Ελλάδα

Reuters: Κρίση λειψυδρίας στα ελληνικά νησιά εν μέσω κορύφωσης της τουριστικής περιόδου

Reuters: Κρίση λειψυδρίας στα ελληνικά νησιά εν μέσω κορύφωσης της τουριστικής περιόδου
Το πρακτορείο Reuters δημοσιεύει ένα εκτενές άρθρο για τη λειψυδρία που πλήττει τα ελληνικά νησιά, εν μέσω μιας τουριστικής σεζόν που αναμένεται να σημειώσει ρεκόρ επισκεπτών.

Στο άρθρο τονίζεται πως η μεγαλύτερη δεξαμενή στη Νάξο έχει στεγνώσει, ενώ τα πηγάδια άρδευσης γεμίζουν με θαλασσινό νερό, καταστρέφοντας τις καλλιέργειες πατάτας του νησιού. Στην Κάρπαθο, οι αρχές έχουν επιβάλει περιορισμούς στη συμπλήρωση των πισινών, ενώ στη Θάσο αναζητούν μονάδα αφαλάτωσης για να καθίσταται πόσιμο το θαλασσινό νερό.

Ο μεγαλύτερος όγκος της Ελλάδας έχει δει ελάχιστες βροχοπτώσεις τους τελευταίους μήνες. Με τα νησιά να προετοιμάζονται να φιλοξενήσουν εκατομμύρια τουρίστες, η πίεση στα αποθέματα νερού είναι ασφυκτική. Ο δήμαρχος της Νάξου, Δημήτρης Λιανός, δήλωσε ότι η έλλειψη βροχοπτώσεων έχει αφήσει τις επιφανειακές δεξαμενές άδειες.

Το άρθρο επισημαίνει ότι εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο για να απολαύσουν τις αρχαίες τοποθεσίες, τις παρθένες παραλίες και τα καταγάλανα νερά της. Ωστόσο, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων θερμοκρασιών, των ασταθών βροχοπτώσεων και των πυρκαγιών, απειλούν την τουριστική βιομηχανία της χώρας. Το τρέχον έτος είναι ιδιαίτερα δύσκολο, με τον θερμότερο χειμώνα που έχει καταγραφεί, τις πυρκαγιές που ξεκίνησαν νωρίτερα από ποτέ και έξι τουρίστες που πέθαναν από τους καύσωνες.

Οι ειδικοί για το κλίμα προειδοποιούν ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη. Ο Andrea Toreti, συντονιστής του Ευρωπαϊκού και Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου Ξηρασίας της Υπηρεσίας Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης Copernicus, ανέφερε ότι μόλις γίνουν ορατές οι επιπτώσεις της ξηρασίας, είναι πολύ αργά για δράση.

Στη Νάξο, το πρόβλημα είναι έντονο, με τις δεξαμενές να περιέχουν μόνο το ένα τρίτο του περσινού επιπέδου νερού. Οι αρχές έχουν προμηθευτεί τρεις φορητές μονάδες αφαλάτωσης για την επεξεργασία θαλασσινού νερού, αλλά οι αγρότες δεν θα λάβουν από αυτό το επεξεργασμένο νερό και πρέπει να βασίζονται σε μολυσμένα πηγάδια.

Σε όλη τη Μεσόγειο, χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία προσπαθούν να ενισχύσουν τα αποθέματά τους με μονάδες αφαλάτωσης. Ωστόσο, η αυξημένη ζήτηση έχει οδηγήσει σε έλλειψη αυτών των μονάδων. Η ελληνική εταιρεία Sychem ανέφερε ότι δεν μπορεί να καλύψει πλήρως τη ζήτηση των πελατών αυτό το καλοκαίρι λόγω έλλειψης βασικών εξαρτημάτων και μεγαλύτερου χρόνου κατασκευής. Οι νέες μονάδες θα είναι διαθέσιμες μετά τον Σεπτέμβριο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Sychem, Αλέξανδρος Υφαντής, δήλωσε ότι όλος ο προσωρινός εξοπλισμός έχει ήδη μισθωθεί, λόγω της εκτεταμένης ξηρασίας που πλήττει την περιοχή.