Ελλάδα

Απόστολος Λύτρας: Τι περιλαμβάνει το «ειδικό πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης»

Απόστολος Λύτρας: Τι περιλαμβάνει το «ειδικό πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης»
Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε τη Δευτέρα ο γνωστός ποινικολόγος Απόστολος Λύτρας μετά την απολογία του στην ανακρίτρια.

Ο Απόστολος Λύτρας ομολόγησε τη Δευτέρα πως ξυλοκόπησε άγρια τη σύζυγό του, δήλωσε μετανιωμένος και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους - μεταξύ των οποίων η παρακολούθηση ειδικού θεραπευτικού προγράμματος. 

«Ένας άνθρωπος που είναι βίαιος και γίνεται κακοποιητής, για να μιλήσουμε για θεραπεία, πάει να πει ότι χρειάζεται πάρα πολύς χρόνος γιατί από πίσω υπάρχει ένα τραύμα το οποίο είναι βαθύ», ανέφερε σήμερα μιλώντας στο Mega η ψυχολόγος Άννα Κανδαράκη.

«Δεν είναι μια παρορμητική συμπεριφορά, δε συνέβη ξαφνικά, από πίσω πάει να πει ότι έχω οικειοποιηθεί τη βία», σημείωσε χαρακηριστικά.

«Κάθε περίπτωση είναι μοναδική, δεν μπορούμε να ξέρουμε τι σκοτάδια κουβαλάει ο καθένας», πρόσθεσε τονίζοντας πως «δεν είναι απλή η θεραπεία σε έναν άνθρωπο ο οποίος έχει καταγράψει τη βία σαν τρόπο διαφυγής και λειτουργίας».

«Τις περισσότερες φορές, το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να αναγνωρίσω ότι έχω αυτήν τη διαταραχή και αυτό το τραύμα, να αναγνωρίσω ότι τελικά είναι πρόβλημα και δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί απλά να διορθωθεί και εφόσον μπω και αποφασίσω συνειδητά να ακολουθήσω μια θεραπευτική διαδικασία, ανάλογα θα πρέπει να κατανοήσω ότι θα πρέπει να λειτουργεί αυτή η θεραπεία σε δύο επίπεδα».

Το πρώτο επίπεδο είναι «το κόμματι των καταγραφών που έχω από το παρελθόν, από πού ξεκινάει, πώς το έχω μάθει» και το δεύτερο κομμάτι είναι του παρόντος: «πώς έχω μάθει να συσχετίζομαι, πώς έχω μάθει να αντιδρώ, τι στερεότυπα και προκαταλήψεις έχω».

«Μιλάμε για ένα πολυσύνθετο φαινόμενο, για μια πολύ βαθιά θεραπεία διότι είναι μια συμπεριφορά που από πίσω κρύβει βαθύ, χρόνιο τραύμα. Για να φτάσει στο σημείο της σωματικής βίας, σίγουρα θα έχει προηγηθεί λεκτική, ψυχολογική, κρυφή βία. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε εύκολα για μία μεμονωμένη περίπτωση. Η βία λειτουργεί κλιμακωτά. Σίγουρα θα έχουν προηγηθεί και άλλες μορφές βίας», καταλήγει.