Ελλάδα

Μιχ. Χρυσοχοΐδης: Για την ανθρώπινη ζωή ισχύει ο απόλυτος κανόνας της απόλυτης διερεύνησης και απόλυτης απόδοσης

Μιχ. Χρυσοχοΐδης: Για την ανθρώπινη ζωή ισχύει ο απόλυτος κανόνας της απόλυτης διερεύνησης και απόλυτης απόδοσης
Όσα είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης για την εγκληματικότητα και της ανήλικης παραβατικότητας.

«Όταν μιλάμε για την ανθρώπινη ζωή τότε ισχύει ο απόλυτος κανόνας της απόλυτης διερεύνησης και απόλυτης απόδοσης του δικαίου» σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας για τον θάνατο κρατουμένου στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3.

Αναλυτικότερα, είπε: «Πρέπει να είναι καθαρό το εξής: ότι δεν έχει κανείς διάθεση, όταν χάνεται μία ανθρώπινη ζωή, να επιχειρεί να τη συγκαλύψει. Για ποιο λόγο; Το αντίθετο μάλιστα. Χάνεται ένας άνθρωπος, όποιος κι αν είναι αυτός ο άνθρωπος, όποιας εθνικότητας, όποιου χρώματος, όποιας φυλής, είναι μια ανθρώπινη ψυχή, μια ανθρώπινη ζωή και αυτό είναι πεντακάθαρο. Δεν ξέρω τι συνέβη. Αυτό που ξέρω και οφείλω να κάνουμε είναι το εξής. Ζήτησα απ' τον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος έχει έναν νομοθετημένο μηχανισμό που λέγεται Μηχανισμός Αντιμετώπισης Περιστατικών Αστυνομικής Αυθαιρεσίας. Το νομοθετήσαμε εμείς. Τον νομοθέτησα εγώ επί των ημερών μου στην προηγούμενη θητεία μου. Ζήτησα να αναλάβουν εξ ολοκλήρου αυτή τη διερεύνηση του περιστατικού χωρίς να συμμετέχει καθόλου η αστυνομία με ΕΔΕ κλπ. Να μην υπάρξει η παραμικρή ιδέα, η παραμικρή υποψία για συγκάλυψη. Επίσης, ερευνά το θέμα η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, έτσι ώστε να υπάρχει τόσο η ποινική όσο και η πειθαρχική εξέταση».

Σχετικά με τα ζητήματα της ανήλικης παραβατικότητας ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι το 8μηνο του 2024 έχουμε 9.000 συλλήψεις, ενώ πέρυσι ήταν 6.100, δηλαδή είναι περισσότερο από 50% παραπάνω.

Επίσης τόνισε ότι:«Δεν υπάρχει έξαρση. Αναδεικνύονται πολλά κοινωνικά ζητήματα πλέον, τα οποία ήταν κατά κάποιο τρόπο θαμμένα, όπως και η ενδοοικογενειακή βία, τα οποία αυτή τη στιγμή αναδεικνύονται μέσα από καταγγελίες. Το πλήθος των περιπτώσεων έχει μειωθεί περίπου 20-25%. Αυτό που είναι πολύ έντονο στην εποχή μας είναι η αύξηση της βίας. Η βία είναι αυτή η οποία κυριαρχεί και σε πολλά πεδία της κοινωνικής ζωής».

«Φέτος, έχουμε 865 όπλα που κατασχέθηκαν από σπίτια κακοποιητών, νόμιμα ή παράνομα, περίστροφα ή καραμπίνες κυνηγετικές, κυνηγετικά όπλα, ενώ πέρυσι το 2023 το αντίστοιχο διάστημα είναι μόνο 110, 7 φορές πάνω» σημείωσε ο υπουργός και συνέχισε λέγοντας ότι «και στους ανήλικους έχουμε κατασχέσεις χιλιάδων μαχαιριών και μάλιστα μαχαίρια περίεργα, σουγιάδες εξελιγμένοι, στιλέτα, πτυσσόμενα μαχαίρια, σιδερογροθιές, πράγματα πρωτοφανή. Αυτό, λοιπόν, είναι το καινούργιο στοιχείο».

«Άλλο ένα καινούργιο στοιχείο είναι οι συμμορίες. Όταν μαζεύονται κάποια παιδιά παραβατικά για να ληστέψουν, να χτυπήσουν, να κακοποιήσουν ένα άλλο ή άλλα παιδιά. Αυτά είναι τα φαινόμενα τα οποία είναι καινούργια και γι' αυτό αυξάνεται η δραστηριότητα της αστυνομίας».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι: «Το φαινόμενο δεν είναι απλώς σύνθετο, είναι κρίσιμο ζήτημα κοινωνικό, που ξεκινάει από τις οικογένειες. Μια σειρά ζητημάτων, πολύ επίκαιρα, που έχουν σχέση με τις παρέες που έχουν τα παιδιά, μέσα στο σπίτι, με το διαδίκτυο, τη μοναξιά των παιδιών και μια σειρά άλλα πράγματα. Δεν είναι ταξικό το ζήτημα Είναι μικρά παιδιά και για τα μικρά παιδιά υπάρχει η αίσθηση της ατιμωρησίας. Δεν υπάρχει το κριτήριο της αξιολόγησης μιας άδικης πράξης και υπάρχουν, δυστυχώς, υπάρχουν καθ' έξιν παραβατικά παιδιά που αυτό ξεκινάει από το σπίτι. Και δυστυχώς υπάρχει η απουσία της εμπειρίας των παιδιών από την πλευρά των γονιών η εποπτεία, που οδηγεί τελικά στο τελικό αποτέλεσμα. Με τις νέες διατάξεις (που προωθούμε) αναβαθμίζονται οι ποινές για τους γονείς».

Για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας με δράστες κυρίως από την κοινωνική ομάδα των Ρομά, ο υπουργός ανέφερε: «Και αυτό το ζήτημα έχει δύο όψεις. Έχει την κοινωνική του διάσταση, η οποία δεν είναι σημερινή. Είναι καλό να πάμε να δούμε κάποια πράγματα, κάποιους οικισμούς στη δυτική Αττική, που δεν τιμούν την εποχή μας, δηλαδή χρειάζονται πράγματα να γίνουν εκεί, υποδομές, μετά από μία συνεννόηση με τις τοπικές κοινότητες αυτών των ευάλωτων ομάδων. Από την άλλη πλευρά υπάρχει ένα θέμα εγκληματικότητας, παραβατικότητας, πολύ μεγάλο, το οποίο δεν πρέπει να το ανεχτούμε διότι γίνεται σε βάρος της υπόλοιπης κοινωνίας».

«Δεν υπάρχουν άβατα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης, προσθέτοντας ότι «η αστυνομία είναι καθημερινά και μέσα στους οικισμούς, είναι καθημερινά γύρω-γύρω απ' τους οικισμούς. Κάνει πάρα πολλούς ελέγχους».

«Το πρώτο 8μηνο του 2024, ιδρύσαμε και εγκαταστήσαμε Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας, οι οποίες κινούνται σε δύσκολες περιοχές που χρειάζονται πολύ ενισχυμένες αστυνομικές υπηρεσίες. Έχουμε, λοιπόν, στη Δυτική Αττική περίπου 250 αστυνομικούς βαριά ένοπλους, οι οποίοι όλο το 24ωρο λειτουργούν (κυρίως) στις περιοχές αυτές. Είχαμε 9.417 συλλήψεις για βαριά εγκληματικότητα, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο νούμερο ήταν 2.919, δηλαδή τρεις φορές πάνω» σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Πράγματι έχουμε πρόβλημα. Όμως δεν θα το λύσουμε με το να ρίχνουμε το "ανάθεμα" σε μία συγκεκριμένη ομάδα, τους Ρομά. Οφείλουμε από τη μία πλευρά να πάρουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, ούτως ώστε να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους κοινωνικά, να τους υποχρεώσουμε να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, να τους στηρίξουμε οικονομικά με τα επιδόματα. Γι΄ αυτό λοιπόν, η δεύτερη διάσταση είναι η επιβολή του νόμου και εδώ δεν πρέπει να υπάρχει καμία, μα καμία, ανοχή» τόνισε.

Σχετικά με τις κάμερες που σχεδιάζεται να τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε: «Το ακριβές είναι ότι σε λίγες μέρες θα ανακοινωθεί επίσημα απ' την κυβέρνηση, πόσες και τι είδους κάμερες θα μπουν και πρωτίστως στην Αττική, καθώς εδώ είναι το μεγάλο πρόβλημα. Περίπου 1.000 κάμερες, οι οποίες θα είναι κυρίως κατάλληλες και θα έχουν ως αποστολή τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, αλλά ταυτόχρονα θα καταγράφονται και εγκληματικά γεγονότα, όπου χρειάζεται και όταν υπάρχει ανάγκη. Από την άλλη πλευρά η Περιφέρεια Αττικής πρόκειται να έχει έναν προγραμματισμό για 800 ειδικές κάμερες στα φανάρια, σε διασταυρώσεις, προκειμένου να βεβαιώνονται παραβάσεις για το κόκκινο και μία σειρά άλλες παραβάσεις του ΚΟΚ».