Ελλάδα

Σπαρτιάτες - Κασιδιάρης: Σήμερα η δίκη για την εξαπάτηση των ψηφοφόρων

Σπαρτιάτες - Κασιδιάρης: Σήμερα η δίκη για την εξαπάτηση των ψηφοφόρων
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου οι 11 Σπαρτιάτες, ο Ηλίας Κασιδιάρης και ένας δικηγόρος για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος. Την αναβολή της δίκης θα ζητήσουν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων.

Αυλαία σηκώνει σήμερα η πολυαναμενόμενη δίκη των 11 βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες» (νυν και ανεξάρτητοι) και του καταδικασμένου διευθυντή εγκληματικής οργάνωσης, Ηλία Κασιδιάρη για εξαπάτηση εκλογικού σώματος στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023. Συνολικά στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται 13 πρόσωπα, όλη η πρώην κοινοβουλευτική ομάδα των Σπαρτιατών, κάποιοι εξ΄αυτών έχουν ήδη ανεξαρτητοποιηθεί, ο έγκλειστος Ηλίας Κασιδιάρης για ηθική αυτουργία στην εξαπάτηση εκλογέων και ο δικηγόρος Σωτήρης Μεταξάς, κατηγορούμενος για συνέργεια σε εξαπάτηση εκλογικού σώματος. Ο τελευταίος εμφανίζεται ως σύνδεσμος μεταξύ Κασιδιάρη και Σπαρτιατών.

Η δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων δεν αφορά στον Πρόεδρο του κόμματος, Βασίλη Στίγκα, με βάση τις δημόσιες καταγγελίες του οποίου, για έκνομες και υπόγειες πρακτικές στο κόμμα του που παραπέμπουν σε Greek Mafia και Don Korleone, το περασμένο Σεπτέμβριο, ξεκίνησε η εισαγγελική έρευνα που διενέργησε προσωπικά η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Η κ. Αδειλίνη, κλείνοντας την ποινική έρευνα, παρήγγειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας την άσκηση ποινικής δίωξης για ηθική αυτουργία στην παραπλάνηση των πολιτών, στον καταδικασμένο σε 13 χρόνια κάθειρξη και 6 μήνες, Ηλία Κασιδιάρη. Σύμφωνα με την εισαγγελική κρίση, στο ακροδεξιό κόμμα υπήρχε υποκρυπτόμενη ηγεσία, πραγματικός ηγέτης των “Σπαρτιατών” ήταν δηλαδή ο έγκλειστος στο Δομοκό, ο οποίος κινούσε τα νήματα μέσα από τη φυλακή, καθοδηγώντας τα στελέχη του κόμματος, αλλά και συμβάλλοντας καθοριστικά, ώστε το άγνωστο μέχρι πριν τις εκλογές κόμμα να καταφέρει να μπει στη Βουλή.

Η εισαγγελική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης είχε συνεχείς επαφές με υποψήφιους βουλευτές των Σπαρτιατών και ότι αυτός επί της ουσίας τους έδινε τις κατευθυντήριες γραμμές και την πολιτική στήριξη.

Είναι η δεύτερη φορά στη σύγχρονη δικαστική ιστορία που ένα κοινοβουλευτικό κόμμα, μοιράζεται το εδώλιο για τη διάπραξη έκνομων πράξεων. Συνδεκτικός κρίκος των δύο υποθέσεων: Ο Ηλίας Κασιδιάρης. Εννέα χρόνια μετά την έναρξη της εμβληματικής δίκης με κατηγορούμενους όλους τους Χρυσαυγίτες βουλευτές, η ιστορία επαναλαμβάνεται στην περίπτωση του ακροδεξιού κόμματος “Σπαρτιάτες”.

Θα ζητήσουν αναβολή

Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον τρεις εκ των συνηγόρων υπεράσπισης αναμένεται να δηλώσουν κώλυμα και να ζητήσουν αναβολή στην εκδίκαση της υπόθεσης.

Εκκρεμεί η απόφαση του Εκλογοδικείου

Tο Εκλογοδικείο, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση στις 20 Μαίου ανέβαλε την έκδοση αποφάσεων για τις ενστάσεις που συζητήθηκαν στις 28 Φεβρουαρίου 2024 κατά βουλευτών των Σπαρτιατών και του ακροδεξιού κόμματος. Ο λόγος της αναβολής έχει να κάνει με το ότι το Εκλογοδικείο θέλει να προηγηθεί η εκδίκαση της υπόθεσης των Σπαρτιατών σε ποινικό επίπεδο. Άγνωστο πότε θα τελειώσει σε πρώτο βαθμό, σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι οι δικαστές του Εκλογοδικείου θα περιμένουν την σχετική απόφαση.

Οι ενστάσεις εκδικάστηκαν υπό την προεδρία της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Ευαγγελίας Νίκα, τη συμμετοχή του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Γεωργίου Χριστοδουλέα και της πρόεδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Σωτηρίας Ντούνη και ακόμη 9 ανώτατων δικαστικών λειτουργών από το Συμβούλιο της Επικράτειας, τον Άρειο Πάγο και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Αν το Ανώτατο δικαστήριο κάνει δεκτές τις ενστάσεις των πολιτών, τότε ανοίγει ο δρόμος για το “ξήλωμα” των βουλευτών του κόμματος και είτε την επανάληψη των εθνικών εκλογών σε 12 περιφέρειες της χώρας, είτε την ανακατανομή των βουλευτικών εδρών στα υπόλοιπα κόμματα.