελάτες να κανονίσουν τις διακοπές τους», υπογράμμισε.

Υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία που έχουν αποκλειστική συνεργασία με αυτό τον tour operator. Αυτά, σίγουρα θα επηρεαστούν, σχολίασε ο κ. Τσακαλάκης.

Πηγές υπ. Τουρισμού

Με αφορμή την πτώχευση του γερμανικού tour operator FTI πήγες από το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ ανέφεραν τα εξής:

Τα πακέτα διακοπών των επισκεπτών από τη Γερμανία στη χώρα μας από την εν λόγω εταιρία έχουν ήδη εξοφληθεί είτε προπληρωθεί, άρα έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος μη πληρωμής των ξενοδόχων και άλλων εμπλεκόμενων επιχειρήσεων.
Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ταξιδιωτών που βρίσκονται στη χώρα μας ανέρχεται στις 7.500. Οι ταξιδιώτες αυτοί θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις διακοπές τους και να επιστρέψουν στη Γερμανία κανονικά, χωρίς να επηρεαστούν από την πτώχευση της FTI.

Ο ΕΟΤ και τα αρμόδια τμήματα του Υπουργείου αντέδρασαν με αμεσότητα, και σε αυτή τη φάση συλλέγουν στοιχεία για να προβούν σε συγκεκριμένες, τεκμηριωμένες ανακοινώσεις.

Ήδη έχουν γίνει σχετικές επαφές από το γραφείο ΕΟΤ Γερμανίας, ενώ στελέχη του ΕΟΤ είναι σε επικοινωνία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και τον αντιπρόσωπο της FTI στην Ελλάδα.

Σε περίπτωση δε που διαπιστωθούν μεμονωμένα προβλήματα και περιστατικά δυσλειτουργίας, οι υπηρεσίες του Υπουργείου και του Οργανισμού Τουρισμού βρίσκονται σε ετοιμότητα και συντονισμό ώστε να συμβάλλουν άμεσα στην ουσιαστική αντιμετώπισή τους.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία FTI είναι ασφαλισμένη κατά της αφερεγγυότητας μέσω του Γερμανικού Ταμείου Ταξιδιωτικής Ασφάλισης (DRFS).

Σύμφωνα και με την ενημέρωση από τον Σύνδεσμο Γερμανικών Τουριστικών Πρακτόρων DRV αλλά και την επίσημη ανακοίνωση του FTI , αυτό συνεπάγεται ότι οι πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν - ολόκληρη η τιμή του ταξιδιού εάν έχει ήδη πληρωθεί, καθώς και οι προκαταβολές - προστατεύονται σε περίπτωση αφερεγγυότητας. Αυτό ισχύει για πελάτες που έχουν κάνει κράτηση πακέτου διακοπών.

Το DRSF είναι πλέον υπεύθυνο για την επεξεργασία σε περίπτωση αφερεγγυότητας, σε στενή συνεργασία με τον επηρεαζόμενο διοργανωτή. Αυτό σημαίνει ότι το DRSF είναι υπεύθυνο, αφενός, για την επιστροφή της τιμής ταξιδιού που καταβλήθηκε στους επηρεαζόμενους πελάτες και, αφετέρου, για κάθε απαραίτητο επαναπατρισμό των επισκεπτών.

Ο κύριος όγκος των πελατών του FTI κατευθυνόταν στο 70% σε Κρήτη και Ρόδο, 20% σε Κέρκυρα και Κω και το υπόλοιπο 10% περίπου κάλυπτε την υπόλοιπη χώρα.