Ελλάδα

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Η Κυριακή κρύβει δύο κινδύνους

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Η Κυριακή κρύβει δύο κινδύνους Φωτογραφία: intime
Δεν θα κρατήσει πολύ το καλοκαιράκι στη χώρα μας καθώς αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Επιστρέφει η καλοκαιρινή ζέστη μέσα στο φθινόπωρο, καθώς το τριήμερο που έρχεται η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 32 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Οι καλές καιρικές συνθήκες του τριημέρου δεν θα κρατήσουν για πολύ καθώς κύμα κακοκαιρίας που έρχεται από την Κυριακή, θα φέρει κατακόρυφη πτώση του υδραργύρου.

Ο καιρός σήμερα

Σήμερα Τετάρτη, θα έχουμε κάποια αστάθεια προς τα δυτικά βορειοδυτικά τμήματα, εκεί αναμένουμε κάποιες μπόρες και τοπικές καταιγίδες, χωρίς τα φαινόμενα να προβληματίζουν.

Στα υπόλοιπα γεωγραφικά διαμερίσματα θα κυριαρχήσει ηλιοφάνεια συνοδεία ψηλών θερμοκρασιών.

Ανοίγεται ένα καλοκαιρινό διάστημα, μετά και την έντονη αστάθεια και τις βροχοπτώσεις.

Στην Αττική, αναμένουμε πολύ καλές καιρικές συνθήκες με την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί και λίγες τοπικές συννεφιές να βγαίνουν αργά το απόγευμα. Ο υδράργυρος κοντά στους 30 με 31 βαθμούς το μεσημέρι στο κέντρο της πόλης.

Παρόμοιες οι καιρικές συνθήκες και στη Θεσσαλονίκη, με αραιές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες. Η θερμοκρασία έως και 28 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός τις επόμενες ημέρες

Από αύριο και στη συνέχεια το κυριότερο χαρακτηριστικό θα είναι η άνοδος του υδραργύρου.

Θα δούμε θερμοκρασίες σε καλοκαιρινά πλαίσια. Θα ξεπεράσουμε και τους 30 βαθμούς Κελσίου σε αρκετά γεωγραφικά διαμερίσματα.

Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή θα ξεπεράσουμε τους 34 βαθμούς Κελσίου.

Άκρως καλοκαιρινό το καιρικό μοτίβο.

Ωστόσο δεν θα πρέπει να μας ξεγελάσει αυτή η εξέλιξη γιατί μέσα στην Κυριακή και κυρίως προς το απόγευμα μας προσεγγίζει ψυχρό μέτωπο από τα βόρεια Βαλκάνια.

Από το απόγευμα και στη συνέχεια θα δούμε αρκετά μπουρίνια στη βόρεια Ελλάδα.

Απότομες βροχές και καταιγίδες, συνοδεία δυνατών ανέμων.

Το κύμα κακοκαιρίας από τα βόρεια Βαλκάνια θα κινηθεί πιο ανατολικά και στην ουσία θα στρέψει τους ανέμους σε βορειοδυτικούς και να ενισχυθούν σημαντικά.

Επομένως η Κυριακή κρύβει δύο κινδύνους, από τη μία πλευρά είναι τα μπουρίνια και από την άλλη οι θυελλώδεις βορειοδυτικοί άνεμοι που θα επικρατήσουν σταδιακά από βορρά μέχρι νότο.

Αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος πυρκαγιάς ιδιαίτερα για την ανατολική και νότια Ελλάδα εκεί όπου ο βορειοδυτικός άνεμος λειτουργεί σαν λίβας.

Σε συνδυασμό με την απουσία βροχοπτώσεων και τις υψηλές θερμοκρασίες, το ανατολικό και νότιο κομμάτι, θα βρεθεί κατά πάσα πιθανότητα θα βρεθεί κοντά σε υψηλό κίνδυνο σε ότι αφορά τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Τα μπουρίνια και οι καταιγίδες από το απόγευμα στη βόρεια Ελλάδα είναι σε θέση να δημιουργήσουν προβλήματα.

Η σύγκρουση θερμών αέριων μαζών με ψυχρών θα δημιουργήσει έντονη αστάθεια με αποτέλεσμα τα επικίνδυνα αυτά καιρικά φαινόμενα.

Επομένως μέχρι Κυριακή μεσημέρι ο καιρός θα είναι καλοκαιρινός, με υψηλές θερμοκρασίες, ότι πρέπει για παραλίες, στη συνέχεια όμως προσοχή καθώς αναμένονται βροχές και μπουρίνια και αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς στην ανατολική και νότια Ελλάδα εξαιτίας της ενίσχυσης των βορειοδυτικών ανέμων.