Ελλάδα

Όταν ο Λύτρας δήλωνε: «Όποιος κακοποιεί τη σύντροφο - σύζυγό του είναι δεδομένο ότι θα προβεί και σε κάτι άλλο»

Όταν ο Λύτρας δήλωνε: «Όποιος κακοποιεί τη σύντροφο - σύζυγό του είναι δεδομένο ότι θα προβεί και σε κάτι άλλο» Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Από τη θέση του κατήγορου στη θέση του κατηγορούμενου ο γνωστός ποινικολόγος Απόστολος Λύτρας.

Υπερασπίστηκε ενώπιον δικαστών και εισαγγελέων, ουκ ολίγες φορές, θύματα έμφυλης βίας σε όλη τη χώρα και ζητούσε δημοσίως να αυστηροποιηθούν οι ποινές για τους θύτες. Τον Σεπτέμβριο του 2022 ο Απόστολος Λύτρας είχε αναλάβει την υπεράσπιση 50χρονης στην Κομοτηνή την οποία ο σύζυγός της περιέλουσε με βενζίνη και της έβαλε φωτιά.

Σε δηλώσεις του τότε είχε αναφέρει «Κάποιος ο οποίος κακοποιεί τη σύντροφό του ή τη σύζυγό του είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα προβεί και σε κάτι άλλο.»

Οι ατάκες του «φαρμακερές». Τόσο στα δικαστήρια όσο και στα τηλεοπτικά παράθυρα. Τον Ιούλιο του 2022, ο Απόστολος Λύτρας υπερασπίστηκε τη σύντροφο του τραγουδιστή Θέμη Αδαμαντίδη, η οποία τον είχε καταγγείλει για τον βίαιο ξυλοδαρμό της. Έδινε μάχες στο πλευρό των πελατών του και παρότρυνε τις γυναίκες θύματα έμφυλης βίας να καταγγέλλουν τους κακοποιητές τους.

Μάλιστα ήταν ο δικηγόρος των παιδιών της άτυχης 48χρονης Νεκταρίας Μαράκη από την Ιεράπετρα την οποία κατέσφαξε ο 55χρονος εν διαστάσει σύζυγός της στα τέλη Οκτωβρίου του 2021 όταν εκείνη αποφάσισε να συνεχίσει τη ζωή της χωρίς εκείνον.

Σοκάρουν τα στοιχεία ενδοοικογενειακής βίας

Σύμφωνα με τις επίσημες καταγγελίες που έχουν γίνει στις αστυνομικές αρχές το 2023 τα θύματα γυναίκες ήταν 9.886. Το πρώτο 5μηνο του 2024 ήδη 6.387 γυναίκες έχουν πέσει θύματα βίας από τους συζύγους ή συντρόφους τους νυν και πρώην.

Επτά γυναίκες έχουν δολοφονηθεί.

Από την ημέρα που ξεκίνησε να λειτουργεί η εφαρμογή «PANIC BUTTON», από τον Μάρτιο του 2023 μέχρι και τις 31 Μαΐου του 2024
2.124 γυναίκες έχουν εγκαταστήσει την εφαρμογή στα κινητά τους, 349 γυναίκες σε άμεσο κίνδυνο χρειάστηκε να το πατήσουν ενημερώνοντας την Άμεση Δράση.