Ελλάδα

Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ ΑΔΜΗΕ και Meridiam για το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ ΑΔΜΗΕ και Meridiam για το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ Φωτογραφία: EUROKINISSI
Ο ΑΔΜΗΕ συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές για την ενίσχυση της μετοχικής σύνθεσης του έργου.

Σε μια σημαντική εξέλιξη για τον ενεργειακό τομέα, ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και η Meridiam υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης (MoU). Το Μνημόνιο αφορά τη συμμετοχή της Meridiam στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας Great Sea Interconnector, που είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Η Meridiam, με έδρα το Παρίσι, είναι παγκόσμιος επενδυτής και διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων. Ειδικεύεται στην ανάπτυξη, χρηματοδότηση και διαχείριση μακροπρόθεσμων έργων δημόσιας υποδομής, με στόχο την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική μεγιστοποίηση. Σημειωτέον, είναι ο κύριος επενδυτής στο έργο NeuConnect, την πρώτη ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Γερμανίας. Η Meridiam διαχειρίζεται περισσότερα από 22 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία και δραστηριοποιείται σε 56 χώρες.

Ο ΑΔΜΗΕ συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές για την ενίσχυση της μετοχικής σύνθεσης του έργου. Έχει ήδη συμφωνήσει με το κρατικό ταμείο των Ηνωμένων Πολιτειών DFC να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποστολής των προτεινόμενων όρων χρηματοδότησης, σε συνέχεια της επιστολής προθέσεων που είχε αποστείλει πρόσφατα. Παράλληλα, ο Διαχειριστής βρίσκεται σε συνομιλίες με ελληνικές εμπορικές τράπεζες και την Τράπεζα Κύπρου για τη συμμετοχή τους στη χρηματοδότηση του έργου.

Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων παγκοσμίως. Καινοτομεί στην τοποθέτηση καλωδίων σε βάθος έως 3.000 μέτρα, χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία σταθμών μετατροπής υψηλής τάσης συνεχούς ρεύματος (HVDC).

Η ολοκλήρωση του έργου θα εντάξει την Κύπρο στην ενιαία αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, επιτρέποντας τη σύγκλιση των τιμών ενέργειας στο νησί με αυτές της υπόλοιπης Ευρώπης, προς όφελος καταναλωτών και επιχειρήσεων. Εκτιμάται ότι θα αποφέρει συνολικό κοινωνικό όφελος 6 δισ. ευρώ μέσω της εξοικονόμησης από την υποκατάσταση καυσίμου και τη μείωση εκπομπών ρύπων, ποσό που υπερβαίνει σημαντικά το κόστος κατασκευής του έργου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη αναγνωρίσει την κοινωνική ωφελιμότητα της διασύνδεσης, συμμετέχοντας στη χρηματοδότηση του έργου με 657 εκατ. ευρώ.