Ελλάδα

Η Eθνική Αρχή Διαφάνειας «μοίρασε» πρόστιμα σε μπαρ και εστιατόρια για το κάπνισμα

Η Eθνική Αρχή Διαφάνειας «μοίρασε» πρόστιμα σε μπαρ και εστιατόρια για το κάπνισμα
Τι «έδειξαν» οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για το μέτρο της τήρησης του αντικαπνιστικού νόμου.

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί για την τήρηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας και σε συνεργασία με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ πραγματοποίησαν κατά τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 20.09.2024 και τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 21.09.2024, ελέγχους συμμόρφωσης με τις κείμενες διατάξεις περί προστασίας από προϊόντα καπνού στην Αθήνα (1η και 2η Δημοτική Κοινότητα, περιοχές Μοναστηράκι και Θησείο).

Ελέγχθηκαν συνολικά πενήντα δύο (52) επιχειρήσεις. Διαπιστώθηκαν δέκα πέντε (15) παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 7.100€.

Συγκεκριμένα, κατά τον επιτόπιο έλεγχο επιβλήθηκαν:

- έξι (6) πρόστιμα ύψους 3.000€ σε υπεύθυνους επιχειρήσεων, για μη τήρηση βιβλίου αναφοράς καπνίσματος (6x500€)

- τέσσερα (4) πρόστιμα ύψους 2.000€ σε υπεύθυνους επιχειρήσεων, για μη λήψη λοιπών μέτρων αποτροπής (απομάκρυνση σταχτοδοχείων) στον εσωτερικό τους χώρο (4x500€)

- τρία (3) πρόστιμα ύψους 1.500€ σε υπεύθυνους επιχειρήσεων, για ελλιπή ανάρτηση σήμανσης απαγόρευσης καπνίσματος (3x500€)

- ένα (1) πρόστιμο ύψους 500€ σε υπεύθυνο επιχείρησης, για την ανοχή σε καπνιστή

- ένα (1) πρόστιμο ύψους 100€ σε φυσικό πρόσωπο, για την παράβαση του καπνίσματος σε χώρο που απαγορεύεται το κάπνισμα

Οι έλεγχοι αναφορικά με την ορθή τήρηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας συνεχίζονται με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και του υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.