Ελλάδα

Νέες αποκαλύψεις για την εγκληματική οργάνωση μπράβων και τους οπαδούς που συνελήφθησαν στη λ. Αλεξάνδρας

Νέες αποκαλύψεις για την εγκληματική οργάνωση μπράβων και τους οπαδούς που συνελήφθησαν στη λ. Αλεξάνδρας
Εξελίξεις προκάλεσε η σύλληψη των 74 οργανωμένων οπαδών του Παναθηναϊκού που έγινε το περασμένο Σάββατο έξω από το γήπεδο στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας μετά από συμπλοκή με πυροβολισμούς.

Από την μέχρι τώρα έρευνα του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών, έχουν εξιχνιασθεί 78 εκβιάσεις καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, 5 εμπρησμοί, εκ των οποίων 1 σε όχημα, 1 έκρηξη σε πρατήριο καυσίμων και 1 σε οικία καθώς και 1 περίπτωση σωματικής βλάβης, ενώ κατά τις έρευνες που διενεργήθηκαν, μεταξύ των άλλων, βρέθηκε κυριολεκτικά ένα ολόκληρο οπλοστάσιο, ποσότητες ναρκωτικών ουσιών και μεγάλα χρηματικά ποσά.

Αυτό που διαπιστώνεται όμως ανησυχητικά ως ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους, είναι και η κατά περίπτωση συμμετοχή μελών της εγκληματικής οργάνωσης σε επεισόδια μεταξύ οπαδών ποδοσφαιρικής ομάδας, όπως αυτά που έγιναν το περασμένο Σάββατο έξω από το γήπεδο στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας, είτε έναντι κάποιων ωφελειών, είτε της κυριαρχίας, είτε για να προξενήσουν «ζημιά» σε μέλη άλλης Εγκληματικής Οργάνωσης, που συμμετείχε στα συγκεκριμένα «οπαδικά» επεισόδια.

Η εγκληματική ομάδα εξαρθρώθηκε από τα στελέχη του Οργανωμένου Εγκλήματος τα οποία προχώρησαν σε 14 συλλήψεις, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και τέσσερις από τους οπαδούς. Τα μέλη της οργάνωσης εμπλέκονται σε σωρεία ποινικών αδικημάτων και φέρονται να δρούσαν σε περιοχές της Αττικής. Πιο συγκεκριμένα φέρονται να εκβίαζαν καταστηματάρχες αλλά και πρατηριούχους και, όταν εκείνοι δεν υπέκυπταν, να τοποθετούσαν εκρηκτικούς μηχανισμούς στα καταστήματά τους.

Η Εγκληματική Οργάνωση δραστηριοποιούνταν σε διάφορες περιοχές της Αττικής, ήτοι Άνω Λιοσίων, Αχαρνών, Νέας Φιλαδέλφειας, Νέας Ιωνίας, Περιστερίου, Χαϊδαρίου, Πετρουπόλεως, Αθηνών, Εξαρχείων, Ψυρρή, Κεραμεικού (Γκάζι), Ταύρου, Καλλιθέας, Πατησίων, Νέας Σμύρνης, Λυκόβρυσης, Πεντέλης, Νέου Ηρακλείου, Μελισσίων, Χαλανδρίου, Νέας Ερυθραίας, Αμαρουσίου, Κηφισιάς, Γέρακα, Αρτέμιδας, Παιανίας, Μαρκοπούλου, Κορωπίου, Πειραιώς, Κορυδαλλού και Ελληνικού παρέχοντας «προστασία» σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και εισπράττοντας εκβιαστικά από τους ιδιοκτήτες τους, διάφορα χρηματικά ποσά σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

​Επιπλέον, κατά την διάρκεια της Προανάκρισης για την δράση της Εγκληματικής Οργάνωσης, προέκυψε επιπλέον, ότι τα μέλη της τέλεσαν έτερες ειδεχθείς πράξεις, όπως εμπρησμούς, εκρήξεις, ξυλοδαρμούς, κλοπές και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Μάλιστα, τις πράξεις αυτές τέλεσαν με σκοπό την επιβεβαίωση της κυριαρχίας τους στις περιοχές δράσης τους, έναντι αμοιβής, απαξιώνοντας και ευτελίζοντας πλήρως την ανθρώπινη ζωή και την ατομική περιουσία των θυμάτων. Στο πλαίσιο της παράνομης δραστηριότητας των μελών της εγκληματικής οργάνωσης που σχετίζεται με την προστασία και την «φύλαξη» των νυχτερινών καταστημάτων, παρατηρήθηκε επιπλέον ένα ευρύ φάσμα απασχόλησης τους σε εκδηλώσεις, αθλητικές, μουσικές ή άλλες, στις οποίες καλούνται από τους διοργανωτές για να τις περιφρουρούν τις εκδηλώσεις και να επέμβουν σε τυχόν επεισόδια που προκληθούν μεταξύ θαμώνων, τον έλεγχο πρόσβασης στους χώρους και εν γένει στις εγκαταστάσεις που λαμβάνουν χώρα οι εκδηλώσεις, την διασφάλιση των υπαλλήλων κλπ.

Ακόμα, διαπιστώθηκε ότι τα ανωτέρω μέλη παρέχουν συστηματικά υπηρεσίες ασφαλείας σε φυσικά πρόσωπα, ως «σωματοφύλακες» και δεδομένης της φήμης που απέκτησαν από την ενασχόληση τους με την «νύχτα» και την «προστασία» των καταστημάτων, πολλές φορές τους αναθέτονταν να επιληφθούν ως ενδιάμεσοι επιλύοντας, προσωπικές διαφορές προσώπων, με την απειλή ή και συχνά την χρήση βίας, υπέρ του εντολοδόχου τους.

Παράλληλα, τα μέλη της Εγκληματική Οργάνωσης, διεύρυναν την δράση τους, πέραν των καθορισμένων ειδεχθών πράξεων (εκβιάσεις, αγοραπωλησία ναρκωτικών, εκρήξεις κ.α.), συμμετέχοντας σε επεισόδια μεταξύ φιλάθλων ποδοσφαιρικών ομάδων με σκοπό είτε έναντι αμοιβής είτε να προξενήσουν «ζημιά» σε μέλη έτερης Εγκληματικής Οργάνωσης που θα συμμετέχουν στα συγκεκριμένα «οπαδικά» επεισόδια.

Συγκεκριμένα, τέσσερα εκ των μελών της συγκεκριμένης Εγκληματικής Οργάνωσης, την ημέρα (13-07-2024) της συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης της Υπηρεσίας μας συμμετείχαν στα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στην οδό Κόνιαρη, έξωθεν του ποδοσφαιρικού σταδίου της Π.Α.Ε. Παναθηναϊκός. Αποτέλεσμα των εν λόγω επεισοδίων ήταν η προσαγωγή των ανωτέρω μελών στην Υ.Α.Β.Α.Χ και στην συνέχεια η σύλληψη τους για παράβαση, μεταξύ άλλων, του Νόμου «Ερασιτεχνικός και επαγγελματικός αθλητισμός και άλλες διατάξεις». Επίσης όπως διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας δύο εκ των μελών της εν λόγω Εγκληματικής Οργάνωσης έριψαν Χειροβομβίδα σε είσοδο πολυκατοικίας που βρίσκεται επί της οδού Καρολίδου 3-5 στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να προκληθεί Έκρηξη. Στον 1ο και στον 2ο όροφο της πολυκατοικίας διαμένουν, οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας του «Παναθηναϊκού» και συγκεκριμένα, ο επί δεκατρία χρόνια Πρόεδρος του «συνδέσμου-κλάμπ» του «Παναθηναϊκού» στη περιοχή του Γκύζη και ο έτερος μέλος του κεντρικού «συνδέσμου-κλάμπ του Παναθηναϊκού», που βρίσκεται επί της Λ. Αλεξάνδρας 115 στην Αθήνα.

Ωστόσο, τα μέλη της Εγκληματικής Οργάνωσης, πέραν των αξιόποινων πράξεων που τελούσαν υπό το καθεστώς αυτής, δρούσαν κατά μόνας και προς δικό τους όφελος. Συγκεκριμένα, αρχηγικό μέλος της μετέφερε, σε συγκεκριμένο συνεργείο, μοτοσυκλέτες, οι οποίες προηγουμένως είχαν κλαπεί και είτε τις αποσυναρμολογούσαν για να τις πουλήσουν ως ανταλλακτικά, είτε τους αλλοίωναν τα χαρακτηριστικά τους, χτυπώντας νέα νούμερα σε σκελετούς και κινητήρες και αλλάζοντας τις κλειδαριές. Επιπλέον, έτερο μέλος διακινούσε ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, κοκαΐνης και ακατέργαστης κάνναβης, με περιοχή δράσης κυρίως την Δυτική Αττική.

Συμπερασματικά, με βάση όλο το εύρος της εγκληματικής δράσης της επίδικης Εγκληματικής Οργάνωσης, καθίσταται σαφές ότι, τα Μέλη της επεδίωκαν σταθερά και αποφασιστικά, την αντικατάσταση του κοινωνικού ρόλου και των υπηρεσιακών καθηκόντων της Ελληνικής Αστυνομίας, με προφανή στόχο και σκοπό, οι πάσης φύσεως καταστηματάρχες και λοιποί ενδιαφερόμενοι, να αποτείνονται στην Εγκληματική Οργάνωση «για την διευθέτηση οποιουδήποτε θέματος» και όχι στην Ελληνική Αστυνομία, ως Δημόσιο Οργανισμό της Ελληνικής Πολιτείας

MPRABOI2_c57f9.jpeg

Συγκεκριμένα, προέκυψε η συμμετοχή μελών της οργάνωσης στις εξής περιπτώσεις:

Έκρηξη χειροβομβίδας την 05-09-2023 σε είσοδο πολυκατοικίας στην Αθήνα,

Όπως προέκυψε από την έρευνα, στην εν λόγω πολυκατοικία διαμένουν δύο οργανωμένοι οπαδοί ομάδας.

Εκρήξεις – εμπρησμοί σε ψητοπωλεία με την ίδια επωνυμία σε Μαρούσι και Νέα Ιωνία την 09 και 13-09-2023,

Πρώτες πρωινές ώρες της 09-09-2023 δύο από τα μέλη της οργάνωσης, έθραυσαν τη γυάλινη θύρα του ψητοπωλείου στο Μαρούσι και στη συνέχεια ενεργοποίησαν και έρριψαν στο εσωτερικό του, Αυτοσχέδιο Εμπρηστικό Εκρηκτικό Μηχανισμό, ο οποίος εξερράγη με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά και σοβαρές υλικές ζημιές στο κατάστημα.

MPRABOI3_a0b0a.jpeg

Σχεδόν παράλληλα, δύο έτερα μέλη της οργάνωσης φορώντας κράνη και επιβαίνοντες σε μοτοσικλέτα, προσέγγισαν πεζοί το ψητοπωλείο στη Νέα Ιωνία.

Ο ένας από αυτούς έρριψε πέτρα σπάζοντας τη γυάλινη τζαμαρία του καταστήματος και στη συνέχεια, ενεργοποίησε και έρριψε στο εσωτερικό αυτού, Αυτοσχέδιο Εμπρηστικό Εκρηκτικό Μηχανισμό, ο οποίος εξερράγη με αποτέλεσμα να σημειωθεί πυρκαγιά και σοβαρές υλικές ζημιές, ενώ το έτερο μέλος ακινητοποίησε υπάλληλο του καταστήματος προτάσσοντας πυροβόλο όπλο.

Τέσσερις ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα την 13-09-2023, δύο άτομα φορώντας κράνη μοτοσικλετιστή, επιβαίνοντες σε μοτοσικλέτα προσέγγισαν το ψητοπωλείο στο Μαρούσι και αφού αποβιβάστηκαν απ’ αυτή, εισήλθαν στο κατάστημα και ένας εκ των δύο μελών περιέλουσε με εύφλεκτο υλικό το πάτωμα και τα τραπεζοκαθίσματα του καταστήματος και προκάλεσε εκτεταμένη πυρκαγιά με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημιές.

Από τις ανωτέρω πράξεις, δεν υπήρξε τραυματισμός ατόμου, ωστόσο προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, καθώς εντός των καταστημάτων βρισκόταν υπάλληλοι.

Εμπρησμοί σε καντίνα στα Άνω Λιόσια την 16-11-2023 και φορτηγό αυτοκίνητο στη Νέα Ιωνία την 09-03-2024,

Έκρηξη Αυτοσχέδιου Εμπρηστικού Εκρηκτικού Μηχανισμού σε πρατήριο μικτών καυσίμων στον Πειραιά την 08-03-2024,

Σωματικές βλάβες σε -2- θαμώνες καταστήματος στην Νέα Σμύρνη την 18-05-2024 με αποτέλεσμα ο ένας από αυτούς να χάσει τις αισθήσεις του,

Έκρηξη σε κατάστημα εστίασης στην Αρτέμιδα την 04-06-2024,

Πρώτες πρωινές ώρες μέλη της οργάνωσης προκάλεσαν έκρηξη με Αυτοσχέδιο Εμπρηστικό Εκρηκτικό Μηχανισμό σε κατάστημα εστίασης, από την οποία προκλήθηκαν εκτεταμένες υλικές ζημιές σ’ αυτό.

Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των μελών της οργάνωσης κατά το παρελθόν έχουν απασχολήσει τις Αρχές για διάφορα αδικήματα, όπως εγκληματική οργάνωση, ναρκωτικά, εκβίαση, κλοπές, πλαστογραφίες κλπ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ η έρευνα προκειμένου να διερευνηθεί πλήρως το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας των μελών της οργάνωσης, συνεχίζεται.