Ελλάδα

Μόρια «ώρα μηδέν» - Σκηνικό μαζικής εξέγερσης, αγωνία για τους τραυματίες, ανατροπή με τους νεκρούς (pics)

Μόρια «ώρα μηδέν» - Σκηνικό μαζικής εξέγερσης, αγωνία για τους τραυματίες, ανατροπή με τους νεκρούς (pics)
Δυστυχώς οι φόβοι των τελευταίων ετών για την Μόρια έγιναν πραγματικότητα ενώ δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι φόβοι και για την υπάρξη απανθρακωμένου βρέφους.

Δυστυχώς η τραγωδία που εκτυλίχθηκε χθες Κυριακή στο Κέντρο Υποδοχής Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) Μόριας στη Λέσβο, πήρε μεγάλες διαστάσεις, καθώς από την νεκροψία-νεκροτομή στην απανθρακωμένη σορό που μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο του νησιού προέκυψε πως είναι γυναίκα.

Ανατροπή με το «απανθρακωμένο βρέφος»

Ανατροπή στα όσα ήταν γνωστά μέχρι τώρα για τον απολογισμό της φωτιάς στον καταυλισμό στην Μόρια, δίνουν τα στοιχεία από το υπουργείο Υγείας.

Ετσι σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, στην φωτιά βρήκε τραγικό θάνατο μία γυναίκα- πιθανώς την ώρα που μαγείρευε- ενώ συνολικά μεταφέρθηκαν από το ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης, συνολικά, εννέα άνδρες, έξι γυναίκες και δύο παιδιά, εκ των οποίων ένα βρέφος.

«Η πλειονότητα των τραυματιών έχει ορθοπεδικά τραύματα και αναπνευστικά προβλήματα. Κανείς από τους τραυματίες δεν διατρέχει κίνδυνο και αναμένεται να λάβουν εξιτήριο εντός των προσεχών ημερών. Επίσης, μεταφέρθηκε με επιβατικό αυτοκίνητο απανθρακωμένο πτώμα γυναίκας, το οποίο βρίσκεται στο νεκροτομείο του νοσοκομείου» αναφέρει η ανακοίνωση.

Είναι σαφές ότι το παιδί για το οποίο γινόταν λόγος χθες, ότι μεταφέρθηκε απανθρακωμένο από τους ίδιους τους μετανάστες μέσα σε μια κουβέρτα, δεν είναι νεκρό, αλλά τραυματισμένο και μάλιστα εκτός κινδύνου. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, η εξέγερση των μεταναστών προκλήθηκε από το θέαμα του νεκρού βρέφους, που τελικά αποδεικνύεται ότι δεν είχε βρεθεί νεκρό, αλλά τραυματισμένο.

Το Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης και το ΕΚΑΒ παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Μόρια μετράει τις πληγές της

Η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο από αργά το βράδυ μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών που επιχειρούσαν με την βοήθεια της Αστυνομίας, ενώ παράλληλα δέχονταν επιθέσεις από τους εξεγερμένους πρόσφυγες και μετανάστες.

Τα επεισόδια έχουν κοπάσει από τα μεσάνυχτα, ωστόσο παραμένει έκρυθμη η κατάσταση. Όπως ενημερώνει η αστυνομία, οι εξεγερμένοι είχαν συγκεντρωθεί τη νύχτα έξω από το κοντέινερ απ’ όπου αρχικά ξέσπασε η φωτιά, μην επιτρέποντας στους αστυνομικούς να πλησιάσουν ώστε να ανασύρουν και την δεύτερη σορό. Πλέον, παρότι έχουν προσεγγίσει τον χώρο, ακόμα δεν έχει εντοπιστεί η δεύτερη σορός και οι έρευνες συνεχίζονται.

moria31

Από την φωτιά καταστράφηκαν 8 κοντέινερς και αναμένεται να σταθεροποιηθεί εντελώς η κατάσταση για να μπορέσει να εισέλθει κλιμάκιο της Πυροσβεστικής να ελέγξει για τυχόν μικροεστίες και να ξεκινήσει η έρευνα του Ανακριτικού για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ξέσπασε.

Πρόσθετα, από το ΚΥΤ Μόριας έχουν μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης 17 άτομα, 9 άντρες, 6 γυναίκες και δύο παιδάκια, όλοι τους με ελαφρά τραύματα, για τα οποία τους παρασχέθηκαν οι Πρώτες Βοήθειες.

Είχαν προηγηθεί δύο πυρκαγιές χθες, η πρώτη σε χορτολιβαδική έκταση στις 16:45, σε απόσταση 400 περίπου μέτρων εξωτερικά του Κέντρου, πιθανόν ως αντιπερισπασμός, η οποία κατασβέσθη από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, που χρειάστηκαν τη συνδρομή ακόμη και εναέριων μέσων και η δεύτερη 20 περίπου λεπτά αργότερα εντός του ΚΥΤ, για την κατάσβεση της οποίας προσπάθησαν επί ώρες οι Αρχές να περιορίσουν και παραμένει άγνωστο αν ξέσπασε από ατύχημα κατά τη διάρκεια μαγειρέματος στο κοντέινερ από την άτυχη γυναίκα, ή αν πρόκειται για δόλια ενέργεια, κάτι που θα διαπιστωθεί από την έρευνα.

moria32

«Φώναζαν kill police»

Για όσα συνέβησαν το απόγευμα της Κυριακής στη Μόρια μίλησε ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Λέσβου, Βασίλης Ροδόπουλος, κάνοντας λόγο για μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Όπως είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 «για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια φώναζαν "kill police"».

«Η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Είχαν πολύ επιθετική συμπεριφορά, δεν άφηναν τα πυροσβεστικά για την κατάσβεση. Όταν είδαν το πτώμα χάρη στην εμπειρία συναδέλφων και από τύχη δεν είχαμε θύματα» πρόσθεσε ο κ. Ροδόπουλος

«Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το πράγμα» συμπλήρωσε ο ίδιος περιγράφοντας ότι στο κέντρο υποδοχής της Μόριας βρίσκονται αυτή τη στιγμή «13.000 άνθρωποι από πάνω από 17 διαφορετικές φυλές».

Ο πρόεδρος των αστυνομικών Λέσβου σημείωσε επίσης ότι «το πιο ανησυχητικό είναι το σημείο που βρίσκεται το κέντρο κράτησης μέσα στη Μόρια όπου βρίσκονται κρατούμενοι που είναι για επαναπροώθηση. Χθες ήταν 40 κρατούμενοι και φυλάσσονταν από 5 συναδέλφους που δέχθηκαν επίθεση από 400 άτομα. Κινδύνευσαν οι συνάδελφοι, γλίτωσαν χάρη στην εμπειρία τους καθώς δεν υπάρχει έξοδος διαφυγής».

moria33

Ο κ. Ροδόπουλος ζήτησε τέλος να καλυφθούν οι περίπου 25 κενές οργανικές θέσεις στη Μυτιλήνη πράγμα που δεν συνέβη στις έκτακτες μεταθέσεις που έγιναν πρόσφατα.