Ελλάδα

Νεκρά ψάρια στον Βόλο: Σε ποιες παραλίες συστήνεται αποφυγή κολύμβησης

Νεκρά ψάρια στον Βόλο: Σε ποιες παραλίες συστήνεται αποφυγή κολύμβησης Φωτογραφία: intime
Πάνω από 160 τόνοι νεκρών ψαριών απομακρύνθηκαν μέχρι χθες απο την παραλία του Βόλου

Την αποφυγή κολύμβησης στις παρακάτω ακτές συνιστά η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, λόγω των νεκρών ψαριών στον Παγασητικό:

· Σουτραλί Αγριάς
· Πλάκες
· Άναυρος
· Ξενία
· Πευκάκια-Δημοτική ακτή Βόλου (πλαζ Αλυκών)
· Αλυκές
· Αμφανών
· Αμαρυλλίς

Η σύσταση αποφυγής κολύμβησης θα ισχύει μέχρι την εξάλειψη της δυσοσμίας και της ύπαρξης νεκρών ψαριών, προκειμένου να προστατευτεί η υγεία των λουομένων και να διασφαλιστεί η Δημόσια Υγεία.

Πάνω από 160 τόνοι νεκρών ψαριών απομακρύνθηκαν μέχρι χθες απο την παραλία του Βόλου

Συνεχίζεται εντατικά ο καθαρισμός του παραλιακού μετώπου του Βόλου από τα νεκρά ψάρια και ήδη έχουν απομακρυνθεί ποσότητες που ξεπερνούν τους 160 τόνους, από τα σκάφη που έχει μισθώσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, στην επιχείρηση συμμετέχουν ένα σκάφος που επιχειρεί στο λιμάνι του Βόλου, ένα στην έξοδο του Ξηριά και δυο στις Αλυκές, όπως επίσης και 7 αλιευτικά. Τα καΐκια μάζεψαν τις προηγούμενες δύο ημέρες 95 τόνους από περιοχές κοντά στον Βόλο, 35 τόνοι συλλέχθηκαν από τον Ξηριά, 15 από την περιοχή Αγίου Κωνσταντίνου, Ξενία, Αναύρου, 10 τόνοι από τις Αλυκές και 5 τόνοι από πλοιάριο της Ιnterpollution από το λιμάνι του Βόλου, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

4363768 cd4b8

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου με κατεπείγουσα έρευνα για τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό

Κατεπείγουσα έρευνα για τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό με προφανείς συνέπειες στο περιβάλλον, τη δημόσια ζωή και την οικονομία διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες για την εφιαλτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί προς κάθε κατεύθυνση.

Μεταξύ άλλων ζητά να διερευνηθεί, εκτός των άλλων, αν έπρεπε και για ποιο λόγο ήταν ανοικτό το θυρόφραγμα που οδηγεί στην σήραγγα, η οποία αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για τα νερά όλης της πεδιάδας της Λάρισας-Κάρλας στον Παγασητικό.

Να διερευνηθεί περαιτέρω ποιοι έλαβαν την απόφαση για την άρδευση της ως άνω πεδιάδας, με τον τρόπο που έγινε, και εάν στάθμισαν ή όχι τον κίνδυνο για τον Παγασητικό από τη συνεχή ροή της Κάρλας σ’ αυτόν.

Ολόκληρη η παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την υπόθεση αυτή έχει ως εξής:

"Ενόψει της εφιαλτικής εικόνας με τόνους νεκρών ψαριών της λίμνης Κάρλας στον Παγασητικό, και με προφανείς τις δυσμενέστατες επιπτώσεις στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία και στην οικονομική ζωή του νομού, παρακαλούμε να διενεργήσετε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί, εκτός των άλλων, αν έπρεπε και για ποιο λόγο ήταν ανοικτό το θυρόφραγμα που οδηγεί στην σήραγγα, η οποία αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για τα νερά όλης της πεδιάδας της Λάρισας-Κάρλας στον Παγασητικό, και γενικά πώς ρυθμίζεται ο τρόπος λειτουργίας της σήραγγας αυτής.

Να διερευνηθεί περαιτέρω ποιοι έλαβαν την απόφαση για την άρδευση της ως άνω πεδιάδας, με τον τρόπο που έγινε, και εάν στάθμισαν ή όχι τον κίνδυνο για τον Παγασητικό από τη συνεχή ροή της Κάρλας σ’ αυτόν. Να ελεγχθεί επίσης αν το θυρόφραγμα έπρεπε να κλείσει σε προγενέστερο χρόνο, μόλις δηλ. εμφανίστηκαν νεκρά ψάρια στον Παγασητικό ή ακόμη και προγενέστερα, ενόψει της χαμηλής στάθμης του νερού στην Κάρλα. Να διερευνηθεί επί πλέον αν υπάρχει και ποιο είναι το εγκεκριμένο σχέδιο αποστράγγισης νερού από τη λίμνη Κάρλα, καθώς επίσης ποιος έδωσε την εντολή ταφής νεκρών ψαριών στο χείμαρρο Ξηριά (δείτε και την αναφορά στη συνέντευξη τύπου του Περιφερειάρχη και της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και του προέδρου του Οργανισμού Λιμένος Βόλου την 27-8-2024, συνημμένο σχετικό δημοσίευμα του thessaliatv, σε εργολαβία για τη συλλογή των ψαριών από τη γέφυρα Διμηνίου και πάνω και σε δίχτυ του Λιμεναρχείου στον Ξηριά). Να ενημερωθούμε σχετικά".