Ελλάδα

Ακαθάριστα οικόπεδα: Πόσο χρεώνουν οι δήμοι τον καθαρισμό

Ακαθάριστα οικόπεδα: Πόσο χρεώνουν οι δήμοι τον καθαρισμό
Τρέχουν και δεν φτάνουν οι ιδιοκτήτες οικοπέδων. Πόσο θα κληθούν να πληρώσουν στους Δήμους, ολόκληρη η διαδικασία για τα ακάθαριστα οικόπεδα.

Στην υποχρεωτική δήλωση του καθαρισμού των οικοπέδων τους καλούνται για πρώτη φορά να προχωρήσουν οι ιδιοκτήτες τους έπειτα από τη σύσταση του «Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών».

Η προθεσμία λήγει πλέον - και έπειτα από παράταση που απόφασισε το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης - την 30η Ιουνίου και ως «καθαρισμός» ορίζεται λεπτομερώς η απομάκρυνση σπασμένων δέντρων και κλαδιών, ξερών χόρτων, φύλλων κ.ά., καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.

Επιπλέον, περιλαμβάνεται η απομάκρυνση της φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως το φυλλόστρωμα και τα ξερά χόρτα και κλαδιά, αλλά κι η απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων καθώς και εύφλεκτων απορριμμάτων, αλλά και η συλλογή και απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, η απόφαση αφορά οικοπεδικούς και λοιπούς ακάλυπτους χώρους που βρίσκονται σε περιοχές εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που βρίσκονται εκτός ακτίνας 100 μέτρων από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα. Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα πλησίον ή εντός δασών, δασικών εκτάσεων και αλσών, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να απευθυνθούν σε εξουσιοδοτημένους τεχνικούς επιστήμονες. Οι τελευταίοι θα είναι εκείνοι που θα κρίνουν αν οι ιδιοκτήτες υποχρεούνται να υποβάλλουν την αίτηση και αν θα προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες.

Mε χρέωση ο καθαρισμός ιδιωτικών οικοπέδων από τους δήμους

Όπως σημείωσε η Νατάσσα Κοσμοπούλου, δήμαρχος Πεντέλης - μιλώντας στην ΕΡΤ - οι υπηρεσίες του δήμου μπορούν να παρέμβουν στα ακαθάριστα οικόπεδα μετά τις 30 Ιουνίου.

«Μετά τις 30 Ιουνίου που λήγει η παράταση θα μπορούν να εισέλθουν σε αυτά», τόνισε υπογραμμίζοντας παράλληλα πως αυτή είναι μια εργασία που δεν θα γίνει δωρεάν.

«Μπαίνουμε και χρεώνουμε με 0,50 ευρώ και 0,30 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο» δήλωσε χαρακτηριστικά. Έσπευσε μάλιστα να διευκρινίσει ότι φέτος τα οικόπεδα είναι πιο καθαρά σε σχέση με άλλες χρονιές, πιθανότατα λόγω της επιβολής προστίμων.

«Είναι έξω από τη δυνατότητα των πολιτών να συμμορφωθούν πλήρως»

Για τον καθαρισμό των αστικών οικοπέδων - υποχρέωση που υπήρχε από παλιά αλλά και τη νέα υποχρέωση δήλωσης στην ψηφιακή πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr - αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς λέγοντας ότι είναι δύο διαφορετικές διαδικασίες.

«Εάν αυτή η δήλωση δεν γίνει, αν αυτή η δήλωση είναι ανακριβής, υπάρχουν συνέπειες και συνέπειες μπορεί να υπάρξουν και στην περίπτωση αυτή που αναφέρθηκε ήδη, ότι δηλαδή κάποιος καθάρισε το οικόπεδο του και έβρεξε και ξαναβγήκαν και άλλα χορτάρια ή κάποιοι γείτονες, μη έχοντας πού να αποθέσουν τα δικά τους, κομμένα και, τα ξερά τα αποθέσουν στο δικό σου οικόπεδο, οπότε εκεί υπάρχει ο κίνδυνος να επιβληθούν άδικα πρόστιμα σε βάρος των πολιτών» σημείωσε.

«Είναι έξω από τη δυνατότητα των πολιτών να συμμορφωθούν πλήρως», τόνισε στη συνέχεια, υπογραμμίζοντας τα μεγάλα προβλήματα θα αντιμετωπίσουν όλοι όσοι έχουν ακίνητα μέσα σε δασικές περιοχές: «Είναι τόσες οι προϋποθέσεις που επιβάλλονται, Είναι αδύνατον να γίνουν, να υλοποιηθούν. Το κόστος είναι τεράστιο», σημείωσε.

Βήμα - βήμα η υποβολή της δήλωσης στο gov.gr

Για να εισάγετε μία δήλωση καθαρισμού του οικοπέδου σας επιλέγετε Υποβολή Δήλωσης.

Στην εισαγωγή δήλωσης επιλέγεται αρχικά αν είστε α) ιδιοκτήτης ή β) επικαρπωτής / μισθωτής / υπομισθωτής.

Στη συνέχεια, εάν το οικόπεδο διαθέτει ΚΑΕΚ που βρίσκεται σε ανάρτηση, τότε εισάγετε τον ΚΑΕΚ και πατάτε Αναζήτηση.

Για την εύρεση του ΚΑΕΚ μπορείτε να συνδεθείτε στην ψηφιακή υπηρεσία του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Αν ο ΚΑΕΚ είναι έγκυρος, η ψηφιακή υπηρεσία θα συμπληρώσει αυτόματα τα στοιχεία του οικοπέδου.

  • Διαφορετικά, εάν το οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχή που το Κτηματολόγιο δεν βρίσκεται σε λειτουργία (δηλαδή η κτηματογράφηση βρίσκεται σε εξέλιξη ή είναι υπό ανάρτηση), τότε επιλέγετε Συντεταγμένες (πρότυπο ΕΓΣΑ’87). .
  • Εάν το οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχή που το Κτηματολόγιο δεν βρίσκεται σε λειτουργία (δηλαδή η κτηματογράφηση βρίσκεται σε εξέλιξη ή είναι υπό ανάρτηση), μπορείτε να εισάγετε τις συντεταγμένες, Χ και Υ (πρότυπο ΕΓΣΑ’87) ενός σημείου σύμφωνα με τις οδηγίες που μπορείτε να βρείτε εδώ. Στη συνέχεια πατάτε Αναζήτηση.

Θα σας εμφανιστεί το παρακάτω ενημερωτικό μήνυμα:

«Οι συντεταγμένες που εισάγατε ανήκουν σε οικόπεδο που δεν έχει ακόμα καταχωρηθεί στο Ελληνικό Κτηματολόγιο».

Το μήνυμα αυτό είναι απλά ενημερωτικό και σημαίνει ότι τα υπόλοιπα στοιχεία του οικοπέδου (Νομός, Δήμος κλπ.) δεν μπορούν να συμπληρωθούν αυτόματα από το Ελληνικό Κτηματολόγιο και για αυτό θα πρέπει να τα συμπληρώσετε εσείς.

Στο επόμενο βήμα, Στοιχεία Δηλούντος, συμπληρώνονται αυτόματα τα στοιχεία σας. Σε περίπτωση που κάποια από τα στοιχεία λείπουν μπορείτε να τα εισάγετε.

Στο επόμενο, 3ο βήμα, δηλώνετε τις ενέργειες πυρασφάλειας που έχετε εκτελέσει.

Θα πρέπει να συμπληρώσετε όλες τις ενέργειες πυρασφάλειας επιλέγοντας «Ναι» ή «Όχι / Δεν απαιτείται». Επίσης θα πρέπει να συναινέσετε στο κείμενο «Δηλώνω υπεύθυνα ότι προέβην…» καθώς η υποβολή επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης.

Τέλος επιλέξτε Υποβολή. Θα εμφανιστεί οθόνη επιτυχούς υποβολής με τον κωδικό της δήλωσης.

Ταυτόχρονα με την επιτυχή υποβολή, η δήλωση αφού λάβει ηλεκτρονική σφραγίδα από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποστέλλεται στη θυρίδα του πολίτη.

Κάθε έτος επιτρέπεται η υποβολή μίας μόνο δήλωσης ανά οικόπεδο.

Στη σελίδα της Δήλωσης Καθαρισμού και στο πεδίο «Αρχείο Δήλωσης» μπορείτε να προβάλετε τη δήλωση σε μορφή PDF όπως ακριβώς είναι αποθηκευμένη στη θυρίδα του πολίτη.