Ελλάδα

Γαστρεντερίτιδα στη Μαγνησία: Η σαλμονέλα μπορεί να μείνει στον οργανισμό των παιδιών έως και 3 μήνες

Γαστρεντερίτιδα στη Μαγνησία: Η σαλμονέλα μπορεί να μείνει στον οργανισμό των παιδιών έως και 3 μήνες Φωτογραφία: eurokinissi
Στα κρούσματα γαστρεντερίτιδας τα οποία εντοπίστηκαν στη Μαγνησία μετά από κατανάλωση νερού αναφέρεται ο Παιδίατρος Γιώργος Χαρίτος. Τα 5 σημεία που πρέπει να προσέξουν οι γονείς σε βρέφη και παιδιά που νοσούν με σαλμονέλα.

Πέντε σημεία με σημασία για την σαλμονέλα, μετά τα δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Μαγνησία, δίνει ο Βολιώτης παιδίατρος, Γιώργος Χαρίτος.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή σου «Δεν θα κουράσω με γνώσεις κτλ. Θα πω τα εντελώς πρακτικά με τον απλούστερο τρόπο.

1. Δεξαμενή της σαλμονέλας είναι και τα πτηνά και τα ερπετά και τα ζώα παραγωγής. Αυτά με νόημα για την Κάρλα και την ευρύτερη περιοχή.

2. Κινδυνεύουν περισσότερο παιδιά κάτω των 3 ετών και ηλικιωμένοι. Ιδίως τα βρέφη έχουν υψηλά ποσοστά και για βακτηριαιμια. 1 στα 10 από αυτά τα παιδιά με διεισδυτική νόσο μπορούν να εμφανίσουν ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΗ εστιακή σημειολογία με μηνιγγίτιδα, εγκεφαλικό απόστημα και οστεομυελίτιδα (πολύ υψηλού εδώ κινδύνου παιδιά με δρεπανοκυτταρική αναιμία). Νομίζω τα σχόλια περιττεύουν.

3. Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών η σαλμονέλα, μολονότι μικρόβιο και όχι ιός, δεν χρειάζεται αντιβίωση. Είναι αυτοπεριοριζομενη. Εξαιρούνται μικρά βρέφη κάτω των 3 μηνών, παιδάκια με ανοσοκαταστολη και φυσικά αυτά με την δρεπανοκυτταρική που αναφέραμε. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, η αντιβίωση μπορεί να κάνει έως και “κακό” αφού παρατείνει την φορεία.

4. ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ. Παρακαλώ εδώ δώστε βάση.

Έγινε το παιδί καλά; Έγινε.

Μπορεί να μεταδώσει; Μπορεί δυστυχώς. Τα μικρά παιδιά μπορούν για καιρό να αποβάλλουν από τον εντερικό τους σωλήνα αντίγραφα της σαλμονέλας.

Πόσο καιρό;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, 12 εβδομάδες μετά (!!!) στο 45% των παιδιών κάτω των 5 ετών μπορούσε ακόμα να ανιχνευθεί η σαλμονέλα στα κόπρανα τους.

Σχεδόν στα μισά παιδιά, δηλαδή. Έχει όμως σημασία η ηλικία.

Στα μεγαλύτερα παιδιά, το ποσοστό αυτό πέφτει στο 5%. Τα μικρούλια λοιπόν, είναι πολύ πιο επικίνδυνα να μεταδώσουν.

5. Πρέπει λοιπόν το παιδί να απομονωθεί; Όχι. Μην θεωρήσετε όμως ότι επειδή το παιδί «είναι καλά» ότι τελειώσαμε. Ιδίως εάν το παιδί έρχεται σε επαφή με ηλικιωμένους και ευπαθείς. Επειδή η μετάδοση γίνεται με την εντεροστοματικη οδό, έχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ σημασία το σωστό πλύσιμο των χεριών, η πολύ προσεκτική προετοιμασία των γευμάτων και η καθαριότητα.

Προφανώς, τεράστια προσοχή σε όσους δουλεύουν και στην εστίαση.

Περαστικά σε όλους (κι έχω πολλούς) τους φίλους μου από την πληγείσα περιοχή. Οι αναλύσεις είναι μάλλον σαφείς.

Ο κόσμος επί ημέρες πρακτικώς έπινε κόπρανα. Δυστυχώς έπρεπε να αρρωστήσει πρώτα μια ολόκληρη περιοχή για να το μάθουμε.

Οι άνθρωποι κειτονται μες στην διαρροια και με 30+ βαθμούς κάνουν μπάνιο με εμφιαλωμενα.
 
Δεν χρειάζεται να πούμε τίποτε άλλο αυτή την ώρα.
 
Η απελπισια είναι κι αυτή διδυμη αδερφή της υπομονής.
 
Ελπίζω λίγο να βοήθησα.

{https://www.facebook.com/paidiatrosvolos/posts/pfbid0KviKLzUa6XUeDPFW9jch8JAQsaxhR1Vs8NBzmp1au9vdHFVMFj7Ae8eDHYni4wxRl}