Ελλάδα

Μολυσμένο νερό στη Μαγνησία: Σε 3 άξονες η εισαγγελική έρευνα για τη σαλμονέλα

Μολυσμένο νερό στη Μαγνησία: Σε 3 άξονες η εισαγγελική έρευνα για τη σαλμονέλα
Την αιτία για τα εκατοντάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο νερό σε Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλο Μαγνησίας αναζητούν οι αρχές.

Σε αναζήτηση του τρόπου επιμόλυνσης του δικτύου ύδρευσης των περιοχών Ριζομύλου και Στεφανοβικείου Μαγνησίας του Δήμου Ρήγα Φεραίου, που είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες κάτοικοι των περιοχών να παρουσιάσουν γαστρεντερίτιδα λόγω σαλμονέλας είναι οι υγειονομικές αρχές, ενώ για το θέμα παραγγέλθηκε προανακριτική από την Εισαγγελία Βόλου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ταχυδρόμου στο πλαίσιο της κατεπείγουσας έρευνα που διενεργεί η εισαγγελία του Βόλου ορίστηκε ήδη πραγματογνώμονας που θα αναλάβει να τρέξει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να ριχθεί φως στα αιτία και τις συνθήκες που προκάλεσαν τα δεκάδες κρούσματα σαλμονέλας και γαστρεντερίτιδας στον γενικό πληθυσμό των δυο χωριών του δήμου Ρήγα Φεραίου.

Η έρευνα φέρεται να κινείται σε τρεις άξονες βάσει των πιθανών αιτιών που οδήγησαν στην μόλυνση του νερού.  Η πρώτη κατεύθυνση είναι να διαπιστωθεί από ποιες μολυσματικές ουσίες προκλήθηκαν τα κρούσματα. Μια πρώτη απάντηση δίνει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, που αναφέρει πως στο δίκτυο του νερού εισχώρησαν κόπρανα και το βακτήριο της σαλμονέλας, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα από τις υπόλοιπες δειγματοληψίες που έγιναν τα επόμενα 24ωρα.

Το δεύτερο βασικό ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι πώς αυτά τα βλαβερά στοιχεία εισχώρησαν στο δίκτυο. Υπήρξε κάποια βλάβη και δεν έγινε αντιληπτή; Υπάρχουν ενδεχομένως παράνομες συνδέσεις οι οποίες μπορεί να «ευθύνονται» γι’ αυτό;

Η τρίτη κατεύθυνση της έρευνας είναι να διαπιστώσει αν υπήρχαν ολιγωρίες και καθυστερήσεις στην ανάληψη πρωτοβουλιών, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες εγκαίρως, πριν καταλήξουν σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικά ιατρεία;

Τα πρώτα κρούσματα φέρεται να εκδηλώθηκαν τη Δευτέρα 27 Μαΐου ή και λίγο νωρίτερα, με τη ΔΕΥΑΡΦ να ενημερώνει για πρώτη φορά ότι υπάρχει ζήτημα με το νερό στις 11 το βράδυ της Παρασκευής 31 Μάϊου, δηλαδή πέντε μέρες μετά, με ανακοίνωση στα social media, την οποία άγνωστο παραμένει πόσοι διάβασαν.