Ελλάδα

Συναυλία για τα Τέμπη: «Όλων των νεκρών είμαστε η φωνή» - Πλημμύρισε το Καλλιμάρμαρο (Βίντεο - Εικόνες)

Συναυλία για τα Τέμπη: «Όλων των νεκρών είμαστε η φωνή» - Πλημμύρισε το Καλλιμάρμαρο (Βίντεο - Εικόνες) Φωτογραφία: INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Μεγαλιώδης αλλά και όσο σεμνή αναλογεί στην περίσταση, η μεγάλη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο έγινε μια φωνή για όλους όσοι χάθηκαν στα Τέμπη.

Το Καλλιμάρμαρο γέμισε ασφυκτικά με κόσμο για μία συναυλία μνήμης, για τους 57 που σκοτώθηκαν στα Τέμπη εκείνο το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου του 2023.

Ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και έφτασε έξω από το Καλλιμάρμαρο από νωρίς. Η συναυλία άρχισε κανονικά στις 19:00 όπως ήταν προγραμματισμένο εξάλλου, χωρίς καθυστερήσεις και αναμονές. Παρούσα φυσικά η πρόεδρος του συλλόγου, Μαρία Καρυστιανού και γονείς που έχασαν τα παιδιά τους στο μεγαλύτερο ίσως έγκλημα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας κατά της κοινωνίας.

Όμως ο κόσμος ήταν εκεί. Και στο Καλλιμάρμαρο και στους 64 σχεδόν δήμους σε όλη τη χώρα που φρόντισαν να μεταδώσουν σε γιγαντοοθόνες τη σπουδαία αυτή βραδιά μνήμης και αφύπνισης.

karystianoy_0375a.jpg

tempi12_92774.jpg

tempi_sinaulia20_7a586.jpgtempi_sinaulia30_50550.jpgtempi_sinaulia10_e8239.jpg

Πρώτος στη σκηνή ανέβηκε ο Λουδοβίκος των Ανωγείων και μέσα σε πνεύμα σχεδόν θρησκευτικής ευλάβειας ερμήνευσε ένα μοιρολόι, που έγραψε την ημέρα του δυστυχήματος.

{https://twitter.com/AretiAthanasiu/status/1844789933484949627}

tempi-koinoithnitoi_7fbc5.jpg

Σε μία εξαιρετική ερμηνεία οι Κοινοί Θνητοί, θύμισαν με τον πιο αξιοπρεπή τρόπο ότι η πλειονότητα των 57 θυμάτων των Τεμπών, τα τιμώμενα πρόσωπα της συναυλίας, ήταν νέοι. Παιδιά, κοινό τους.

{https://twitter.com/antonkelaidon/status/1844795477369176355}

{https://www.facebook.com/john.kemmos/posts/pfbid02FAhZp2Hj9z8wpVEUTwj6VjFKjdm5S8XUmTyvf8ggXC5SDbRgafq4HX29MoFGnECKl}

deliborias-tempi_641c1.jpg

Η αφιέρωση του Φοίβου Δεληβοριά στους «εθνικούς ανευθυνο-υπεύθυνους»

Τη σκυτάλη πήρε ο Φοίβος Δεληβοριάς. Αφιέρωσε το τραγούδι Άγρια Ορχιδέα, στους «εθνικούς ανευθυνο-υπεύθυνους» όπως είπε, σε όσους ανεβαίνουνε ψηλά για να κρύβονται καλύτερα, πίσω από τις βουλευτικές ασυλίες, πίσω από τον νόμο περί μη ευθύνης υπουργών. Δεν έχουν όνομα ποτέ μα ξέρουμε όλοι το όνομά τους, είπε.

tempi7_32129.jpg

Ο Φοίβος Δεληβοριάς αφιέρωσε και ένα πολύ συγκινητικό τραγούδι που έγραψε μόλις χθες για τους γονείς των θυμάτων των Τεμπών ενώ τους ευχήθηκε καλή δύναμη τον αγώνα του. «Το κουράγιο μας μαζί σας» είπε.

{https://twitter.com/chris_avramidis/status/1844802611741933975}

tempi13_c403d.jpg

Τάνια Τσανακλίδου: Να μην παραιτηθούμε ποτέ από το δικαίωμά μας να ευημερήσουμε και να ζήσουμε όχι απλά να επιβιώσουμε

Στη συνέχεια στη σκηνή στο Καλλιμάρμαρο ανέβηκε η Τάνια Τσανακλίδου. Με βαθύ σεβασμό στον αγώνα των γονιών και σε όσους έφυγαν εκείνο το «καταραμένο βράδυ», βρίσκομαι απόψε εδώ είπε η Τάνια Τσανακλίδου. «Δεν θα ησυχάσουμε ποτέ αν οι ένοχοι δεν πάνε φυλακή» είπε «Όταν είμαστε όλοι μαζί τίποτα δεν μπορεί να μας νικήσει».

tempi8_dcedf.jpg

Η Τάνια Τσανακλίδου διάβασε από σκηνής και ένα γράμμα μιας νεαρής κοπέλας για τα Τέμπη. «Μαζί με τους συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους στα Τέμπη χάθηκε και ένα κομμάτι της κοινωνίας, βίαια…Ως φόρο τιμής σε αυτά τα πλάσμα που χάθηκαν ας γίνουμε εμείς το φως με το να μετέχουμε, να αμφισβητούμε και να παίρνουμε θέση αλλά πάνω από όλα να υπερασπιζόμαστε ανυποχώρητα ένα καλύτερο αύριο. Να μην αφήσουμε κανέναν να μας πείσει ότι δεν μπορεί να γίνει καλύτερο το αύριο» έγραφε το γράμμα μεταξύ άλλων.

{https://twitter.com/godHellpass/status/1844808434090197396}

«Να μην παραιτηθούμε ποτέ από το δικαίωμά μας να ευημερήσουμε και να ζήσουμε όχι απλά να επιβιώσουμε» είπε η Τάνια Τσανακλίδου αποχαιρετώντας το κοινό.

KARYSTIANOY-TEMPI_1e6be.jpg

Μαρία Καρυστιανού: Σήμερα όλη η Ελλάδα τραγουδάει τόσο δυνατά που σίγουρα ακουγόμαστε στους ουρανούς

Στη συνέχεια ανέβηκε στη σκηνή η Μαρία Καρυστιανού και ευχαρίστησε από καρδιάς όλους όσοι βοήθησαν εργάστηκαν και παραβρέθηκαν στη συναυλία.

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ που αγκαλιάσατε με τόση αγάπη αυτή την εκδήλωση. Και ένα ηχηρό όχι, δεν ξεχνάμε δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Όλοι εμείς είμαστε πλέον ένα, έχουμε τον ίδιο στόχο, την ίδια ευχή, επιθυμία. Και πώς θα μπορούσε να ναι διαφορετικό αφού αυτό που σκότωσε τα δικά μας παιδιά παραμένει ελεύθερο να σκοτώνει ξανά και ξανά. Ε, λοιπόν ποτέ ξανά» είπε η Μαρία Καρυστιανού.

«Σας ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας και μέχρι τους ουρανούς που είστε δίπλα μας και ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τους καλλιτέχνες και όσους εργάστηκαν με κόπο, εθελοντική εργασία και πάθος για αυτή τη συναυλία αφιερωμένη στους πολυαγαπημένους μας που μας λείπουν τόσο πολύ» πρόσθεσε η Μαρία Καρυστιανού.

tempi-kallimarmaro14_bfb17.jpg

«Αλλά και όλους εμάς που είμαστε εδώ δυνατοί και αποφασισμένοι. Σήμερα όλη η Ελλάδα τραγουδάει τόσο δυνατά που σίγουρα ακουγόμαστε στους ουρανούς. Σήμερα όλη η Ελλάδα είναι μια ανοιχτή αγκαλιά για τους αδικοχαμένους μας. Θα είναι πάντα ανοιχτή μέχρι τη δικαίωση και ακόμα παραπέρα ευχαριστούμε» είπε η Μαρία Καρυστιανού.

«Το μήνυμα είστε εσείς και ο αποδέκτης ο ουρανός. Άιντε» είπε ο Σωκράτης Μάλαμας ανεβαίνοντας στη σκηνή και άρχισε να τραγουδά. Απλός λιτός και απέριττος αποχαιρετώντας, απευθύνθηκε στο κοινό ως «καλά μου παιδάκια, περιμένουμε τον Θανάση και τη Μάρθα Φριτζήλα να ανέβουν. Σας αποχαιρετάμε».

TEMPI16_4cb81.jpg

Στη συναυλία παραβρέθηκε και ο Στέφανος Κασσελάκης.

kasselakis_2e584.jpg

Και ο Άλλος Άνθρωπος, Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος.

allosanthrwpos_47c18.jpg

tempi2_5ac5b.jpg

tempi1_d60ca.jpg

tempi3_83d0f.jpg

tempi9_fbf96.jpg

tempi10_d71b3.jpg

KALLIMARMARO-SYNAYLIA-TEMPI_771d0.jpg