Ελλάδα

Πρόεδρος κτηνοτρόφων Ελλάδας στο Dnews: «Δεν ξέρουμε που έχει διασπαρεί η πανώλη, να επέμβει η Δικαιοσύνη»

Πρόεδρος κτηνοτρόφων Ελλάδας στο Dnews: «Δεν ξέρουμε που έχει διασπαρεί η πανώλη, να επέμβει η Δικαιοσύνη» Φωτογραφία: EUROKINISSI
Ορατός ο κίνδυνος για ολική καταστροφή των κτηνοτρόφων από την πανώλη στα αιγοπρόβατα. Όσα καταγγέλλει ο Παναγιώτης Πεβερέτος.

Δεν ξέρουμε που έχει διασπαρεί ο ιός της πανώλης λέει μεταξύ άλλων ο Παναγιώτης Πεβερέτος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας. Μιλώντας στο Dnews, gr, ο κ. Πεβερέτος τονίζει ότι «υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να αφανιστούν τα αιγοπρόβατα στην Ελλάδα».

Αναφερόμενος στις συνθήκες διασποράς και πώς προέκυψε η υπόθεση με τα κρούσματα πανώλης στη χώρα, σημείωσε ότι «το επίμαχο φορτίο με τα μολυσμένα αιγοπρόβατα προήλθε από αραβική χώρα, στη συνέχεια έφτασε στη Ρουμανία και από εκεί στην Ελλάδα». Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας επισήμανε ακόμα ότι υπάρχουν συγκεκριμένα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις:

-Σε ένα φορτίο που μεταφέρει τα αιγοπρόβατα και υπάρχει πανώλη, έγινε κάποια απολύμανση; Ο κίνδυνος υπάρχει και από το ίδιο το φορτίο. 

-Γιατί δεν διορθώνουμε τις «τρύπες» και τα «γκρίζα» σημεία του προγράμματος Traces. 48 ώρες πριν φύγει από την Ρουμανία ανακοινώνεται στην Ελλάδα και στην κτηνιατρική υπηρεσία ότι τόσα αρνιά και τόσα πρόβατα θα έρθουν και θα πάνε στην τάδε περιοχή. Ελέγχθηκαν; Πήγαν για σφαγή; και μέχρι να γίνει η σφαγή που ήταν αυτά τα ζώα; Τα πήγαν να τα ελληνοποιήσουν, ώστε να τα πουλήσουν ακριβότερα ως ελληνικά;

- Ήταν παρών κτηνίατρος στην εισαγωγή από Ρουμανία;

-Παραβιάστηκαν ή όχι οι κανόνες;

-Ξέρουμε πόσα ζώα έρχονται στην Ελλάδα;

Τόνισε ακόμα πως «για να έχετε μια εικόνα κάθε φορτίο με αρνιά που έρχεται στην Ελλάδα είναι περίπου 700 και κάθε φορτίο με πρόβατα από 400 έως 450. Έχουν έρθει και άλλα φορτία;»

Τι πρέπει να γίνει

Για την υπόθεση ο κ. Πεβερέτος δίνει έξι συγκεκριμένες κατευθύνσεις και συστάσεις. Πρώτα απ’ όλα «χρειάζονται σαρωτικοί έλεγχοι άμεσα σε όλες τις εκμεταλλεύσεις. Δεν φτάνει η περίμετρος των 10χιλ. Να γίνουν έλεγχοι για όσα χρονικό διάστημα χρειάζεται».  Δεύτερον, η δικαιοσύνη να πάρει πρωτοβουλία και να επέμβει. Ποιοι τα έφεραν; Πού τα πήγαν;»

Τρίτον, να τιμωρηθούν αυστηρά όσοι παραβίασαν τον κανονισμό και τέταρτον να προσλάβουν κτηνιάτρους. Επίσης σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει να εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα της ΕΕ το blockchain που κλείνει όλες τις τρύπες ενώ μία τελευταία σύσταση είναι να καταργηθούν τα δελτία αποστολής και να εφαρμοστούν τιμολόγια.

«Σας ξαναλέω. Δεν ξέρουμε που έχει διασπαρεί ο ιός… Το πρόβλημα δεν τελειώνει και η καταστροφή μπορεί να είναι ολοκληρωτική για την Ελλάδα. Ο κίνδυνος είναι τεράστιος και επιτέλους οι κτηνίατροι ας κάνουν το αγροτικό τους στις εκμεταλλεύσεις και όχι στα γραφεία» καταλήγει ο πρόεδρος.

Συναγερμός στις υγειονομικές αρχές για την πανώλη

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι αρχές μετά τα κρούσματα πανώλης που έχουν εντοπιστεί στη χώρα. Η υπόθεση έχει οδηγήσει σε 10.768 σφαγές ζώων ενώ αναμένονται άλλες 2.000 άμεσα.Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πανώλης μέχρι στιγμής ανέρχονται σε 22, τα 20 από αυτά εντοπίζονται στη Θεσσαλία, ένα στην Κόρινθο και ένα στην Αττική.  Νωρίτερα σήμερα πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια Αττικής προκειμένου να επανεκτιμηθεί η κατάσταση. Ελήφθησαν μέτρα ωστόσο οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες.

Έλλειψη σχεδίου από την κυβέρνηση και εκ των υστέρων έλεγχοι

Η έλλειψη σχεδίου και διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και αγροτών δεν είναι κάτι καινούριο. Προ μηνών οι κινητοποιήσεις του κλάδου έφτασαν μέχρι και την πόρτα του Μαξίμου, επιβεβαιώνοντας το χάσμα που επικρατεί. Παράλληλα, γνωστές είναι και οι ελλείψεις στους ελέγχους στη διακίνηση προϊόντων και στη στελέχωση των δημόσιων κτηνιατρείων (ακόμα ένα πρόβλημα του συστήματος υγείας). Ως εκ τούτου, μάλλον αναπόφευκτα στα ζώα που πέρασαν τα ελληνικά σύνορα δεν έγιναν οι απαραίτητοι υγειονομικοί έλεγχοι.

Ο γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος, ο οποίος συμμετείχε στην έκτακτη σύσκεψη της Περιφέρειας Αττικής δήλωσε πως «αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση της επιστημονικής διερεύνησης. Αναμένουμε τα αποτελέσματα που θα μας φέρουν οι κτηνίατροι που ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα».

Τόνισε ότι ιχνηλατούνται όλες οι πορείες των ζώων, σημειώνοντας ότι «όταν ήρθαμε να πάρουμε δείγμα στην Αττική, όπως κάναμε και στην Κόρινθο, αυτό δεν έγινε τυχαία. Έγινε ακολουθώντας συγκεκριμένες ροές των ζώων και βλέποντας από τις αρχικές μολυσμένες μονάδες ποια ζώα έχουν μπει και ποια ζώα έχουν βγει. Κάθε φορά που έχουμε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα σε μια μονάδα, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρωτόκολλο, ακολουθεί η θανάτωση του συνόλου των ζώων ή υγειονομική ταφή και στη συνέχεια απολύμανση της μονάδας και η καραντίνα της» πρόσθεσε.

Ωστόσο, μόλις χθες με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα απαγορεύτηκε η μετακίνηση αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή, σε όλη την Ελλάδα. Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη για προληπτικούς λόγους, με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών.

Περιφέρεια Αττικής: Τα μέτρα που αποφασίστηκαν

Νωρίτερα σήμερα πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη για την επανεκτίμηση της κατάστασης και την αναβάθμιση των μέτρων προστασίας με στόχο την εκρίζωση της νόσου. Τα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι τα εξής:
- Άμεσος εντοπισμός τυχόν πρωτογενών κρουσμάτων.
- Άμεση θανάτωση, εντός 24 ωρών, των ζώων που νοσούν.
- Άμεσος έλεγχο με πολλές κινητές μονάδες και με στοχευμένα δείγματα.

Παράλληλα, η ζώνη προστασίας ορίζεται στα 3 χιλιόμετρα και η ζώνη επιτήρησης στα 10 χιλιόμετρα, ενώ έχει απαγορευτεί η μετακίνηση ζώντων ζώων για αναπαραγωγή, σφαγή και προς τους θερινούς βοσκότοπους, σε όλη την Αττική. Στην Περιφέρεια Αττικής, ήδη, έχουν συγκροτηθεί τρία Τοπικά Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων (ΤΚΕΝ), με το σύνολο των κτηνιάτρων της να βρίσκονται επί ποδός. Επίσης, με τη συνεργασία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχουν επιστρατευτεί επιπλέον δύο εργαστήρια για την ταχύτερη επεξεργασία των δειγμάτων.

Μετά από εντολή του Νίκου Χαρδαλιά, στην περιοχή βρίσκεται το σύνολο των αρμόδιων υπαλλήλων της Περιφέρειας, υπό την αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Δήμητρα Αγγελάκη και τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Κλεάνθη Βαρελά, για επιτόπιους ελέγχους και άμεση συνεργασία με του κτηνοτρόφους.

Μηνύσεις από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Αντίθετα με τις κυβερνητική αναλγησία, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, την περασμένη εβδομάδα, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία Τρικάλων μετά από καταγγελία για παράνομη ταφή ζώων που νοσούσαν με πανώλη.

Η καταγγελία, έκανε λόγο για «ταφή ζώων που νοσούσαν από πανώλη και θάφτηκαν στην ουσία ζωντανά, δίχως να τηρηθούν τα όσα προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία με αποτέλεσμα στην περιοχή να αναδύεται στη συνέχεια έντονη δυσοσμία και να υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια Υγεία».  Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας μετά από σύσκεψη με την αντιπεριφερειάρχη της ΠΕ Τρικάλων και τους υπηρεσιακούς της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, ανέφερε ότι «η διαχείριση της θανάτωσης και υγειονομικής ταφής των ζώων είναι ευθύνη της Περιφέρειας Θεσσαλίας» και αποφάσισε την άμεση αντικατάσταση του προϊσταμένου Κτηνιατρικής Τρικάλων.

Απειλεί τον άνθρωπο η πανώλη;

Η πανώλη των αιγοπροβάτων είναι μια αρκετά σοβαρή, μεταδοτική ιογενής νόσος που πλήττει κυρίως τα κατσίκια και τα πρόβατα. Αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στη Δυτική Αφρική το 1942 και έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε πολλές περιοχές της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. Η ασθένεια προκαλείται από τον ιό της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών (PPRV) και εκδηλώνεται με υψηλή θνησιμότητα και μεταδοτικότητα. Ο ιός μεταδίδεται μέσω άμεσης επαφής με μολυσμένα ζώα, τις εκκρίσεις και τις απεκκρίσεις τους.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, ενώ και τα παράγωγα της αιγοτροφίας (γάλα - κρέας) διακινούνται μέχρι στιγμής χωρίς προβλήματα, εφόσον τηρούνται οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί. Το γάλα διακινείται κανονικά έπειτα από υψηλή παστερίωση στους 72 βαθμούς και για 15 δευτερόλεπτα και το κρέας καταναλώνεται, επίσης, κανονικά εφόσον περάσει από την απαραίτητη θερμική επεξεργασία.

«Είναι ένας ιός που προσβάλλει αποκλειστικά ζώα, δεν υπάρχει κάποιος φόβος για τον άνθρωπο ακόμα και αν φάει το κρέας του ζώου. Επειδή είναι ένας πολύ μολυσματικός ιός γίνονται όλα αυτά τα μέτρα. Μπορεί να καταστρέψει όλη τη ζωική παραγωγή» διευκρίνισε ο καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.