Ελλάδα

Όλα στο παραπέντε: Παρακάλια για σέρβις πριν ξεκινήσουν διακοπές - Μεγάλες αυξήσεις στα ανταλλακτικά

eurokinissi eurokinissi
Όλα στο πόδι και όλα την τελευταία στιγμή, με κάρτες και με δόσεις ζητούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων που σχηματίζουν ουρές έξω από στα συνεργεία για τα σέρβις των αυτοκινήτων τους λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν τις διακοπές τους.

Μάλιστα, επειδή φέτος η ακρίβεια έχει φτάσει στο θεό, είτε δίνουν μικρές προκαταβολές με την υπόσχεση ότι θα ξεπληρώσουν την οφειλή τους μετά τα μπάνια, είτε βρίσκουν προφάσεις να τα πληρώσουν όλα μετά, δηλώνουν μηχανικοί στο Dnews.

«Τις τελευταίες ημέρες πριν τις διακοπές φροντίζω να κάνω ένα μικρό σέρβις στο αυτοκίνητο, μην τυχόν πάθει καμία ζημιά. Κάνω μόνο τα βασικά, δηλαδή έλεγχο λαδιών, το μπουζί, υγρά στο ψυγείο και κοιτάζω και τα λάστιχα. Αν χρειάζεται κάτι παραπάνω ζητάω να πληρώσω με δόσεις όπως και φέτος γιατί όπως καταλαβαίνετε τα χρήματα δεν φτάνουν για τα έξοδα για διακοπές και για σέρβις», σημειώνει οδηγός στο Dnews.

Ανατιμήσεις 30% έως 70%

Αυτοκίνητα

Τα λάδια, τα φίλτρα, τα μπουζί, τα φρένα, στα αυτοκίνητα έχουν ανατιμηθεί κατά 30%. Σχετικά με τα ελαστικά παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι επειδή έχουν απογειωθεί έως και 70% οι τιμές τους πολλοί επιλέγουν να χαμηλότερης ποιότητας.

Μοτοσικλέτες

Για παράδειγμα τα λάδια μοτοσικλέτας από 10 ευρώ το λίτρο πήγε στα 17 ευρώ, τα μπουζί, τα τακάκια των φρένων, τα φίλτρα λαδιού και αέρως όπως και οι μπαταρίες έχουν αυξημένες τιμές κατά 30%, ενώ ορισμένα ανταλλακτικά μοτοσικλετών οι εταιρίες έχουν διπλάσιες τιμές. Ένας άνεμοθώρακας μόνο το πλεξιγκλάς, μπορεί να έχει και 400 ευρώ. Επίσης τα φανάρια κοστίζουν πάνω από 3.000 ευρώ σε μία μεσαίου κυβισμού μοτοσυκλέτα.

Στην κουλτούρα του Έλληνα να τα αφήνει όλα τελευταία στιγμή

«Έρχονται όλοι την τελευταία στιγμή για να τσεκάρουν τα οχήματα τους πριν τις διακοπές. Μόνο σήμερα ήρθαν 15 άτομα για να τσεκάρουμε τα τα αυτοκίνητα τους. Δυστυχώς εκτός από τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο περισσότερος κόσμος, είναι στην κουλτούρα του έλληνα οδηγού να μην προνοεί και να τα αφήνει όλα τελευταία στιγμή», αναφέρει ο κ. Νίκος μηχανικός αυτοκινήτων στο Dnews.

Όσον αφορά το οικονομικό, ο ίδιος λέει πως είτε του ζητούν να πληρώσουν με δόσεις ή με πιστωτικές, είτε αφού επιστρέψουν από τις διακοπές. «Έχουν ανατιμηθεί όλα αυτό είναι γνωστό και για αυτό προσπαθούμε να δείχνουμε κατανόηση, ωστόσο για εμάς είναι ένα ρίσκο γιατί σε αρκετές περιπτώσεις τους κυνηγάμε για να παράγουμε τα χρήματα μας».

Αυξημένες οι πιθανότητες για τροχαία ατυχήματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της ακρίβειας πολλοί επιλέγουν λάστιχα χαμηλής ποιότητας τα οποία είναι χειρότερα από εκείνα που αντικαθιστούν με αποτέλεσμα ο κίνδυνος των ατυχημάτων να αυξάνεται.

«Κατανοώ ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για όλους μας, αλλά όλοι όσοι διαθέτουμε κάποιο όχημα πρέπει να πραγματοποιούμε την απαραίτητη συντήρηση, διαφορετικά ο κίνδυνος για τροχαία ατυχήματα αυξάνεται. Επίσης λόγω της κακής συντήρησης οι βλάβες που παθαίνουν τα αυτοκίνητα και οι μηχανές είναι μεγάλες με αποτέλεσμα να είναι μεγαλύτερο και το κόστος επισκευής», σημειώνει ο μηχανικός στο Dnews.